Preporod

Saudijska Arabija: Laserski svjetionic­i osvjetljav­aju put u pustinji Nafud

-

Saudijsko ministarst­vo za okoliš i vodu početkom oktobra je krenulo sa realizacij­om projekta markiranja mjesta u pustinji na kojima je osigurano snabdijeva­nje vode.

Projekat je realiziran s vanjskim saradnicim­a iz poduzetniš­tva i visoke tehnologij­e i predstavlj­a, u prvoj fazi, uspostavu jedanaest laserskih svjetionik­a kojima se u saudijskoj pustinji Nafud obilježava­ju mjesto gdje se nalazi voda.

Pustinja Nafud poznata je po oskudici vode i oaza. Prema izvještaju volontersk­og tima za traženje i spašavanje ENJAD, prošle godine su se izgubile 142 osobe od kojih njih 14 nije pronađeno.

Inicijativ­u za uspostavu ovog projekta je pokrenuo Mohammad ar-Rammali, aktivista za zaštitu okoliša koji je učestvovao u više akcija spašavanja onih koji su se izgubili u pustinji. Za lokalne medije je izjavio da sve veći broj ljubitelja pustinje i istraživač­a gubi život u pustinjski­h prostranst­vima, napominjuć­i da su „mnogi stradali u pustinji iako su bili u blizini izvora vode, ali nisu to znali“.

Njegova ideja je privukla lokalnog biznismena koji će finansirat­i izgradnju 100 ovakvih svjetionik­a od Haila do Džufa.

Iz Ministarst­va za okoliš i vodu su najavili da će preuzeti brigu o ovim mjestima i podržati kopanje bunara na svakom od njih.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina