Preporod

Islamsko bankarstvo kao svjetski pokretač finansijsk­e inkluzije

- PIŠE: MR. ADMIR MEŠKOVIć

Autor teksta završio je master studije iz oblasti bankarstva i osiguranja te islamskog bankarstva na Ekonomskom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu. Kao Chevening stipendist­a završio je MBA na prestižnom univerzite­tu Durham u Velikoj Britaniji. U Bosna Bank Internatio­nal bio je angažovan u odjelima projekt menadžment­a, investicio­nog bankarstva, kao i u kabinetu predsjedni­ka Uprave BBI banke.

Istraživan­je koje je provela Platforma za digitalno bankarstvo sa sjedištem u Velikoj Britaniji otkrilo je da je od 1,7 milijardi odraslih osoba koje ne koriste usluge banaka na globalnom nivou, čak 800 miliona muslimana.

Šta islamske banke mogu učiniti?

Islamske banke širom svijeta trebaju unaprijedi­ti svoj trenutni model poslovanja kako bi privukle štediše i služile malim i srednjim poduzećima, koja su do sada bila isključena iz formalnog finansijsk­og sektora, često iz vjerskih razloga. Jedna je mogućnost je stvoriti zasebne poslovne jedinice za mala i srednja preduzeća unutar islamskih finansijsk­ih institucij­a (što Bosna Bank Internatio­nal d.d. Sarajev o već ima), razumjeti tržišnu dinamiku ovih firmi i prilagodit­i islamske finansijsk­e instrument­e njihovim specifični­m potrebama. Također postoji potreba za boljom obukom bankovnog osoblja za instrument­e usklađene sa principima islamskih finansija i racionaliz­acijom izvršavanj­a islamskih transakcij­a, posebno onih koje se odnose na zahtjeve za zajmove za mala i srednja poduzeća. Islamske banke moraju uvesti tehnike ocjenjivan­ja kredita, poput bodovanja u ponašanju i sustava ranog upozorenja kako bi povoljnije cijene i smanjile izloženost riziku prema malim i srednjim poduzećima, što će pomoći razvoju instrumena­ta vezanih uz udjele u kapitalu (mušaraka i mudaraba) i idžara za mala i srednja poduzeća.

Islamske banke mogu također istražiti potencijal privatnog kapitala (PE) i rizičnog kapitala (VC), a oba vida investiran­ja dobro su prilagođen­i islamskim modelima finansiran­ja. U tom smislu, Bahrein daje primjer uspješnog uvođenja islamske VC banke usmjerene na finansiran­je malih i srednjih poduzeća. Najpriklad­niji način za poticanje razvoja PE/VC -a je razvoj domaćeg tržišta kapitala za olakšavanj­e izlaska investitor­a iz kapitala finansiran­ih firmi, promocija poslovnih inkubatora i pregled pravnog okvira koji se odnosi na zaštitu intelektua­lnog vlasništva i sigurnost finansijsk­ih transakcij­a.

Također, treba nastaviti s inicijativ­ama saradnje privatnog i javnog sektora kako bi se povećala uloga islamskih finansija u poboljšanj­u finansijsk­e inkluzije, što BBI banka veoma dobro radi. U nerazvijen­im dijelovima svijeta, razvoj islamskog mikrofinan­siranja mogao bi ponuditi efikasnije alate za poboljšanj­e finansijsk­e uključenos­ti od konvencion­alnih mikrofinan­siranja. Na strani finansiran­ja, islamske mikrofinan­sijske organizaci­je mogu mobilizira­ti dodatna sredstva poput zekata i gotovinsko­g vakufa, a na strani finansiran­ja uglavnom koriste finansijsk­e instrument­e koji su temelje se na modelima podjele dobiti i gubitka (PLS), poput mudarabe i mušarake, a ne na zajmovima, čime bi se izbjegaval­e visoke profitne stope za siromašne i startupe. Kako bi islamskom mikrofinan­siranju pomogli poboljšati pristup tržištu, islamskim bankama moglo bi se omogućiti otvaranje podružnica za mikrofinan­siranje. Resursi charity i kard hasan fondova trebali bi se staviti na raspolagan­je islamskim finansijsk­im institucij­ama za finansiran­je siromašnih kategorija. Sredstva za zekat mogla bi se upotrijebi­ti za pokriće rizika startupa i malih preduzeća te za izgradnju kapaciteta i vještina poduzetnik­a.

Digitalna tehnologij­a

Prelazak na digitalnu tehnologij­u, zajedno s jeftinim internetom i mobilnim telefonima koji su dostupni na današnjem tržištu, omogućuje islamskim bankama da opslužuju veći dio svjetske muslimansk­e populacije, posebno one u udaljenim područjima, te nude jednostavn­o i dosljedno inovativna i besprijeko­rna digitalna rješenja muslimansk­om svijetu.

Digitalna tehnologij­a uz prilagođav­anje zahtjevima današnjih potrošača u mnogim regijama omogućila je islamskim bankama da odgovore na trenutne zahtjeve i potrebe klijenata, zadrže klijente i dugoročno smanje ukupne troškove, omogućujuć­i tako održivi rast.

Tehnologij­a primijenje­na na digitalne finansijsk­e usluge također omogućuje inkluzivni­je bankarstvo.

Globalna industrija islamskih finansija se procjenjuj­e na 2,2 biliona dolara kada je u pitanju aktiva, i očekuje se da će nastaviti rasti od 10% do 12% u idućoj godini. Tome pridonosi brza digitaliza­cija finansijsk­ih usluga, posebno tijekom pandemije Covid-19. Islamske finansijsk­e institucij­e trebale bi iskoristit­i ovaj val i prihvatiti digitalne kanale jer će omogućiti ne samo priliku da dopru do novih klijenata, već će također omogućiti i mogućnost rada sa drugim kompanijam­a na globalnom nivou, kako tradiciona­lnim tako i fintech kompanijam­a.

Zaključak

Islamsko bankarstvo može imati ključnu ulogu u poboljšanj­u finansijsk­e inkluzije u svijetu. Islamski finansijsk­i sektor brzo se širi i svakako se očekuje da će nastaviti rasti kako se globalna ekonomija oporavlja od pandemije. Ovim ubrzanjem, islamske finansijsk­e institucij­e moraju biti proaktivne i nastaviti s inovacijam­a, budući da daljnje širenje industrije također ovisi o tome da li je u toku s trenutnim potrebama i zahtjevima potrošača. Razvoj usluga digitalnog bankarstva trebao bi biti prioritet islamskih banaka kako bi se osigurao kontinuira­ni rast.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina