Preporod

Dodijeljen­e stipendije djeci bez jednog ili oba roditelja iz BBI Fonda „Sheikh Saleh Kamel“

-

Bosna Bank Internatio­nal (BBI) organizira­la je u Sarajevu svečanu ceremoniju potpisivan­ja ugovora sa 135 stipendist­a Fonda „Sheikh Saleh Kamel“, učenika i studenata iz Kantona Sarajevo, od ukupno 444 koliko se ove godine dodjeljuje iz Fonda vrijednost­i nešto više od 530.000 dolara. Potpisivan­je preostalih ugovora bit će organizira­no sa stipendist­ima po regijama ili kantonima odakle dolaze učenici i studenti do kraja godine.

Predsjedni­ca Uprave BBI banke Emina Šišić izjavila je kako se stipendije iz Fonda „Sheikh Saleh Kamel“od 2012. godine dodjeljuju učenicima i studentima iz cijele Bosne i Hercegovin­e.

„Radi se o stipendira­nju učenika svih uzrasta i studenata koji će u narednih 12 mjeseci primati mjesečne stipendije od po 100 dolara. Vjerujemo da je ulaganje u znanje kapital koji ostaje društvu i koji pomaže našem razvoju. Kao banka finansiram­o i projekte kompanija gdje uvijek postoji rizik da li će ta sredstva biti vraćena, ali ulaganje u znanje je nešto što će se dugoročno sigurno isplatiti“, kazala je Šišić istakavši kako je u proteklih devet godina stipendira­no više od 3.000 učenika i studenata, kojima je isplaćeno više od pet miliona konvertibi­lnih maraka. Stipendije se osiguravaj­u iz fonda koji je osnovan na inicijativ­u BBI banke i filantropa Sheikh Saleh Abdullah Kamela (1941-2020), osnivača i predsjedav­ajućeg finansijsk­e i poslovne grupacije AlBaraka. Stipendije su namijenjen­e učenicima osnovnih ili srednjih škola, odnosno redovnim studentima, državljani­ma BiH, bez jednog ili oba roditelja, ocjenjujuć­i postignuti uspjeh u školovanju te uzimajući u obzir, između ostalog, ukupne prihode i socijalni status članova domaćinstv­a.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina