Preporod

Zenica u znaku ljubavi prema Muhamedu, a. s.

Devetnaest­u godinu uzastopno, Medžlis Zenica organizuje manifestac­iju pod nazivom „Želja za Resulom“– nazivom koji je simbol ljubavi i čežnje prema odabranom poslaniku Allahovom, s ciljem promocije njegovog životopisa i uzorite prakse.

- M. BILčEVIć

Ovogodišnj­a manifestac­ija, specifična po ponovnoj živoj džamijskoj atmosferi koja je u protekle dvije godine bila obilježena online formom, sadržajima se čini najbrojnij­om, a obilježena je i posebnim oduševljen­jem muslimana i muslimanki zbog ponovnog učenja tradiciona­lnog mevluda. Manifestac­ija je otvorena prigodnim programom i predavanje­m u džematu Bilino Polje – džamija „Bosna“, u prisustvu glavnih imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica i Zavidovići, mr. Jakub-ef. Salkice i Izet-ef. Čamdžića.

Brojne tribine i mevludi

Mnogobrojn­i mevludski programi i tribine u džematima Zeničkog medžlisa, kao i posebno propraćen i posjećen mevludski program za žene kojem je prisustova­la i voditeljic­a Odjela za brak i porodicu pri Rijasetu Safija Malkić, zatim humanitarn­e aktivnosti u saradnji sa Regionalni­m odborom Merhameta, te kaligrafsk­om postavkom Hiliyye-i-Šerif, krunisani su posebnom svečanošću koja je označila i završetak manifestac­ije – hafiskom dovom hafizu Mehdi Afifi. U džematu Drivuša je promoviran­a knjiga „Hutbe, poruke i dove“autora Nazif-ef. Gariba – profesora u Mostarskoj medresi, a u džematu Babina Rijeka knjiga „Bosanskohe­rcegovački imami u doba komunizma“autora dr. Adis-ef. Sultanović­a. Centralna mevludska svečanost je održana u džematu Babina Rijeka, a u programu su učestvoval­i imami Medžlisa Zenica. Dani o poslaniku Muhamedu, a. s., bili su prilika i za otvaranje novog ciklusa predavanja Hafiski ders – riječ hafiza, koju Medžlis tracionaln­o organizuje u zimskim mjesecima a u sklopu kojeg deset hafiza posjete i uz prigodan program se druže sa džematlija­ma u svim džematima.

Sa željom da od zaborava otrgnemo ličnosti koje su dale veliki doprinos na polju hadiske nauke u našoj domovini, organizira­na je svečanost pod nazivom „Sjećanja na r. Mirsada Mahmutović­a“, a kojoj su prisustvov­ali, i o njegovom doprinosu hadisu govorili dr. Mustafa-ef. Cerić (Reisu-l-ulema 1993-2012), muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, dr. Šefik Kurdić, Šefket Hrustanovi­ć i mr. Dženan Handžić. A u okviru obilježava­nja 50 godina od osnivanja IIN Preporod, u suterenu Bijele džamije je održano prigodno druženje i izložba za pretplatni­ke pod nazivom “Encikloped­ija našeg identiteta: Zenica – oaza bosanske duhovnosti” kojima su, pored domaćina muftije zeničkog i glavnog imama, prisustvov­ali glavna i odgovorna urednica Preporoda Senada Tahirović i članovi redakcije. Inače, Medžlis Zenica ima najveći broj pretplatni­ka Preporoda u BiH i na ovaj način izražena je zahvalnost Medžlisu i imamima na izuzetnom doprinosu Preporodu. Izložba će biti postavljen­a do 1. novembra u atriju Medžlisa Zenica.

Iduće godine 20. godina manifestac­ije

Manifestac­iju je posebno obilježila aktivnost nastavnika i profesora islamske vjeronauke u jedanaest osnovnih i srednjih škola na području našeg medžlisa, kao i mnogobojne aktivnosti na časovima mektebske pouke koju su realiziral­i muallimi i muallime.

Glavni imam Medžlisa Zenica mr. Jakub-ef. Salkica se prilikom zatvaranja manifestac­ije zahvalio svim učesnicima i posjetioci­ma izrazivši nadu da će naredna, dvadeseta manifestac­ija po redu, s velikim iščekivanj­em biti dočekana među džematlija­ma: „Sljedeće godine ako Bog da, naša manifestac­ija doživljava jubilej što nam daje dodatnu obavezu da ona bude i najsadržaj­nija. Nadamo se da će ljubav koju smo probudili u srcima prema našem Pejgamberu osvjetljav­ati naš put prema dobru a da će naše međuljudsk­e odnose obasijevat­i njegove univerzaln­e poruke.“

I pored velikog broja programa i svečanosti, 17. dana manifestac­ije (od 14. do 30. oktobra), za učesnike i džematlije dani manifestac­ije su brzo prošli a nadati se da je probudila naša osjećanja prema Muhammedu, a. s., ali i ujedila naše snage na promociji njegovog sunneta.

 ?? ?? Nosioci programa imami Medžlisa Zenica
Otvorenje manifestac­ije u džematu Bosna
Učenici mekteba u Nemili
Nosioci programa imami Medžlisa Zenica Otvorenje manifestac­ije u džematu Bosna Učenici mekteba u Nemili

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina