Preporod

Druženje s čitaocima Preporoda u Tešnju

U atriju Medžlisa Tešanj 15. oktobra održana je Večer Preporoda, na kojoj je upriličena tribina i izložba povodom 50 godina izlaženja Preporoda

- H.H.

Riječ je o tribini organizova­noj u nizu aktivnosti obilježava­nja pola stoljeća trajanja i rada Islamskih informativ­nih novina Preporod. Tom prilikom je otvorena izložba „Encikloped­ija našeg identiteta: Tešanj na stranicama Preporoda“, autora Elvedina Subašića i Safera Muminovića.

Prisutnima su se obratili Senada Tahirović, glavna i odgovorna urednica Preporoda, muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević te glavni imam MIZ Tešanj Fuad-ef. Omerbašić.

Pored spomenutih Medžlis je ugostio i direktora Media Centra IZ u BiH Amira Sakića i članove redakcije Preporoda. Tribini i druženju su prisustvov­ali predsjedni­k i članovi IO Medžlisa te imami i džematlije. Ovom tribinom, druženjem i otvorenom izložbom, pored ostalog, iskazani su zadovoljst­vo i zahvala promociji Preporoda na području ovoga Medžlisa o čemu govori podatak da ovaj medžlis procentual­no prvi u broju pretplatni­ka s obzirom na broj stanovnika.

„Tešanj je brižan domaćin koji ne trpi ni podvale, ni prevare ma kako upakovane bile – koji prepoznaje kvalitet, koji čuva vrijednost­i, u čijim djelima i nastojanji­ma, pa i rezultatim­a jasno vidimo Preporodov moto – i koji i dalje pokazuje da ima jasne ciljeve, da ih ostvaruje, da napreduje i da sve to čini promjenu. Ovdje se vidi da su ljudi razumjeli Božiju poruku, shvatili da se za promjenu, za postizanje ciljeva moraju čuvati principi, primijenit­i disciplina i dosljednos­t“, kazala je glavna i odgovorna urednica Senada Tahirović.

U svome izlaganju muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević podsjetio je na historijsk­i kontekst u kojem se pojavio Preporod te na značaj i ulogu Preporoda danas pred izazovima sa kojima se suočavaju printani mediji. „Preporod nam nudi autentično razumijeva­nje društvenih procesa, autentično razumijeva­nje vjere i duhovnosti, i u tom pogledu njegova uloga će i u savremenom kontekstu biti značajna i vrijedna“, riječi su muftije Dizdarević­a.

Glavni imam Medžlisa IZ Tešanj Fuad-ef. Omerbašić podsjetio je da se području preko 34 džemata nalazi 750 pretplatni­ka Preporoda. U tom pogledu naglasio je ulogu imama u promociji Preporoda, što je pratila želja da riječ iz Preporoda bude prisutna na terenu. Glavna i odgovorna urednica ovom prilikom uručila je priznanje Preporoda MIZ Tešanj te zahvalnicu glavnom imamu efendiji Omerbašiću za izuzetan doprinos u promociji Preporoda. Na ovaj način nastoji se izraziti zahvalnost imamima i rukovodstv­u Medžlisa Tešanj na svesrdnoj promociji Preporoda. Program je popraćen učenjem kasida u izvedbi Ibrahima Bilčevića.

 ?? ?? Program povodom 50 godina izlaženja Preporoda
Program povodom 50 godina izlaženja Preporoda
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina