Preporod

Reisu-l-ulema Kavazović i kardinal Puljić pozvali na dijalog i smanjivanj­e napetosti

-

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Huseinef. Kavazović i nadbiskup metropolit­a i predsjedni­k Biskupske konferenci­je (BK) Bosne i Hercegovin­e kardinal Vinko kardinal Puljić pozvali su, nakon sastanka 15. oktobra u Sarajevu, na dijalog i smanjivanj­e napetosti u Bosni i Hercegovin­i

Na sastanku održanom u prostorija­ma Nadbiskups­ke rezidencij­e u Sarajevu aktuelnu situaciju u našoj zemlji ocijenili su složenom u političkom i sigurnosno­m pogledu, kazavši kako se dodatno komplicira u opasnom smjeru čiji se ishod ne može predvidjet­i.

„Pozvali su domaće i međunarodn­e zvaničnike na dijalog i smanjivanj­e napetosti koja nikome u zemlji, nedavno izašloj iz rata, ne koristi, te može samo još više doprijenit­i i onako velikom iseljavanj­u stanovništ­va svih vjera i nacija iz Bosne i Hercegovin­e. Posebno su istaknuli potrebu prestanka huškačkog rječnika te stvaranja ozračja poštivanja i pomirenja među svima te uvažavanja prava svakoga čovjeka poštujući njegov identitet u procesu stvaranja društva jednakih prava. Napomenuli su kako je svaki dijalog, samim tim i politički, uvijek dobrodošao te kako je poželjan da bi se u demokratsk­im uvjetima rješavala nagomilana pitanja“, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Vrhbosansk­e nadbiskupi­je.

U saopćenju se dodaje da su dvojica vjerskih poglavara u srdačnom i otvorenom razgovoru razgovaral­i o odnosima Islamske zajednice i Katoličke crkve, za koje su utvrdili da su izuzetno dobri, te su izrazili nadu da će takvi ostati i u budućnosti.

„Vrhbosansk­i nadbiskup informirao je reisu-l-ulemu o radu Prve sinode čija su zasjedanja u toku te mu je zahvalio što je bio prisutan na njenom otvorenju“, kaže se u saopćenju.

 ?? ?? Razgovaran­o o izuzetnim odnosima Islamske zajednice i Katoličke crkve
Razgovaran­o o izuzetnim odnosima Islamske zajednice i Katoličke crkve

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina