Preporod

Hafiska dova Ahmedu Mujkanović­u

Hafiska dova Ahmedu Mujkanović­u proučena je u nedjelju, 17. oktobra 2021. godine u džamiji u Seljublju, Medžlis Islamske zajednice Kalesija.

-

Diplomu hafiza Kur’ana Ahmedu Mujkanović­u je uručio izaslanik reisu-l-uleme, muftija zenički dr. hafiz Mevludin-ef. Dizdarević. Muftija je kazao da hafizi osvjetljav­aju puteve kojima treba da idemo, a što su se muslimani čvršće držali Kur’ana, istorija to dokazuje i pokazuje, bili su sigurniji i jači.

Ajete iz Kur’ana Časnog, tokom ove svečanosti, učili su hafizi, a hafisku dovu je proučio muhafiz Ahmed-ef. Huskanović. Hafiz Huskanović je kazao kako je hafiz Mujkanović jedan od naših najboljih učača Kur’ana. „Čast mi je i zadovoljst­vo što sam njegov muhafiz. Ne mogu a da ne spomenem i roditelje našeg hafiza Mujkanović­a koji su imali veliku želju da njihov sin završi hifz i bili su mu velika podrška. Nadam se da će on i u budućnosti biti vrijedan i u okviru našeg rada u Islamskoj zajednici druge podučavati Kur’anu. Drago mi je što je hafiska dova održana u džematu Seljublje i što smo radost ovim lijepim povodom podijelili s džematlija­ma ovog kalesijsko­g džemata“, kaže muhafiz Huskanović.

Hafiz Mujkanović ističe kako je hifz počeo učiti, prije svega, zbog ljubavi prema Kur’anu, ali je na njega snažan utisak ostavio učač Kur’ana Mishary Rashid koji ga je fascinirao svojim učenjem. „Ne mogu a da ne spomenem i trud mojih roditelja koji su me učili Kur’anu prije nego što sam kako treba progovorio. Nakon upisa u Karađoz-begovu medresu postao sam član programa, odnosno sekcije hifza, te nastavljam s učenjem. Posustajao sam na tom putu, nažalost. U jednom periodu ostavio sam učenje hifza i počeo da se bavim nekim manje važnim stvarima. Allahovom voljom 2019. godine se ponovo vraćam učenju ali ovoga puta mnogo odlučnije nego ranije. Tako sam 15. juna 2020. godine pred Komisijom Rijaseta IZ položio hifz i stekao titulu hafiza”, kaže hafiz Mujkanović. On ističe da u procesu učenja hifza ima uspona i padova ali da je veoma važna uloga muhafiza. “Muhafiz ima veliku ulogu tokom učenja hifza. Allah me počastio što sam za muhafiza imao hafiza Ahmeda Huskanović­a, koji je uložio puno truda i vremena kako bih naučio cijeli Kur’an napamet. I podrška porodice je jako važna, a posebno njihova dova. Meni je bilo mnogo lakše, cijeli proces mi je bio iskreniji, što je manji krug ljudi znao da učim hifz”, kaže hafiz Ahmed Mujkanović.

Hafiskoj dovi u kalesijsko­m džematu Seljublje prisustvov­ali su izaslanik reisu-l-uleme, muftija zenički dr. hfz. Mevludin-ef. Dizdarević, izaslanik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac, glavni imam MIZ Kalesija Muharem-ef. Mešanović, predsjedni­k Izvršnog odbora Ibrahim Aljić, predstavni­ci Karađoz-begove medrese u Mostaru, imam džemata Seljublje Damir-ef. Požegić, imami, hafizi i džematlije.

 ?? ?? Hafiska dova Ahmedu Mujkanović­u
Hafiz Ahmed Mujkanović, sin Amira i Hanife, iz Seljublja, rođen je 1995. godine u Tuzli. Osnovnu školu završio je u
Tuzli a nakon toga upisuje Karađozbeg­ovu medresu u Mostaru koju završava 2015. godine. Pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH hifz je položio
15. juna 2020. godine čime je stekao titulu hafiza Kur’ana Časnog. Njegov muhafiz je hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam MIZ Tuzla.
Hafiska dova Ahmedu Mujkanović­u Hafiz Ahmed Mujkanović, sin Amira i Hanife, iz Seljublja, rođen je 1995. godine u Tuzli. Osnovnu školu završio je u Tuzli a nakon toga upisuje Karađozbeg­ovu medresu u Mostaru koju završava 2015. godine. Pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH hifz je položio 15. juna 2020. godine čime je stekao titulu hafiza Kur’ana Časnog. Njegov muhafiz je hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam MIZ Tuzla.
 ?? ?? Hafiz Mujkanović i muhafiz Huskanović
Hafiz Mujkanović i muhafiz Huskanović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina