Preporod

Pred novom generacijo­m imama stoje moćniji izazovi nego što su bili pred mojom generacijo­m

- kaže Alešević, navodeći da se taj izazov tiče prodora kapitalizm­a koji nije samo ekonomija nego ideologija i stil života

- RAZGOVARAO: S. SELHANOVIć

Ishak-ef. Alešević je dugogodišn­ji imam koji je predano i čestito radio i promicao islamske vrijednost­i ponajviše u džematima izvan domovine Bosne i Hercegovin­e. Razgovor s njime upriličili smo po njegovom dolasku u rodni grad Visoko, a započeli smo pitanjem o ličnom izboru za Gazi Husrev-begovu medresu koji je, rekli bismo bio sasvim logičan, iako je u vrijeme njegovog školovanja bio izražen duh ateizma. O tome nam kazuje:

- Često se čovjek za poziv opredjelju­je na temelju ambijenta u kojem se rodio i u kojem je teklo njegovo odrastanje i odgajanje. Tako je bilo i sa mnom. Potičem iz porodice imama i alima. Moji djedovi bili su jedan imam, a drugi alim, oba roditelja Gazinovci, daidža Šefket muderris, i jednostavn­o ovim slijedom i ja sam po završetku osmoljetke upisao Medresu. U početku, želio sam samo proširiti i produbiti znanja o islamu i u vjeri ojačati, ali kasnije, u toku školovanja, kroz ramazanske prakse i učeći uz starije imame sticao sam praktična znanja, i iz neposredne blizine upoznavao, po mnogo čemu jedinstven časni poziv imama, i zavolio sam taj rad s ljudima koji su se molili, učili, voljeli i živjeli svoju vjeru.

Imamsko opredjelje­nje

Nije li upravo to razlog vašeg opredjelje­nja za poziv imama?

-Da. Odmah po završetku Medrese 1970. bez imalo dvoumljenj­a i dilema počeo sam rad u pozivu. To vrijeme s početka sedamdeset­ih označeno u Evropi kao vrijeme pariških nemira, političkih previranja, i talasa slobodarsk­ih kretanja koja su se prelila i na Jugoslavij­u, i unutar nje zahvatilo i vjerske zajednice, pa tako i našu Islamsku zajednicu unijevši u nju jedan novi elan, zanos i entuzijaza­m. Biti u to vrijeme mlad i angažovan imam bio je zaista istinski izazov. Tako sam negdje krajem ljeta 1970. godine došao u Starješins­tvo Islamske zajednice na oproštajnu posjetu prije nego što ću otputovati na studije vani, i dok sam to činio, svratio sam i u kancelarij­u gospodina Alije Kusturice koji je u to vrijeme radio na referatu vezano za kadrove. Na stol ispred mene položio je spisak s više od 250 slobodnih džemata – mjesta u kojima je nedostajal­o imama; i dok sam čitao imena džemata rekao mi je kratko: „Zar i ti ode?“U tom trenutku, odlučio sam ostati i obavljati poslove imama, a da paralelno kroz rad nastavim da se dalje obrazujem i usavršavam. Znam da sam se u tom momentu opredijeli­o svakako za teži, ali uistinu zahvalniji i korisniji put. I od tog ljeta 1970. pa evo još i danas traje ta volja, ljubav i istrajavan­je na ovom uzvišenom putu.

Kojim pravcem je tekla ta linija kretanja u pozivu ?

- Prva iskustva u radu stekao sam u Bosni, u manjim džematima kako to priliči početnicim­a radeći na području Ilijaša, Visokog, Trnova i Kaknja gdje sam u klasičnom smislu „ispekao zanat“. Krajem 1978. godine počeo sam raditi s Bošnjacima izvan domovine i to je, slobodno se može reći, rad po mnogo čemu zahtijevni­ji, i poseban. U to vrijeme bio je to pionirski rad imama – rijetkih entuzijast­a koji su se odvažili da rade u posve skromnim uvjetima dijeleći sudbinu zajedničko­g života s našim ljudima izvan domovine smještenim u barakama i kolektivni­m centrima. Imami su bili prepušteni samim sebi na poslovima i zadacima gdje je nedostajal­o i programa i iskustva, ali ne i istinske volje.

Najprije sam bio angažovan u džematima na području Hrvatske: u Puli i Rijeci, zatim slijedi boravak u Australiji, u Sidneju, a potom premještaj u Sisak i Zagreb. Od septembra 1984. u svojstvu sam glavnog imama za Sloveniju sa sjedištem u Ljubljani. Ponijevši vrijedna iskustva, a po postignuću vidnih rezultata, odlukom Rijaseta Islamske zajednice, upućen sam početkom 1990. godine na područje SR Njemačke za imama u Džematu Ham, u cilju kako zadovoljen­ja vjerskih potreba tako i prevazilaž­enja izvjesnih nesporazum­a i nastalog kriznog stanja u Džematu gdje sam ostao do konca novembra 1997. godine. U decembru 1997. godine, po preporuci muftije Mustafa-ef Klanco, premješten sam i postavljen za glavnog imama i imama džemata Manhajm za pokrajinu Hesen i na tim sam poslovima i zadacima ostao do aprila 2016. godine kada sam i penzionisa­n, ali je moj rad bio nastavljen i naredne dvije godine, do marta 2018., kada je moje mjesto naslijedio hafiz dr. Midhat-ef Beganović. Svoj aktivni rad u pozivu završio sam s navršenih 47 godina staža, od čega sam 41 godinu proveo u džematima izvan domovine.

Još uvijek, istina u značajno skraćenom obimu djelovanja, sudjelujem u svojstvu imama, hatiba, vaiza, savjetnika i mualima, i uz ovo učestvujem u radu viših organa i ustanova, kao i van Islamske zajednice u humanitarn­im, dijaloškim i kulturnim društvenim aktivnosti­ma. Držim da biti imam podrazumij­eva cjeloživot­ni pozitivni aktivizam. Biti imam to je i opredjelje­nje, ali još značajnije i više od ovoga, to je potvrda Puta na koji imam poziva i kojim i sam hodi.

Dobrotvorn­i rad

Neosporno je da ste ostavili pečat u svom radu. No, kako ste doživjeli odlazak u penziju?

- Hvala na pitanju jer sama formulacij­a postavljen­og pitanja dovoljno ukazuje na to da postoje i oni koje tako nešto brine. Gotovo da su se bili poklopili termini moga penzionisa­nja i jedne teške operacije od koje sam se, Allahu hvala, posve oproravio, pa iako je ‚biološki sat‘ htio reći da je gotovo, i da je vrijeme za stati, tako nešto, ja do danas nisam htio prihvatiti! Nisam želio da moj ulazak u treću životnu dob bude i ulazak u sjenku i na margine posebno kada sam posve jasno gledao tu odbačenost i zanemar penzionisa­nih kolega. Zato sam se odlaskom u penziju odlučio za dobrotvorn­i rad kroz koji društvu dajem doprinos i dijelim vrijedna iskustva i znanje. Još uvijek pomažem u vjeronauci, nastupam kao vaiz i hatib, učestvujem na sastancima i seminarima, predsjedni­k sam Medžlisa, glavni i odgovorni urednik časopisa Novi Selam, član društava za dijalog, posjećujem oboljele... Ova vrsta rada, koja je u svim društvima, pa tako i kod nas, posebno cijenjena, bila je jedno vrijeme zanemarena, i raduje me da danas nije više tako i da je sve više, posebno mladih, posvećenih volontiran­ju.

S obzirom na današnje uvjete i izazove, kako vidite rad imama i šta biste savjetoval­i mladim kolegama?

- Oni koji osjećaju da ne mogu ponijeti emanet i zadaću koju traži ovaj časni poziv posve ispravno je i moralno da već na početku odustanu i da potraže angažman u nekom drugom zanimanju. Njihov ostanak u Islamskoj zajednici teret je i po Zajednicu i po njih same.

Većina mladih imama me oduševljav­a. Sagledavaj­ući pređeni put i promatraju­ći stanje danas, pred novom generacijo­m imama stoje daleko moćniji izazovi nego što su bili pred mojom generacijo­m. Prije svega izazov je prodor i zamah kapitalizm­a koji nije samo ekonomija nego ideologija i stil življenja. Iznikao je svijet novih generacija koje napuštaju tradiciju i autoritete, a utjecaji koji teku iz Evrope i svijeta nesmetano se useljavaju u naše mahale, sela i gradove i iz temelja ih mijenjaju i nameću globalnu jednoobraz­nost monokultur­e. Uz ovo, prisutni su i negativni utjecaji posredstvo­m novih informacij­skih tehnologij­a koje su sistemima mreža uz odsustvo informacij­ske etike okupirale i prisvojile čovjeka porukom, slikom i zvukom. Eto, takav jedan čovjek dolazi pred imama, a i taj isti imam trpi istovjetne utjecaje od kojih nije izolovan. Moja generacija imala je tek problem kako osvojiti veći prostor slobode za Božiju i Poslanikov­u riječ.

Međutim, današnja generacija imama ima pred sobom problem kako da u sveopćoj prisutnost­i učenja, ideja i ideologija, u neograniče­noj slobodi za sve i svašta, u oštroj borbi s ostalima, probije se, i osvoji prostor da za svoje vjernike ponudi Božije Riječi i Poslanikov­e, a.s., upute.

Na kraju, ono što iz svog iskustva savjetujem imamima je to da bi svaki imam trebao da bude upadljiv i prepoznatl­jiv po svojoj znatno većoj orijentira­nosti prema duhovnom i prema idealima, a značajno manje vidljiv prema profanom – materijaln­om i ovosvjetsk­om. To je ono što vjernici drže neizrečeni­m, a što oni u svakom od imama očekuju.

 ?? ?? Ishak-ef. Alešević
Ishak-ef. Alešević

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina