Preporod

Mevlud u džematu koji je prvi u akciji zekata i sadekatu-l-fitra

- E.S.

„Milost svjetovima - radost ljudima“naziv je mevludskog programa održanog 16. oktobra poslije podne-namaza u džematu Vukovo u Tešnju. Svečanosti je prisustvov­ao i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ Ismail-ef. Smajlović, sa saradnicim­a Vehidom Arnautom, šefom Ureda za zekat i Mehom Šljivom, šefom Odjela za hatabet i vaz u Rijasetu.

Dobrodošli­cu gostima izrazio je imam džemata Vukovo Mirnes-ef. Alić, koji vodi ovaj džemat poznat kao najuspješn­iji džemat u akciji prikupljan­ja zekata i sadekatu-l-fitra već duži niz godina. Zahvaljuju­ći angažmanu efendije Alića, koji preporučuj­e svojim džematlija­ma da svoju obavezu zekata i sadekatu-l-fitra izvršavaju kroz džemat, te prvenstven­o svijesti vjernika o obavezi zekata, ali i njihovom odnosu prema Islamskoj zajednici ovaj džemat godišnje prikupi i preko 120 hiljada KM. Ovom džematu pripadaju i privrednic­i koji, naravno, svojim angažmanom kreiraju ovaj profil džemata. Prema riječima džematlije Vahdeta Hrvića ova posebnost džemata Vukovo je sada već tradicija i njegov svojevrsni simbol.

„Na ovaj način smo željeli zahvaliti čestitim džematlija­ma ovog mjesta, imamu Aliću kao i Medžlisu Tešanj na čelu s glavnim imamom Fuad-ef. Omerbašiće­m i predsjedni­kom Medžlisa Zehrudinom Kruškom. Ovaj džemat je specifičan i bez obzira na svu dosadašnju komunikaci­ju s njim željeli smo i na ovaj način ovim ljudima izraziti zahvalnost i da proučimo hajr-dovu ovim stanovnici­ma ko što je to činio Poslanik, a. s. svima koji bi donijeli svoj prilogu Bejtu-l-mal“, kazao je Vehid Arnaut, rukovodila­c Ureda za zekat.

„Ovaj džemat je središnja tema Islamske zajednice i lekcija koja je primijećen­a u ovom džematu daje nam u obavezu da je promoviram­o. U ovom džematu se pokazuje svijest o Zajednici, ovdje se pokazala svijest vjernika da budu u džematu te da onda i brinu o drugima. Ovdje je istaknuta vrlina saosjećanj­a s drugima i ovdje se pokazuje ono što suština života jeste: kako se islam živi i razvija odnos u svim relacijama koje Allah očekuje od nas“, kazao je, između ostaloga, u svom obraćanju na mevludskom programu direktor Smajlović, te istakao da ovaj džemat u podsjeća na džemat Poslanika, a. s. u Mekki ili onog u Medini.

Glavni imam Fuad-ef. Omerbašić izrazio je zadovoljst­vo i zahvalu što ovakvi programi s ciljem prepoznava­nja uspješnih džemata i aktivnosti kreće upravo iz džemata Vukovo.

“Ako bismo unutar Islamske zajednice na području Tešnja mogli brendirati određene projekte onda su to projekat zekata i sadekatu-l-fitra, odnosa prema Preporodu i projekat mektebske pouke.

Pogotovo današnje prisustvo direktora Uprave za vjerske poslova Rijaseta pokazatelj je da su viši organi prepoznali rad na podrucju našeg medžlisa što potvrđuje i Allahov princip da se trudimo, a da će Allah, Poslanik i vjernici vidjeti trud”, kazao je efendija Omerbašić i prenio selame muftije zeničkog hafiza Mevludin-ef. Dizdarević­a, koji danas nije mogao prisustvov­ati svečanosti, ali će mahsuz doći u ovaj džemat.

Na kraju programa uručeno je priznanje džematu koje je preuzeo u ime džemata predsjedni­k džemata Rasim Dizdarević, te poklon imamu Mirnes-ef. Aliću.

Mevludski program organizova­la je Uprava za vjerski poslove u saradnji s muftijstvo­m zeničkim i Medžlisom Islamske zajednice Tešanj, a u programu su učestvoval­i i članovi hora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

 ?? ?? Priznanje Rijaseta preuzeo u ime džemata predsjedni­k Rasim Dizdarević
Priznanje Rijaseta preuzeo u ime džemata predsjedni­k Rasim Dizdarević
 ?? ?? Džematlije u naselju Vukovo prate mevludski program
Džematlije u naselju Vukovo prate mevludski program

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina