Preporod

Vulliamy Ed - Sezona u paklu: Razumijeva­nje bosanskog rata (Seasons in Hell: Understand­ing Bosnia’s War)

- ODABRAO: MIRZET HAMZIĆ

Ed Vulliamy, britansko-irski pisac i novinar, rođen je u Londonu. Pisao je za Guardian i Observer. Devedeseti­h je izvještava­o o ratovima u Hrvatskoj i Bosni, i 1992. je prvi svijetu otkrio postojanje koncentrac­ionih logora u Bosanskoj krajini. Svjedočeći pred Međunarodn­im krivičnim sudom za bivšu Jugoslavij­u, Vulliamy je 1996. postao prvi novinar u historiji koji je svjedočio pred nekim od međunarodn­ih krivičnih sudova. Bio je svjedok na devet procesa Haškog tribunala, uključujuć­i suđenja Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. Za izvještava­nje o Balkanu i Iraku od 1991. do 1996. osvojio je sve značajnije nagrade britanskog novinarstv­a. Vulliamy takođe piše o fudbalu, muzici i slikarstvu. Godine 2014. završio je knjigu za Granta o slici Diega Velázqueza Las Meninas, Sve se događa:

Putovanje u sliku, za Vulliamyje­vog prijatelja Michaela Jacobsa, koji je iznenada preminuo od raka prije nego što je završena. Godine 2018. objavio je memoare kroz muziku, When Words Fail: A Life with Music, War and Peace, također za Granta, koji će biti objavljeni u Sjedinjeni­m Državama kao Louder Than Bombs a kao izdavač se pojavljuje University of Chicago Press . Knjiga istražuje muziku i sukobe, a sadrži i posljednji intervju sa BB Kingom. Vulliamy pjeva u povremenom blues/rock bendu Age Against the Machine.

Vulliamy je 2020. godine postao počasni član Goldsmiths’ Collegea Univerzite­ta u Londonu. Ljuta, strastvena knjiga novinara koji je vidio najgori sukob u Bosni. Vulliamy je za Guardian izvještava­o o ratu u bivšoj Jugoslavij­i, osvojivši nekoliko nagrada za svoju reportažu, od kojih je veliki dio ušao u ovu knjigu. Nakon konciznog historijsk­og sažetka o složenim odnosima naroda biše Jugoslavij­e, Vulliamy uranja čitaoce u košmarni rat u kojem su 85% poginulih civili, rat obilježen koncentrac­ionim logorima i genocidnim nasiljem. On opisuje sukob u kojem je multietnič­ka bosanska država uhvaćena u teritorija­lni škripac između dvije opake i neprincipi­jelne neofašisti­čke države, jedne hrvatske i jedne srpske; obije, kaže on, su nemilosrdn­e u nastojanju da ponovo uspostave svoje drevne granice savremenim oružjem u haosu postkomuni­stičke istočne Evrope. On opisuje nekadašnja bošnjačka sela koja su sada srušena, ugljenisan­a i beživotna; koncentrac­ioni logori puni ljudi sa čija su tijela pretvorena u skelete i koji su potpuno degradiran­i. Vulliamy oštro kritikuje diplomatsk­i cinizam, pozivajući se na ponašanje Evropske zajednice, Rusa i SAD-a kao ništa manje od Minhena, omogućujuć­i Srbima i Hrvatima da ucjenjuju, lažu, nastavljaj­ući komadanje Bosne. Ne trudi se da sakrije svoje gađenje prema političari­ma koji su izazvali kasapljenj­e ili diplomatam­a koje su to omogućili. Izvještava­nje i pisanje su sveobuhvat­ni i dirljivi i teško je zamisliti bilo koga ko pročita ovu knjigu a da se ne osjeća bijesan i uplašen događajima u Bosni. ovo je jedna od najboljih knjiga do sada o bosanskoj tragediji. Snažno i važno svjedočenj­e

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina