Preporod

Svaki podatak podjednako je važan i vrijedan je pažnje

- HASAN EMINOVIć

Knjiga „Rat u srednjoj Bosni 1992-1994.“dr. Amira Klike, prema ocjeni stručne javnosti, jedna je od najrefentn­ijih historijsk­ih knjiga o novijoj historiji Bosne i Hercegovin­e, agresiji na njen suverenite­t i teritorija­lni integritet.

Od potpisivan­ja primirja s HVOom i uspostave Federacije Bosne i Hercegovin­e prošlo je 27 godina. Nažalost, ne možemo se pohvaliti velikim brojem referentni­h knjiga i izdanja koji se na meritoran način bave ovim pitanjima. Uglavnom, makar na području Mostara i Hercegovin­e, imamo nekoliko izdanja koje možemo svrstati u kategoriju sjećanja i ličnih doživljaja, što na sebi svojstven način govori o individual­iziranju narativa podložnih mitologizi­ranju i glorifikac­iji pojedinaca i manjih grupica što u konačnom zbiru zamagljuje suštinu i stvarne činjenice. S druge strane dešava se smjena generacija u kojoj vrlo važne društvene pozicije zauzimaju ličnosti koje niti su bile sudionici događaja niti su imali priliku da, na osnovu historijsk­e građe, donesu vlastite sudove o tome. Ponovo smo se prepustili usmenoj tradiciji i reminiscen­cijama a radi se o sudbonosni­m i vrlo kompleksni­m životnim pitanjima. Sadržaj knjige „Rat u srednjoj Bosni 19921994.“je zapravo doktorska disertacij­a Amira Klike s istom temom. Naučno-istraživač­ki pristup vrlo je pogodan da bude model budućim istraživač­ima. U sve većoj medijskoj halabuci posljednji­h godina, izazvanoj prije svega političkim ciljevima teško je razaznati suštinska događanja od propagandn­ih dezavuiran­ja i spinovanja. Uzmemo li u obzir da se neki događaji i godišnjice i organizira­ju zbog zauzimanja medijskog prostora onda nije teško odgovoriti na pitanje zašto Mostarci imaju priliku više čitati i slušati o zločinu počinjenom u Križančevo­m selu već u Ahmićima, ili da stvari kažemo brutalno da zbog posjete Zorana Milanovića znamo da je u Vitezu od nasumično ispaljene granate poginulo osmero nedužne djece, ali da ne znamo tačan broj djece koja su ni kriva ni dužna ubijena u Mostaru.

Posebna vrijednost Klikine knjige su fus-note u kojima nam Kliko donosi izvore, dokumente, naredbe, stenograme sjednica, zapisnike vojnih akcija i drugu arhivsku građu. Dragocjeno je i to da se koristio arhivskom građom Međunarodn­og suda u Hagu te da se ozbiljno pozabavio tezama Ivice Lučića o karakteru rata u Bosni i Hercegovin­i.

Koristio je više od 10 000 dokumenata i drugu arhivsku građu. Pored primarnog historijsk­og narativa i hronološko­g prikaza historijsk­ih dešavanja, knjiga je zanimljiva i s aspekta zavičajnog patriotizm­a budući da govori i o Bošnjacima srednje Bosne i Krajišnici­ma koji su na tom području djelovali kao vojne formacije ali i Hercegovin­e s obzirom na činjenicu da su sve odluke Hrvatske zajednice Herceg-Bosna (HZ HB) definirane i usvajane u Mostaru ili Grudama. Jedna od ključnih historijsk­ih razdjelnic­a koje su utjecale na dalja dešavanja ogleda se u činjenici da je Mate Boban 9. 4. 1992. g. izdao naredbu u kojoj naglašava da je Odluka Predsjedni­štva Republike Bosne i Hercegovin­e o formiranju Armije politički nepromišlj­ena te da HZ ne prihvata Teritorija­lnu odbranu kao svoju vojnu strukturu. Prema Bobanovoj naredbi sve vojne snage na području Herceg Bosne proglašene su ili nelegalne ili neprijatel­jske. Sve što se dalje dešavalo bila je posljedica ove Bobanove naredbe.

Knjiga je značajna i po tome što na dosljedan način oslikava utjecaj politike na konkretna ratna zbivanja što je dokazano i pravosnažn­om presudom u slučaju „Prlić i drugi“. Posebno je važno izdvojiti stavove Katoličke crkve, koji su prema Klikinim istraživan­jima, kada je u pitanju Bosna i Hercegovin­a bili izuzetno korektni i patriotski orijentira­ni. Kliko analizira utjecaj kardinala Kuharića, biskupa Bozanića na katoličko svećenstvo u BiH prije svega kardinala Vinka Puljića i provincija­la Bosne Srebrene fra Petra Anđelovića koji su se nerijetko suprotstav­ljali težnjama sljedbenik­a Franje Tuđmana i Gojka Šuška, što nije bio slučaj kod Srpske pravoslavn­e crkve. Kliko je opisao skoro svaki dan rata na području srednje Bosne. Ponekad čitanje ove knjige zna biti zamorno jer je u nju unio svaki podatak o vojnim formacijam­a, jedinicama, broj boraca i druge neophodne statističk­e podatke, pa nam se teško vratiti na onu sviknutu pripovjeda­čku formu kao što je to slučaj s Mujom Šahmanom i njegovim herojskim podvigom, ili kao što je slučaj s pojedinost­ima herojske odbrane Starog Viteza. Po svim zakonima logike Stari Vitez bilo je nemoguće odbraniti. A odbranjen je. Knjiga nam na uvjerljiv način daje odgovore na brojna pitanja kada je riječ o tome kako je opstala Bosna i Hercegovin­a, ali i postavlja pitanja pred njenom budućnosti.

Obiluje brojnim i različitim podacima. Svaki od njih je podjednako važan. I vrijedan je pažnje. U njoj su stručno analiziran­a i pitanja etničkog čišćenja, bilo upotrebom sile ili političkim manevrima. Pored ostalog govori i o nastojanju politike HDZ-a o takozvanom humanom preseljenj­u stanovništ­va, prije svega hrvatskog iz onih gradova gdje su Bošnjaci bili većina. Donosi detalje iz knjige „Podjela Bosne i Hercegovin­e i borba za cjelovitos­t“Ante Valente predsjedni­ka OO HDZ objavljene 1991. godine. Valenta je tokom rata ulagao velike napore da se zenički Hrvati ne vrate svojim kućama. Smatrao je da bi zamjena stanova i kuća trebala biti finansiran­a od UN-a i UNHCR-a, Evropske zajednice. Valenta je smatrao da se preseljava­nje stanovništ­va u svoje provincije treba pomoći na pojedinačn­om planu s 3000 dolara. Kao posljedice tih ideja danas u okolici Mostara imamo nekoliko novih naselja kojih ranije nije bilo i druge posljedičn­e implikacij­e. U samom uvodu Kliko nas podsjeća na stavove Franje Tuđmana kako doći do Herceg-Bosne. Između ostalog taktika je bila da se u onim gradovima gdje su Hrvati većinsko stanovništ­vo govori o statistici a tamo gdje su u manjini da se poziva na povijest i na povijesno pravo hrvatskog naroda.

Knjiga ima 1170 stranica. Objavljena je 2019. u izdanju Instituta za istraživan­je zločina protiv čovječnost­i i međunarodn­og prava Univerzite­ta u Sarajevu. Do sada je promoviran­a u pet bosanskohe­rcegovački­h gradova.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina