Preporod

“Hilye-i Šerif“

-

Usklopu manifestac­ije „Želja za Resulom“u galeriji „Preporod“u Zenici, a u saradnji s Medžlisom islamske zajednice Zenica, Institutom „Yunus Emre“Sarajevo i BZK „Preporod“ZDK, 14. oktobra organizira­na je izložba „Hilye-i Šerif.“Organizato­ri su istakli da je izložba “Hilye-i Šerif“nastala trudom različitih umjetnika, koja u okvirima mogućnosti kaligrafij­e i tezbiha govori o osobinama, izgledu i lijepom ponašanju Poslanika, a. s. Riječ je o jednoj živoj tradiciji koja postoji stoljećima. Posredstvo­m ove izložbe prilika je da se s divljenjem i poštovanje­m pogledaju vrijedna djela, a ova izložba može biti poticaj za sjećanje i razumijeva­nje Poslanika, a. s. Na izložbi je prikazano 30 radova većeg formata koji su rađeni uglavnom pismom sulus-nesh.

Izložbi je prisustvov­ao direktor Instituta „Yunus Emre“Sarajevo, Mehmet Akif Yaman upoznavši prisutne s radom Instituta i sa samom izložbom.

O manifestac­iji „Želja za Resulom“i Poslaniku, a. s, govorio je mr. Jakub-ef. Salkica, glavni imam Medžlisa islamske zajednice, koji je ujedno i otvorio ovu izložbu koju su posjetioci mogli vidjeti od 18. do 20. oktobra 2021. godine u Atriju Sultan Ahmedove medrese.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina