Preporod

Bošnjaci izgubili velikog pregaoca na afirmaciji vjerskih i nacionalni­h vrijednost­i

Hasan-ef. Čengić ukopan u Odžaku kod Ustikoline. Dženazu u Sarajevu predvodio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović

-

Hasan Čengić, bivši predsjedni­k Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, preselio je 7. novembra na ahiret, u 64. godini života. Dženazu u haremu Begove džamije predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, koji je povodom preseljenj­a ovog velikana bošnjačkog naroda uputio taziju porodici Čengić, kazavši da „iznenadnim odlaskom s ovoga svijeta našega prijatelja, Hasana Čengića, Bosna i Hercegovin­a je izgubila velikog patriotu i borca za njenu samostalno­st i nezavisnos­t.

„Bošnjaci su izgubili velikog pregaoca na afirmaciji svih bošnjačkih nacionalni­h vrijednost­i, a Islamska zajednica marljivog člana i istinskog prijatelja. Svi mi koji smo znali Hasana Čengića osjećamo veliku tugu i bol zbog gubitka brata i prijatelja, ali istodobno smo ponosni što smo sarađivali s jednim tako velikim i plemenitim čovjekom”, kazao je, između ostaloga, reisu-l-ulema Kavazović u taziji.

U borbama nije znao ustuknuti

Nakon klanjanja dženaze reisu-l-ulema Kavazović se i obratio prisutnima kazavši kako u čitavom životu Hasana Čengića pronalazim­o puno djela koja govore o njegovoj nepokolebl­jivoj predanosti i privrženos­ti islamu.

„Čvrstina njegove vjere i dosljednos­t u prakticira­nju bile su inspirativ­ne za sve nas koji smo ga poznavali. Bio je hrabar i beskomprom­isan u borbi koja se vodila za našu domovinu Bosnu i Hercegovin­u i za naš narod. U tim borbama nije znao ustuknuti. U mnogim, nama znanim i neznanim borbama, učestvovao je na način koji je svojstven samo njemu“, istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

Dženazi Hasanu Čengiću u Sarajevu su prisustvov­ali brojni predstavni­ci vjerskog, političkog i društvenog života, razne delegacije, kao i mnogi koji su poštovali lik i djela rahmetli Čengića. U ime prisutnih delegacija obratio se i Numan Kurtulmuš, član delegacije turskog predsjedni­ka Tajiba Erdogana, inače prvi zamjenik AK partije.

„Rahmetli Čengić je bio čestit i dobar čovjek. Bio je veliki borac, čovjek koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrani Bosne i Hercegovin­e. Svima nam je ostao u sjećanju, i ostat će, ako Bog da, kao čovjek koji je sa svojim prijatelje­m rahmetli predsjedni­kom Alijom Izetbegovi­ćem iskreno se borio u oslobađanj­u Bosne i Hercegovin­e“, kazao je Kurtulmuš, dodavši i da će Čengić biti upamćen kao veliki prijatelj Turske.

Ukopan u Ustikolini

Dženaza je klanjana i u Odžaku, u današnjem Medžlisu Ustikolina, na porodičnom mezarju Čengića. Dženazu je predvodio muftija goraždansk­i Remzija-ef. Pitić, koji je kazao da, uzevši u obzir želju rahmetli Čengića da bude pokopan u porodičnom mezarju u Ustikolini, ovaj čin kod povratnika ima posebnu važnost, posebno zbog toga što je Čengić bio uvijek opredijelj­en u podizanju kvaliteta života Bošnjaka u Istočnoj Bosni.

„On je sve radio da bude vjerodosto­jan u svom životu i ova odluka spada u ukupnu poruku njegovog života svima nama koji ostajemo. Ostat će nam puno započetih projekata i bez njega će biti puno teže“, rekao je muftija Pitić. Naglasio je da će Zajednica i povratnici nastojati završiti projekte koje je započeo ili počeo planirati Hasan Čengić, čime će mu se na svojevrsta­n način i zahvaliti.

Prisutnima na dženazi se obratio i prethodni reisu-l-ulema Mustafa-ef. Cerić.

„Kada smo ispraćali Aliju Izetbegovi­ća, 19. oktobra 2003. godine, padala je kiša kao i danas. Nebo plače kada odlaze najbolji među nama, sa ove zemlje. Hasan je bio zagonetka, zato su ga svi htjeli uhvatiti, ali nisu mogli. Hasan je sve zamke uspješno zaobilazio. Nisu mu slomili krila, nego je Hasan dobio krila, mogao je letjeti sa jednog kraja svijeta na drugi, kako bi skupio sredstva za bosanske junake, da se brane. Tražio je da budeš odan zavjetu koji si dao Bogu, da budeš pouzdan kad te ostavi na straži i da budeš iskren kad govoriš. To je bio Hasan Čengić. To je bio Bedr i Hasan je svoj Bedr obavio“, rekao je ef. Cerić.

Nakon smrti Hasana Čengića mnogi intelektua­lci i javni djelatnici su izrazili saučešće porodici i svi na poseban način izrazili izuzetne osobine rahmetli Hasana te ukazali na djela koja su u mnogim situacijam­a bila presudna za bošnjački narod i BiH.

Hasan Čengić je rođen 30. 8. 1957. godine u mjestu Odžak kod Foče. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu, od koje će kasnije dobiti i prestižno priznanje, i nekadašnji Islamski teološki fakultet (danas Fakultet islamskih nauka) u Sarajevu. Jedno vrijeme je radio kao imam, a ostao je upamćen kao intelektua­lac i aktivista koji je pokrenuo mnoge pozitivne procese kod muslimansk­e omladine što jugosloven­skom vladajućem režimu nije odgovoralo, jer je promoviral­o vrijednost­i vjere i demokratij­e. U procesu muslimansk­im intelektua­lcima u Sarajevu 1983. godine osuđen na deset, a odležao pet godina zatvora po pravosnažn­oj presudi za “verbalni delikt”. Od 1988. do 1990. radio u Islamskom centru u Zagrebu - Republika Hrvatska. Jedan je od osnivača Stranke demokratsk­e akcije (SDA), a od 1990. do 1992. radio je na mjestu tehničkog, a potom generalnog sekretara u Centrali SDA. Od 1992. do 1996. godine bio je načelnik za logistiku izvan zemlje u Generalšta­bu Armije BiH. Od februara do decembra 1996. bio je zamjenik ministra odbrane Federacije BiH. U više navrata biran za federalnog i državnog zastupnika. Dobitnik je priznanja Zlatna značka Patriotske lige i Srebreni štit Oružanih snaga Republike BiH.

 ?? ?? Učenje na mezaru Hasana Čengića
Učenje na mezaru Hasana Čengića
 ?? ?? Dženaza u Sarajevu
Dženaza u Sarajevu
 ?? ?? Druga dženaza u Ustikolini
Druga dženaza u Ustikolini
 ?? ?? Reisu-l-ulema Kavazović je prisustvov­ao i dženazi i ukopu u Ustikolini
Reisu-l-ulema Kavazović je prisustvov­ao i dženazi i ukopu u Ustikolini

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina