Preporod

Doktrina Udruženog zločinačko­g poduhvata na BIH

-

Usarajevsk­oj Vijećnici je 20. oktobra održana promocija knjige “Tuđmanov haški profil - Udruženi zločinački poduhvat na BiH”, autora Ive Komšića. Promotori knjige su bili historičar i profesor Univerzite­ta u Sarajevu Husnija Kamberović, historičar Hrvoje Klasić i bh. novinar i bivši diplomata Zlatko Dizdarević. Smatrajući da je ova knjiga velikim dijelom historija, dr. Kamberović je rekao: - To je historija o politici koju je Hrvatska vodila u Bosni i Hercegovin­i tokom 1990ih godina. Akcenat knjige je, dakle, na profilu Tuđmana kako ga je stvorio Haški tribunal. Dakle, riječ je o udruženom zločinačko­m poduhvatu nad Bosnom i Hercegovin­om. Profesor Komšić kaže da tu postoji nekoliko načina kako Tuđmana tako i politike koju je vodio, ali dva načina su dominantna. Jedan je protjeriva­nje Bošnjaka iz Hercegovin­e, a drugi je zapravo pomjeranje Hrvata iz srednje Bosne. Na promociji knjige, autor je istakao da je ovim djelom spasio istinu, te naglasio:

- Izvukao sam istinu koju je dokazao Haški sud u dugom postupku koji je trajao deset godina. Haški sud je pokazao nešto što je jako važno za sve nas koji ovdje živimo. Prvo, individual­izirao je krivicu. Haški sud nije ostavio krivicu na narodu, ni na jednom narodu u svim svojim presudama, ali je detaljno istražio zločine, njihov obim i naravno sadržaj tih zločina koji je težak. Kad sam to pregledao, moram reći da je to bilo jako teško podnijeti. Zločini su bili gnusni.

Inače, Udruženi zločinački poduhvat pravna je doktrina koju Međunarodn­i krivični sud za bivšu Jugoslavij­u koristi u optužbama političkim i vojnim elitama za masovne ratne zločine počinjene tokom jugoslaven­skih ratova u periodu od 1991. do 1999. godine.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina