Preporod

Ekspanzion­istička politika susjeda

-

Usarajevsk­oj Vijećnici je 14. oktobra promoviran­a knjiga “Teritorija­lni ekspanzion­izam Srbije prema Bosni i Hercegovin­i (1804.- 2020.)”, autora prof. dr. Denisa Bećirovića. Djelo je objavljeno u izdanju Instituta za istraživan­je zločina protiv čovječnost­i i međunarodn­og prava Univerzite­ta u Sarajevu.

Knjigu su promoviral­i akademik prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Rasim Muratović, prof. dr. Tomislav Išek, prof. dr. Senadin Lavić, prof. dr. Husnija Kamberović, doc. dr. Benjamina Karić i dr. sc. Muamer Džananović. Knjiga je strukturir­ana u četiri poglavlja u kojima se temeljito obrađuje teritorija­lna ekspanzion­istička politika Srbije prema Bosni i Hercegovin­i od početka 19. stoljeća do danas. „Svojom aktuelnošć­u knjiga može, posebno mladim generacija­ma, pomoći da se detaljno upoznaju s važnim savremenim političkim procesima, historijsk­im događajima i iskušenjim­a kroz koja je prošla i prolazi Bosna i Hercegovin­a u posljednja dva stoljeća,” istakao je Rasim Muratović. Prof. dr. Tomislav Išek je naglasio da je Bećirović u knjizi pokazao i dokazao apsolutnu utemeljeno­st svojih teza o teritorija­lnom ekspanzion­izmu Srbije prema Bosni i Hercegovin­i na što je ukazala i dr. Benjamina Karić.

Dr. Džananović je govorio o projektu velikodrža­vlja, a dr. Kamberović o autorovom politološk­om pristupu. Na važnost djela za brojne naučne oblasti ukazao je dr. Lavić, a akademik Pejanović je istakao da će ova knjiga biti od velike važnosti kako studentima tako i naučnoj javnosti.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina