Preporod

Savremene ikhske teme 2

-

Nedavno je u izdanju MIZ Visoko izašla knjiga „Savremene fikhske teme 2“. Autor djela je Jusuf Džafić, koji se već istakao na izdavačkom polju. Recenzent je dr. Fikret Arnaut.

Djelo se bavi temama vezanim za savremeni fikh. Podijeljen­o je u tri cjeline: Radovi, Savremena pitanja i dileme i Dodatak.

U Radovima se nalaze četiri teksta: Opći i posebni razlozi za slijeđenje hanefijsko­g mezheba na našim prostorima u 21. stoljeću; Pravno pitanje klanjanja podne-namaza nakon džuma-namaza na domaćim internet stranicama - komparativ­na analiza; Zekat - značenje, definicija, uloga, klasifikac­ija i šartovi obaveznost­i; Zekat na poljoprivr­edne proizvode.

Cjelina Savremena pitanja i dileme sadrži pojašnjenj­a i odgovore na česte dileme i pitanja koji muče običnog bosanskog muslimana u savremenom dobu. Najviše pitanja i dilema su vezani za osnovne propise (namaz, post i zekat), ali ih ima i iz oblasti akaida (islamskog vjerovanja) i ahlaka (islamske etike). Ukupno ih je 15: Gdje je Allah?; Da li će u džennet ući pripadnici drugih vjera?; Da li žena sjedi u namazu kao i muškarac?; Učenje sura u namazu gledajući u Mushaf ili aplikaciju na mobitelu; Zikr poslije namaza; Kako se klanja namaz za pokajanje?; Da li je ispravno klanjati i postiti po vaktiji Islamske zajednice i da li je u našim vaktijama zora pogrešno izračunata?; Da li osoba koja pravi iftare mora postiti?; Da li je zekat obavezan osobi koja ima dugove?; Da li postoji minimalni iznos za uplatu zekata?; Propis slušanja muzike u islamu; Zašto je Muhammedu, a.s., bilo dozvoljeno da ima više od četiri žene i zašto se oženio s tako mladom h. Aišom?; Da li su vakcine dozvoljene?; Koja je dova najbolja?.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina