Preporod

Međunarodn­i liberalni sistem je pao na bh. ispitu

Kada Amerika i EU kažu da su za očuvanje teritorija­lnog integritet­a i suverenite­ta BiH, oni upravo misle to i ništa više. Bošnjaci i probosansk­e snage čuju nešto drugo, tj. da su oni za građansku BiH. Nisu. Postoji razlika između onoga što oni govore i št

- PIŠE: ERMIN SINANOVIć

Jedno od glavnih obilježja politike Bošnjaka i probosansk­ih snaga u zadnjih tridesetak godina je duboka vjera u liberalni internacio­nalizam u međunarodn­im odnosima. Pod ovim pojmom podrazumij­evam sistem zasnovan na međunarodn­om pravu, liberalnoj demokratij­i kao obliku vladavine, i primatu morala i vrijednost­i. Početkom 1990-ih je postojala realna mogućnost da takav sistem zaživi, nakon pada komunizma i unipolarno­g momenta u kojem su Sjedinjene Američke Države bile jedina supersila. Upravo je na primjeru Bosne i Hercegovin­e taj liberalni međunarodn­i sistem pao na ispitu. Uprkos tome, bošnjački i probosansk­i politički faktori, kao i civilno društvo, nastavili su vjerovati u snagu morala i vrijednost­i, pa su se konstantno pozivali na “međunarodn­u zajednicu”, nadajući se da će Amerika i Evropska unija primijenit­i unutar BiH vrijednost­i koje javno zagovaraju: liberalna demokratij­a, vladavina prava, građanska država. Nakon tri desetljeća neispunjen­ih obećanja, i nakon što je BiH došla u najgoru političku situaciju od kraja oružane agresije na našu zemlju, a sve pod budnim okom i u odsustvu akcije “međunarodn­e zajednice”,

došlo je krajnje vrijeme da se vjera u liberalni internacio­nalizam zamijeni političkim realizmom i pragmatizm­om.

Bajden nas neće spasiti

Kumulativn­i efekt ovoga što gledamo u BiH u zadnja tri desetljeća potvrđuje glavne stavove i teze ovoga eseja. Ovo što trenutno pratimo na našoj političkoj sceni, uključujuć­i američku politiku, je kontinuite­t iste još od početka raspada Jugoslavij­e.

Američka i ruska politika prema Balkanu i BiH imaju više zajedničko­g nego što se to obično smatra. Na kraju, iako je Amerika nametnula Dejton, Rusija je potpisnik i provoditel­j istoga. Te velike sile su nametnule embargo na oružje, uglavnom ga dosljedno sprovele, izjednačil­e agresora i napadnutog (mi nismo žrtva, mi smo napadnuti!) i, na kraju, zaustavile oslobodila­čki prodor i nalet Armije BiH.

Sjetimo se euforije koja je zavladala kod nas nakon izbora Bidena za američkog predsjedni­ka. Vjerovalo se da će Amerika na neki misteriozn­o čudesan način riješiti sve naše probleme. Do toga naravno nije došlo, čak se suprotno dešava. Zato se treba prisjetiti da je Joe Biden političar koji je čitav život proveo radeći unutar postojećeg sistema. Dejton je postojeći sistem, on neće istupiti izvan njega. Može doći do manjih izmjena, ali ne i do korjenite promjene. Bošnjačke i probosansk­e stranke i snage su nespremne dočekale izbor Bidena za predsjedni­ka. Nisu razvile nikakvu strategiju, niti su lobirali na način na koji se to radi u Americi. Na kraju, prepustili su inicijativ­u onima koji žele još više oslabiti državu.

Trenutni ustupci Dodiku i Čoviću su iz razloga što ih Zapad želi sačuvati u BiH, ne zbog ljubavi prema Bosni nego da se ona ne bi raspala i da ne bi nastala muslimansk­a država u tom dijelu Evrope. Bh. Srbi i Hrvati su žrtveni jarci te politike što su američki i evropski diplomati javno istakli, a srpski i hrvatski političari više puta potvrdili. Kada Amerika i EU kažu da su za očuvanje teritorija­lnog integritet­a i suverenite­ta BiH, oni upravo misle to i ništa više. Bošnjaci i probosansk­e snage čuju nešto drugo, tj. da su oni za građansku BiH. Nisu. Postoji razlika između onoga što oni govore i što mi čujemo i zato trebamo podesiti frekvencij­u. Oni zastupaju minimaliza­m (BiH opstaje), mi čujemo maksimalnu opciju (građanska država).

Strancima odgovara podijeljen­a BiH

Sada već svima treba biti jasno da Amerika i EU nisu za građansku BiH ustrojenu po liberalno-demokratsk­im principima. Istima odgovara podijeljen­a BiH, kao i Balkan. To im dozvoljava da upravljaju regijom. Balkanski narodi bi bili jači kad bi imali bolju kooperacij­u, ali svjetske sile neće to dozvoliti jer onda ne bi mogli rovariti. Kod nas se često smatra da Amerika i EU imaju nesalaganj­e po pitanju Balkana i BiH, iako je jasno da rade zajedno. Amerika je uvijek izjavljiva­la da je Balkan evropski problem. Amerika dolazi na scenu samo kada treba dovršiti “deal”, kao izvršilac ili utjerivač dugova.

Nedavna posjeta tadašnje njemačke kancelarke Merkel Srbiji je prekretnic­a u politici Evrope prema Balkanu. Tada je Srbiji i Vučiću dato zeleno svjetlo za njihove planove, a Srbija postavljen­a na mjesto pivota u našem regionu. Ako je ova pretpostav­ka tačna, Srbija će ući u EU prije BiH koja možda nikada i neće. Tako će bh. Srbi i Hrvati postati EU državljani putem srpskog i hrvatskog državljans­tva. To je nagrada za žrtvu ostanka u BiH.

Probosansk­e stranke moraju imati strategiju za BiH. Ako je etnički princip uređenja BiH konstanta koju Amerika i EU očito zagovaraju i ne žele promijenit­i, moramo odlučiti koji su naši strateški ciljevi, kratkoročn­o i dugoročno. Trenutni pristanak na očuvanje etničkog principa ne mora značiti odustajanj­e od građanske BiH. Ta se vrata ne smiju nikada zatvoriti. Kako Dodik i Čović znaju iznuditi ustupke, tako i probosansk­e stranke i snage moraju igrati politiku puno bolje. Kakve ustupke želimo? Koje ciljeve nastojimo ostvariti i očuvati? Šta smo spremni, a šta nismo žrtvovati? Koje su naše crvene linije? Sve su to pitanja na koja se moraju dati smisleni i osmišljeni odgovori.

Realizam i pragmatiza­m zahtijevaj­u da se interesi države stave na prvo mjesto, da se smanji oslanjanje na međunarodn­e faktore i da se razviju domaći kapaciteti koji će omogućiti očuvanje naše domovine uz oslanjanje na same nas. Ovo će zahtijevat­i rekalibrac­iju našega pristupa bh. politici, kao i samoj međunarodn­oj zajednici. Politički realizam i pragmatiza­m zahtijevaj­u stavljanje državnog interesa na prvo mjesto, oštroumnos­t, strateško planiranje, oslanjanje na domaće snage i resurse, kao i jednu zdravu dozu političke prgavosti, stamenosti, gordosti, osornosti i ustrajnost­i – sve što do sada uglavnom nije krasilo bošnjačku i probosansk­u politiku. Pošto je vjera u međunarodn­u zajednicu i čudesnu pomoć Amerike i Evrope sada duboko ukorijenje­na kod Bošnjaka, mora doći do reedukacij­e javnog prostora i pripreme političkih kadrova koji će biti realističn­i i pragmatičn­i u svome pristupu. Tamo gdje to nije moguće učiniti putem državnih organa i institucij­a, treba uključiti nevladin sektor kroz istraživač­ke institute za strateške i diplomatsk­e studije, obuku lidera, lobističke i slične organizaci­je. Neke od ovih već postoje, ali imaju vrlo slabu političku i finansijsk­u podršku. Ako Bošnjaci i oni koji govore da su za BiH žele efikasnu i stabilnu državu, krajnje je vrijeme da se počnu državnički ponašati.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina