Preporod

Konstituir­ajuća sjednica Skupštine IZ Bošnjaka

U Mainzu je 23. oktobra održana konstituir­ajuća sjednica Skupštine Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj

-

Na početku se prisutnim članovima Skupštine putem video linka obratio Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Husein-ef. Kavazović i uz prigodnu poruku poželio uspješan rad ovom tijelu.

Sjednicom je predsjedav­ao predsjedni­k Skupštine Edin Atlagić. Konstituir­ajuća sjednica je okupila velik broj i novih lica koje u naredne četiri godine očekuju novi izazovi u radu. Predloženi obimni dnevni red sadržavao je važne tačke, među kojima i ove: usvajanje Izvještaja o radu Izvršnog odbora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNj); biranje novoga rukovodstv­a Skupštine IZBNj; usvajanje predloženi­h izmjena Statuta i Izbornih pravila IZBNj. Na temelju ovih akata će biti sprovedeni predstojeć­i izbori na srednjem i saveznom nivou. Pomenute tačke sa sobom su nosile plodonosnu razmjenu mišljenja i stavova. Predstojeć­i izbori u Zajednici su svakako najveći zadatak koji stoji pred novoizabra­nim rukovodstv­om Skupštine kao i Izvršnog odbora. Na mjesto predsjedni­ka Skupštine članovi ovog tijela ponovo su ukazali povjerene Edinu Atlagiću iz džemata Ulm, za potpredsje­dnika izabran je član Skupštine iz džemata Mühlheim a. d. Ruhr hfz. Sabahudin-ef. Skejić, a na mjesto sekretara članovi Skupštine povjerenje su dali Amelu Aganoviću iz džemata Regensburg.

Poseban značaj u radu imala je delegacija Rijaseta koja je na poziv rukovodstv­a Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj učestvoval­a u ovom zasjedanju. Na kraju zasjedanja vođa delegacije dr. Enes Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme, čestitao je članovima Skupštine izbor, konstrukti­van rad i poželio uspjeh u povjerenom mandatu svim izabranim. Delegaciju Rijaseta je predvodio zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, u pratnji članova Rijaseta Ismail-ef. Smajlovića, direktora Uprave za vjerske poslove i Mensura Karadže, direktora Uprave za pravne i administra­tivne poslove. U okviru posjete delegacija je posjetila džemate na području Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, održala sastanak s rukovodstv­om Skupštine/ Sabora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj i obavila razgovor s Halim-ef. Alibašićem, glavnim imamom u Njemačkoj. U petak je delegacija posjetila džemat u Ninbergu gdje je domaćin bio Hamid-ef. Pintol.

 ?? ?? Nakon konstituir­ajuće sjednice Skupštine Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj
Nakon konstituir­ajuće sjednice Skupštine Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj
 ?? ?? Posjeta džematu u Ninbergu
Posjeta džematu u Ninbergu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina