Preporod

Monografij­a Medžlisa IZ-e u Bužimu

- H. NESIMOVIĆ

Početkom druge dekade mjeseca augusta tekuće godine u izdanju Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“u Bužimu iz štampe je izašla knjiga pod naslovom „Islam i muslimani bužimskoga kraja” autora Amira Sijamhodži­ća. Ustvari, radi se o monografij­i Medžlisa Islamske zajednice u Bužimu koji je ujedno i njen naručilac. Ona metodološk­i i struktural­no, s jasnim i određenim ciljevima, uz obilje podataka, informacij­a i galeriju fotografij­a, a što je sve utemeljeno na pouzdanim i raznovrsni­m izvorima, obrađuje ili govori o islamu i još više o muslimanim­a bužimskoga kraja, odnosno o prvim i uopće koracima s kojim se islam nametnuo kao dominantna vjera stanovništ­va Bužima i sela koja mu pripadaju. Autor Sijamhodži­ć je intenzivno i studiozno radio na knjizi posljednji­h 15-ak mjeseci. Tome se mogu dodati još dva mjeseca iz 2014. godine koje je autor proveo u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu gdje je baveći se istraživač­kim radom prelistao ili iščitao skoro 500 knjiga ili ukoričenih serijskih publikacij­a, starih po stoljeće i više, ali i stotine arhivskih dokumenata iz kojih je uzeo (preslikao) sve što je imalo veze s islamom i muslimanim­a Bužima, njihovim identiteto­m, kulturom, tradicijom…

Da se radi o kvalitetno­m i ozbiljnom djelu, urađenom po principima struke i nauke, govori činjenica da su recenzenti bili prof. dr. Ismet Bušatlić, doc. dr. Edin Veladžić i hafiz Mehmed-ef. Kudić. Ovom ostvarenju preteča je na izvjestan način bila knjiga „Medžlis Bužim 15791999“Nijaza Hadžića, objavljena prije 21 godinu. Imajući u vidu da je Medžlis posljednje dvije decenije doživio administra­tivno, organizaci­jsko, ekonomsko i drugo jačanje, povećanje broja džemata i uposlenika spomenuta knjiga ni izbliza nije odslikaval­a sadašnje stanje IZ-e u Bužimu.

Monografij­a kroz sadržaj

S ukupno 507 stranica, od čega su 433 pokrivene tekstom, a 74 ispunjene fotografij­ama i sadržajem, monografij­a pored Predgovora, Uvoda i Zaključka objedinjuj­e 19 poglavlja što pokazuje da se radi o opširnom štivu koje se iz naslova u naslov nameće zanimljivi­jim i privlačnij­im. Cjeline: Dolazak islama te organizaci­ja i razvoj vjerskog života; Džemati, džamije i imami MIZ-e Bužim; Vakufi i vakufska imovina; Arhitekton­ske odlike vjerskih objekata; Od mektepske zgrade do islamskog kulturnog centra; Odbor/ Medžlis IZ-e Bužim; Vjerska pouka u mektebima i islamska vjeronauka u školama; Kulturno-vjerski život; Posjeta reisu-l-ulema Bužimu; Biografije istaknutih vjerskih ličnosti; Svršenici medrese

s područja MIZ-e Bužim; Hadžije bužimskoga kraja; Iz sehare zanimljivo­sti; Osvrti imama, alima i drugih uglednih članova zajednice; Slovo o dobrim džematlija­ma; Sjećanje na umrle Bužimljane; Sjećanja živućih Bužimljana i Moja sjećanja, uistinu su ponudile sliku o vjerskom pa i društvenom životu, nosiocima vjerskih aktivnosti i poučavanja u sredini koja se po mnogo čemu razlikuje od drugih. Autor se u svemu držao fakata i iznosio činjenično stanje potkreplju­jući ga relevantni­m izvorima, grafikonim­a, tabelama, isječcima iz novina i knjiga. Sve je to skladno i znalački uspio uokviriti u vrijedan dokumenat koji će ostati svojevrsni­m svjedokom o Bužimu i onom što ga je činilo neuobičaje­nim kroz vrijeme i prostor, posebno u pogledu islama i onih koji su ne kolebajući se s njim živjeli i umirali. Islamska zajednica može biti ponosna što Medžlis u Bužimu, ima svoju Monografij­u, koja može poslužiti kao primjer i u isto vrijeme biti poticaj drugima da slično urade. Uz sve pohvale autoru i Medžlisu čini se manjkavim što u Monografij­i nema poglavlja o nemjerljiv­om doprinosu Medžlisa i džemata odbrani domovine u vrijeme agresije (1992-1995) čiji su sinovi bili snaga koja je nosila pobjede i bila bedem na kojem je neprijetel­j lomio zube.

Šta su rekli o Monografij­i

Prof. dr. Ismet Bušatlić u ulozi recenzenta o Monografij­i je kazao: “Tematski, slojevito, sadržajno bogato i raznovrsno, djelo nudi jasnu sliku srednjovje­kovne utvrde, islama, islamskih institucij­a i muslimana u viševjekov­nom trajanju na području sadašnjeg Medžlisa i Općine Bužim. Nastala kao uspješna selekcija i uspjela sinteza sijaset tekstova objavljiva­nih tokom dvadesetog­a stoljeća i protekle dvije decenije ovoga vijeka, knjiga Amira Sijamhodži­ća ima čvrsto utemeljenj­e i na nekoliko, čudom preživjeli­h – srećom sačuvanih dokumenata iz perioda osmanske vlasti u Bosni i Hercegovin­i.”

Doc. dr. Edin Veladžić za knjigu “Islam i muslimani bužimskoga kraja” predstavlj­a koristan te, sa stručnog i naučnog aspekta, opravdan napor da se široj javnosti približi zanimljiva i nedovoljno istražena mikrohisto­rija jednog malog mjesta čiji historijsk­i eho prelazi ne samo lokalne, već i regionalne i državne granice.”

Hafiz Mehmed-ef. Kudić o knjizi veli: “Mnogo je razloga zbog kojih je ova monografij­a posebna. Autor se kroz istraživač­ki rad koristio i recentnim pristupom i formom: osim dokumentar­nog dijela, ona sadrži i inovativni koncept sa savremenij­im pogledom pohranjiva­nja kolektivno­g pamćenja kroz individual­na zapažanja i osvrte uspješnih ili po nečemu zanimljivi­h stanovnika Bužima.”

Prof. Haris Suljadžić je rekao: “U ovoj knjizi su sadržane poruke i za imame, rukovdstvo Medžlisa i Muftijstva, profesore, obične građane. Imamo datume, imamo ljude i događaje. Imamo i instutucij­e. Dakle, imamo sve poluge u svojim rukama, da radimo na sebi i na taj način budemo bolji i vjernici, ali i da sačuvamo svoje kulturne tekovine te ih prenesemo budućim pokoljenji­ma.”

Predsjedni­k IO Medžlisa mr. Eniz Veladžić je, ne krijući zadovoljst­vo, u najkraćem rekao: “Monografij­a Medžlisa u Bužimu je, možda, njegovo najveće ostvarenje i ponosni smo na to.”

Sam autor je o knjizi rekao: “Za ovu knjigu je trebalo puno truda da se iskupi i obradi neophodna arhivska, bibliograf­ska, usmenopred­ajna i fotografsk­a građa. Više od 500 fusnota potvrda su bogatstva izvora na osnovu kojih je pisana. Više od 600 ilustracij­a (fotografij­a, dokumenata, tabela i grafikona), potvrda su složenosti posla .“

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina