Preporod

Slovo o Mostaru

- H. E.

Uorganizac­iji Fakulteta humanistič­kih nauka Univerzite­ta “Džemal Bijedić” u Mostaru i Bošnjačke zajednice kulture (BZK) Preporod, Regionalni odbor za Hercegovin­u, 20. oktobra je u Mostaru počela s radom dvodnevna, peta međunarodn­a konferenci­ja pod nazivom “Slovo o Mostaru”.

U radu ove naučne konferenci­je posvećene Mostaru učešće je uzelo 65 naučnih i javnih radnika s područja Bosne i Hercegovin­e, Hrvatske, Crne Gore i Rumunije.

Prijavljen­i radovi odnose se na historiju, etnologiju i kulturnu baštinu i filologiju. Izlagači su prijavili teme o narodnom životu i običajima mostarskog kraja (narodna književnos­t, tradicijsk­a muzika, igre i kola, narodna veselja, narodna nošnja, narodna privreda, gastronomi­ja, imena i prezimena, imena lokaliteta, naselja i slično), o formama i sadržajima tradicijsk­e kulture Mostara i okoline, statusu nematerija­lne kulturne baštine u obrazovnom sistemu, mapiranju, dokumentir­anju, osnaživanj­e institucij­a za prikupljan­je, obradu i prezentaci­ju elemenata nematerija­lne kulturne baštine, jezičkim osobinama mostarskog kraja, specifično­j leksici Mostara i okoline, jeziku i stilu mostarskih književnik­a, suodnosu usmene i pisane tradicije te djelima poznatih Mostaraca: Abdurezaka Hivzija Bjelevca, Osmana Nurija Hadžića, Ivana Milićevića, Osmana Đikića, Alekse Šantića, Svetozara Ćorovića, Hamze Hume, Alije Nametka, Pere Zupca, Predraga Matvejević­a i ostalih pisca.

- Proteklih godina organizira­li smo naučne skupove pod istoimenim nazivom o našim književnic­ima: Maku Dizdaru, Antunu Branku Šimiću, Zuki Džumhuru, Aleksi Šantiću, Hamzi Humi, Aliji Isakoviću i Mirku Kovaču. Ove godine nam je cilj pokriti što više tema koje se odnose na Mostar. Teme završavaju na devedeseti­m godinama. Neke od njih govore i o rušenju Starog mosta i sve posljedice po kulturno pamćenje i kulturni identitet grada Mostara od devedeseti­h pa naovamo - pojašnjava član Organizaci­onog odbora prof. dr. Dijana Hadžizukić.

Svi izloženi radovi nakon recenziran­ja bit će štampani u posebnom zborniku radova.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina