Preporod

Priznanja i zahvalnice povodom godišnjice džemata

- Varoška Rijeka H. NESIMOVIć

Džemat Varoška Rijeka je s Medžlisom Bužim, 23. oktobra, bio organizato­r centralne mevludske svečanosti s kojom se podsjećalo na Muhammeda, a. s, i njegovu misiju poslanstva, ali i na tri decenije od otvorenja Bijele džamije u Varoškoj Rijeci. Ovom događaju prisustvov­ao je izaslanik bihaćkog muftije Zuhdija Handanović direktor medrese „Džemaludin ef. Čaušević“u Cazinu, predsjedni­k Medžlisa Bužim mr. Eniz Veladžić, glavni imam Mehmed-ef. Harčević sa ostalim svojim kolegama te džematlije domaćini i musafiri iz okolnih mjesta.

Na samom početku svečanosti uvodnim riječima su se obratili imam domaćin mr. Haris-ef. Veladžić i glavni imam Mehmed-ef. Harčević. U daljem dijelu programa, a cijeneći ostvarene rezultate i realizovan­e projekte u koje je zadnjih sedam-osam godina uloženo mnogo sredstava i sa kojim je itekako poboljšana džematska infrastruk­tura predsjedni­k Veladžić je uručio zahvalnicu dugogodišn­jem i vrijednom muteveliji džemata Ali Džiniću.

Potom su članovi hora učenika Medrese izveli prigodan program u kojem je osim dijela mevluda bilo učenja Kur’ana, tekbira, salavata, ilahija, recitacija i poruka što je sve skupa obogatilo večer i učinilo je da ostane zapamćena po lijepom.

Na temelju odluke Medžlisa i džematskog odbora džemata Varoška Rijeka poslije proučenog mevluda pristupilo se uručenju zahvalnica i priznanja. Predsjedni­k džematskog odbora Ale Džinić uručio je zahvalnice predsjedni­cima građevinsk­og i izvršnog odbora za izgradnju džamije: hadži Sulejmanu Durakoviću, porodici rahmetli Hasana Račića i hadži Fikretu Veladžiću. Zahvalnice su primili i predsjedni­ci džematskih odbora koji su tu dužnost obavljali zadnje tri decenije: porodica rahmetli Muhameda Veladžića, porodica rahmetli Muhameda Aldžića, Ilfad Aldžić, hadži Uzeid Veladžić, Hamdija Veladžić i hadži Hamza Veladžić. Zatim je izaslanik muftije bihaćkog prof. Zuhdija Handanović uručio priznanja dvojici prethodnih imama Bijele džamije porodici rahmetli Hasan-ef. Hilića i Nijaz-ef. Hadžiću. Oni su imamsku dužnost u džematu Varoška Rijeka obavlali od 1971. do 1994., odnosno od 1994. do 2013. godine. Potom je direktor Handanović održao inspirativ­no predavanje u kojem je podcrtao da Bošnjaci u ovom vremenu moraju čuvati državu Bosnu i Hercegovin­u kada mnogi rade na njenoj razgradnji, bditi nad islamom protiv kojeg se bore mnogi u svijetu i čvršće slijediti stope Poslanika Muhammeda, a.s., koji je bio i ostaće uzor muslimanim­a do Sudnjeg dana.

 ?? ?? Detalj sa mevludske svečanosti u Varoškoj Rijeci
Detalj sa mevludske svečanosti u Varoškoj Rijeci

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina