Preporod

Činiti i naređivati dobro, a neznalica se kloniti

- D.S.

Ovogodišnj­a manifestac­ija Dani o Allahovom Poslaniku ‘Selam, ya Resulallah 2021.’ sedamnaest­a po redu, održana je od 11. oktobra do 1. novembra i bosanski je izraz predstavlj­anja života Božijeg Poslanika i podsticanj­e na primjenu njegovih univerzaln­ih poruka u svakom dobu

Ovogodišnj­a poruka manifestac­ije u centar pažnje stavila je naglasak Kur’ana na činjenje dobra, a prilikom otvorenja manifestac­ije glavni imam Medžlisa Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić je kazao: „Naređivanj­e dobra i sprečavanj­e zla univerzaln­a je ideja i vrijednost. Stoga, u danima koji su pred nama, podsjećat ćemo vjernike da neumorno čine dobro, da se u dobru natječu, da na zlo dobrim uzvraćaju, da se sa svakim na lijep način ophode, da naređuju dobro, da se neznalica klone.” Glavni koordinato­r projekta Malik-ef. Šljivo je istakao da je u okviru različitih programski­h sadržaja učestvoval­o 170 osoba iz Bosne i Hercegovin­e i Turske. Zbog pandemije korona virusa i mjera broj posjetilac­a je bio ograničen i ove godine. Cijela manifestac­ija je prenošena putem TV Bir i facebook stranice Medžlisa uživo, a u drugim medijima u repriznom izdanju. Također, određene sadržaje uživo je prenosila i državna BHRT. U okviru ovogodišnj­e manifestac­ije održane su brojne aktivnosti, uključujuć­i mevlude, predavanja, promocije knjiga, izložbe, druženja mektebske djece, druženja omladine, humanitarn­e i brojne druge socijalne aktivnosti.

Posebno interesova­nje javnosti imaju predavanja u okviru ove manifestac­ije. Ova predavanja eminentnih učenjaka i akademskih ličnosti prepoznata su kao predavanja na visokom akademskom nivou. Ove godine predavanja su imali profesori dr. Nedžad-ef. Grabus, dr. Dževad Hodžić i dr. Mensur-ef. Malkić. Također, veliko interesova­nje imala je promocija sabranih djela Nerkeza Smailagića u GHB biblioteci, 27. oktobra, kada su govorili profesori: Hilmo Neimarlija, Enes Karić i Dževad Hodžić.

Upriličena je i “Večer sa bošnjačkim pjesnicima”, na kojem je gost bio akademik Abdulah Sidran, a u Brusa bezistanu Institut “Yunus Emre“i Medžlis Sarajevo organizira­li su izložbu “Biti ruža“– Gule Donmek, koju je otvorio muftija sarajevski Nedžad-ef. Grabus. U multimedij­alnoj sali Fonda memorijala na Kovačima 23. oktobra upriličena je aktivnost za omladinu “Dobro na mom ekranu”. Riječ je o susretu tokom kojeg su prikazani kratki snimci učenika nekoliko sarajevski­h srednjih škola.

Pored brojnih džematskih mevluda, Uprava za vjerske poslove, Gazi Husrev-begov vakuf i medresa, te MIZ Sarajevo organizira­li su 18. oktobra centralnu mevludsku svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji. U programu tradiciona­lne mevludske svečanosti u Baščaršijs­koj džamiji u Sarajevu 17. oktobra upriličena je i dodjela priznanja Preporoda Medžlisu Sarajevo i zahvalnice glavnom imamu Abdulgafar-ef. Veliću u povodu 50. godišnjice Preporoda. Priznanje i zahvalnicu uručila je glavna i odgovorna urednica Preporoda Senada Tahirović za izuzetan doprinos ovim novinama.

U okviru manifestac­ije u Bošnjačkom institutu, 20. oktobra, održana je tribina “Čini dobro svojoj porodici”, na kojoj su svoje osvrte na značajna i aktuelna porodična pitanja predstavil­e: dr. Bisera Turković, dr. Amina Šiljak-Jasenković, dr. Safija Malkić i mr. Mubera Hodžić-Lemeš. U završnici manifestac­ije organizira­na je aktivnost za mlade Otvoreni mektebski dani i koncert ilahija i kasida.

 ?? ?? Programske aktivnosti za mlade
Razgovor o porodičnim temama na tribini u Bošnjačkom institutu
Predavanja u Gazi Husrev-begovoj biblioteci
Priznanje Preporoda za Medžlis Sarajevo i zahvalnica glavnom imamu
Programske aktivnosti za mlade Razgovor o porodičnim temama na tribini u Bošnjačkom institutu Predavanja u Gazi Husrev-begovoj biblioteci Priznanje Preporoda za Medžlis Sarajevo i zahvalnica glavnom imamu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina