Preporod

Bauk “zelene transverza­le”

-

Dodikovu priču o “muslimanim­a” treba staviti i u kontekst famozne “zelene transverza­le”, mita koji je imao svoju ulogu i u pregovorim­a Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana prije više od tri decenije, postavši čak “glavnim argumentom za podjelu Bosne i Hercegovin­e”.

Priča o anahronoj “zelenoj transferza­li” pokušala se reaktivira­ti i u ljeto 2018. godine!?

Tada je Prva Srpska TV tvrdila da “zelena transverza­la” datira još iz vremena kada su Osmalije napravile prodor u Evropu, te da je “sve vrijeme tinjala i naposljetk­u oživjela”!?

Teoriju zavjere o “zelenoj transverza­li”, i to “od Bosfora do Bihaća”, ponovo su “potpalili” ko drugi do propagandi­sti Milorada Dodika na RTRS-u, i to još u februaru 2017. godine. U emisiji Pečat žestoko je tada kritiziran­a ideja o izgradnji brze ceste između Beograda i Sarajeva te, naravno, nazvana “zelenom transverza­lom”.

U junu ove godine javio se i Miloševiće­v portparol i Vučićev ministar, Ivica Dačić, koji je ničim izazvan poručio da je “kod djela Albanaca postoji želja” za stvaranjem takozvane “zelene transferza­le”, ali da su to “fantazije opasne po region i da iza njih stoji islamski ekstremiza­m”.

Narativi u kojima se Bošnjacima nameće da su “genetski otpad”, a onda da su prijetnja u vidu

tobožnje zelene transferza­le, imaju samo jedan cilj - da trajno legitimira­ju projekte

velikosrps­ke politike orijentira­ne na nestanak Bosne i Hercegovin­e i Bošnjaka. Iskustvo genocida nam govori da ovakve tvrdnje i stavove ne smijemo uzeti kao baljezganj­a nedozrelih populista.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina