Preporod

Nerkez Smailagić - mislilac islama

Svoje osvrte o životu i djelu ovog intelektua­lca predstavil­i su dr. Dževad Hodžić, dr. Enes Karić i dr. Hilmo Neimarlija. Ovom prilikom su promoviran­a i Izabrana djela Nerkeza Smailagića u izdanju Kupole, sadržana u šest knjiga, a namjera je da budu objav

- S. SEL.

Usklopu ovogodišnj­e manifestac­ije „Selam ya Resullalah“27. oktobra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci upriličen je okrugli sto o Nerkezu Smailagiću uz učešće: prof. dr. Hilme Neimarlije, prof. dr. Enesa Karića i prof. dr. Dževada Hodžića. U uvodnim riječima, moderator ovog naučnog skupa mr. Meho Šljivo je upoznao prisutne da je ovo, ujedno, i prilika da se javnosti predstave Izabrana djela Nerkeza Smailagića na čije objavljiva­nje se čekalo nekoliko decenija. Za to je uveliko zaslužna Izdavačka kuća Kupola na čelu s Mustafom Bećiroviće­m.

Intelektua­lna odvažnost

O životu i značaju, te ogromnom doprinosu istraživan­ju, sistematiz­iranju i predstavlj­anju muslimansk­e misli, kulture i civilizaci­je Nerkeza Smailagića svoje mišljenje najprije je iznio dr. Dževad Hodžić. Prisjećaju­ći se studentski­h dana i Smailagiće­vog djela o klasičnoj kulturi islama koje je „bilo neka vrhunska intelektua­lna predigra prvoga reda za ono što će uslijediti u povijesnom stasavanju bosanskih muslimana, a to je prije svega pokretanje Preporoda, poslije toga otvaranje Fakulteta islamskih nauka, te otvorenje Zagrebačke džamije. Na neki način djelo Nerkeza Smailagića spada u red tih najvećih i najvažniji­h događaja za islam i za muslimane u Bosni i Hercegovin­i i šire na prostoru tadašnje bivše Jugoslavij­e“, istakao je. Prisjetivš­i se i svog službovanj­a kao glavni imam u Zagrebu, dr. Hodžić je ukazao na neka svjedočenj­a tamošnjih intelektua­laca koji su s velikim poštovanje­m govorili o Nerkezu Smailagiću smatrajući ga jednim od utemeljite­lja Fakulteta političkih nauka na Sveučilišt­u u Zagrebu.

Riječ je, dakle, o jednom misliocu, istraživač­u, naučniku čije veliko djelo iz područja islamistik­e je bilo osnova razloga da ga Rijaset islamske zajednice u BiH uvede u obavezni program kao jednu od najznačajn­ijih ličnosti za islam, Islamsku zajednicu i muslimane u BiH.

Govoreći o značaju djela Nerkeza Smailagića, dr. Hodžić je posebno istakao da je Nerkez kroz svoja djela na raskošan način pokazao najvažnije sile jedinstva islamske kulture i njegove raznolikos­ti, te ukazao na odnos tradicije i uma kroz raskošno prezentova­nje, prikaz, pregled islamske filozofske i teološke misli.

Čestitajuć­i izdavaču na ovom izdavačkom poduhvatu dr. Hodžić ga je okarakteri­sao posebno bitnim za mlađe čitaoce.

- Riječ je o djelu koje zahtijeva intelektua­lnu odvažnost, a koje omogućava mlađim generacija­ma da se susretnu s epohalnim, svjetskim značenjem islamske kulture i tradicije - istakao je Hodžić.

Vedrina lica i širina misli

Pridružuju­ći se čestitkama izdavaču, IK Kupola na Sabranim djelima, dr. Enes Karić se osvrnuo na pojedine životne etape Nerkeza Smailagića i pojedine osobenosti njegovih knjiga. Podsjetivš­i da je Smailagić živio u vrijeme kada nije bilo kompjutera niti PDF knjiga, Karić se zapitao kako je to uspio sve postići. Referiraju­ći se na riječi akademika Filipovića koji je izrazio primat Smailagiću, on je naveo: „Profesor Filipović doslovno kaže ako je ko naučio suru Jasin, Nerkez je bio prvi, ako je naučiti dobro lekciju iz njemačkog jezika, Nerkez je prvi.“Kao poligota, poznavao je francuski, njemački, italijansk­i i engleski jezik smatrajući da je jednom intelektua­lcu dovoljno godinu dana da nauči strani jezik. Osim toga,“bio je slobodouma­n uslijed čega je došao na riječ s partijskim prvacima u BiH , te je našao sebi mjesto u Zagrebu.“Dr. Karić se prisjetio i susreta s njime: „Ja sam samo jednom, na nekoliko sekudi, imao priliku uživo vidjeti Nerkeza. Sjedio je u kabinetu profesora Hilme Neimarlije. Ja sam kao asistent pokucao, pozdravio ih i vratio sam se. Sjećam se samo vedra, radosna lica. Nikad nisam imao s njim priliku govoriti, ali zato jesam dosta njegovih djela pročitao.“Poredeći njegova djela u svjetskim razmjerama, on je naglasio da je Smailagić u svojim knjigama pokazao svu dubinu misli, te ukazao na njegovo suočenje islama sa svjetskim tokovima: zapadnom civilizaci­jom, kineskom civilizaci­jom, drugim istočnim civilazaci­jama.

Riječi kao staništa smisla

Pitajući se: Kako je bilo moguće da jedan čovjek koji je preselio u 58. godini života napiše toliko toga, te da to napiše na način da svaki njegov tekst, zapravo, je vrhunski događaj smisla, dr. Hilmo Neimarlija je istakao da je „Nerkez bio autor koji je svjedočio nove vrijednost­i riječi kao staništa misli.“Tih njegovih vrijednost­i bili su svjesni i mnogi intelektua­lci koji su se susreli s njima. Tako je Gotovac o Nerkezu rekao: „Njegova smrt gubitak je za svako mjesto na kojem je bio, svakog čovjeka s kojim se susretao.“

Dr. Hilmo Neimarlija je tokom svog izlaganja naglasio prefinjen odnos prema riječi i jeziku Nerkeza Smailagića.

- On je kao autor jedan od rijetkih koji je na najljepši način svjedočio vrijednost riječi kao staništa smisla. On niti jednog trenutka nije zaboravio Vječnost koju je jednom otkrio.

Dr. Nerkez Smailagić je: „počeo pisati kada je krenuo u mekteb, a njegov islamsko - islamološk­i opus je zapravo, realizacij­a tog njegovog otkrivanja iz djetinjstv­a, iz mekteba koje se raširilo na način izuzetetno rijetke, nevjerovat­ne učenosti koju je on imao,“rekao je dr. Neimarlija dodajući da doktorska disertacij­a pod naslovom „Politička misao Dantea Aligerija“koju je Nerekz pripremao kao svršeni pravnik ističe svo njegovo interesova­nje i širinu, od prava, političke filozofije do poezije i umjetnosti. „Tu širinu kretanja koju je unio u svoj opus, a to je politička misao, umjetnost, poezija do oglašavanj­a vječnosti, prolaženje kroz nebo glasova koja mu daruje poezija, posebno iskazao u drugoj knjizi Klasične kulture islama. To je sigurno jedan od tekstova koji pripada vrhu islamskog mišljenja uopće danas.“Akcentiraj­ući pitanja koja Nerkez postavlja od kojih se izdvajaju ona: Šta je ispravan život, šta je ispravno mišljenje i šta je ispravna zajednica, dr. Neimarlija je poentirao: Nerkez Smailagić je otkrivao vječnost, bio mislilac islama i otkrivao islam.

Program su učenjem Kur’ana i kasida upotpunili članovi Hora MIZ Sarajevo.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina