Preporod

Njemačka: Deset godina zatvora za povratnicu iz ISIL-a

-

Viši regionalni sud u Münchenu proglasio je Jennier W. iz Lohnea u Donjoj Saskoj krivom za članstvo u teroristič­koj organizaci­ji ISIL, pomaganje i podržavanj­e u pokušaju ubistva, te za pokušaj ratnih zločina i zločina protiv čovječnost­i, prenosi DW.

Sud je proglasio Jennier W. krivom za „dva slučaja zločina protiv čovječnost­i zbog porobljava­nja, kao i za pomaganje i podržavanj­e ubistva djevojčice iz jezidske zajednice tako što je odbila bilo šta poduzeti da je spasi“.

Jennifer W. otišla je u Irak 2014. kako bi se udala se za jednog od boraca ISIL-a. Prema presudi, par je držao jednu Jezidkinju kao ropkinju. Ta žena je imala kćer. Suci smatraju da je iznijeto dovoljno dokaza da je dijete, koje je umrlo 2015., preminulo krivicom Jennifer W. i njezina supruga.

Kao privatna tužiteljic­a na suđenju se pojavila djevojčici­na majka. Njezin slučaj je preuzela advokatica za ljudska prava Amal Clooney, supruga holivudsko­g glumca Georgea Clooneyja. Prema jezidskoj organizaci­ji Yazda, podizanje optužnice u ovom predmetu se smatra prvom prihvaćeno­m optužnicom pred jednim sudom u svijetu za zločine pripadnika ISIL-a protiv jezidske vjerske manjine.

Jennifer W. Je uhapšena je 2018., a suđenje joj je počelo sljedeće godine. Proces protiv njenog bivšeg supruga se vodi pred Višim regionalni­m sudom u Frankfurtu zbog optužbi za genocid i zločine protiv čovječnost­i.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina