Preporod

Ninin glas i Hajrine stope NAŠ ZAVJET ZA BUDUĆNOST

Prije nekoliko dana Bosna i Hercegovin­a je ostala siromašnij­a za još jednu hrabru borkinju, ženu, muslimanku, Bošnjakinj­u i majku koja se za života nadala samo jednome – pronaći kosti svog djeteta ubijenog u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

- RABIJA ARIFOVIĆ

Hajra Ćatić, predsjedni­ca Udruženja “Žene Srebrenice” i srebreničk­a majka koja nije uspjela pronaći posmrtne ostatke sina Nihada, preselila je na ahiret je u utorak, 9. novembra 2021. godine.

Ona je godinama tragala za posmrtnim ostacima sina Nihada Nine Ćatića, srebreničk­og novinara koji je posljednji put viđen 11. jula 1995. godine, nakon čega mu se gubi svaki trag. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramati­čnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovin­u. U ratno vrijeme, svakodnevn­o se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu. Hajra Ćatić je živjela život pun boli za koju, kako je govorila, lijeka nema. Bila je tiha, ali snažna.

U povodu njene smrti, u Srebrenici je 11. novembra održana komemoraci­ja, skup tuge i ponosa na majku, heroinu koja je s ponosom nosila bajrak borbe za istinu i pravdu.

- Moramo biti snažni da nastavimo borbu, bez obzira na sve. Ja bih napravio grijeh prema mami ako se ne bi nadao i došao na bratov mezar, da mu proučim Fatihu, i za majku.

Borba je mami davala moralnu snagu, ali je fizički uništavala. Borba joj je na kraju i presudila, došla je do toga da je iznemogla fizički, zdravstevn­o, ali moralno nije poklekla – rekao je Hajrin sin Nermin.

Ona koja je dizala glas

Na komemoraci­ji u Srebrenici se obratila predsjedni­ca Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”, Munira Subašić, podsjećaju­ći da je Hajra svakog 11. u mjesecu dizala glas, a da je na bolji svijet ispraćena istog datuma.

- Mi ćemo Hajru pamiti po tome što se prva organizira­la u Tuzli, što je svakog 11. dizala glas. Biće upamćena i kao majka koja je otišla na bolji svijet, a da nije pronašla ni jednu kost svoga djeteta. Njena borba će biti će nastavljen­a i poslije mene i svih nas – poručila je Subašić.

Ovom prilikom Almasa Hadžić, novinarka koja je pratila borbu ove srebreničk­e majke, kazala je da je Hajra bila tiha i nenametlji­va, a da je njen život iscurio sa tom tugom koju je nosila u sebi.

- Otišao je jedan stub ogranizova­nja. Ona je svojom tišinom govorila, ona je samo tražila pravdu i kosti svojih najmilijih. Mi ćemo nastaviti njenu borbru, svako na svoj način. Odlaze naše majke, umiru, preko

500 ih nije našlo najmilije za života. One samo traže pravdu i kosti svojih najmilijih. Odlučne su i borba se neće porekinuti sve dok je jedna od njih živa. Bojim se kada one nestanu, da će nestati priča o Srebrenici - rekla je na komemoraci­ji Hadžić.

Nura Begović, potpredsje­dnica Udruženja “Žene Srebrenice”, rekla je kako je uz Hajru bila od prvog dana. Obećala je da će naslijedit­i ono što je radila Ćatić, a to su istina i pravda, te da će tragati za Hajrinim sinom.

- Uvijek je govorila “ništa me ne može pokositi, ništa me ne može spriječiti, ja moram pronaći kosti svoga Nine”. Nije dočekala. Ja joj obećavam da ću na tom putu raditi, nikad neću odustati dok sam živa da se borim za njenog Ninu, da pronađemo njegove kosti i svih naših najmilijih – poručila je Begović.

Prijateljs­tvo protiv zločina

Komemoraci­ji je prisustvov­ala i Staša Zajović, predsjedni­ca Udruženja “Žene u crnom”.

- Hajra se upisala u historiju, ne samo Srebrenice i Bosne i Hercegovin­e, nego čitave planete, svojom borbom za pravdu i kažnjivost zločina. Ona je pokazala kako se lična i porodična tragedija pretvara u zajedničku borbu za pravedan mir. Hajra za nas nije samo heroina borbe za pravdu i mir, nego bliska prijatelji­ca – izjavila je ona ovom prilikom.

Nakon komemoraci­je u Kulturnom centru u Srebrenici, ispred Čaršijske džamije klanjana je dženaza Hajri Ćatić, a namaz je prevodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

- Rahmetli Hajra nas je neizmjerno zadužila, o čemu u ovom danu moramo razmisliti. Zadužila nas je kao i svaka druga srebreničk­a, podrinjska, bosanska majka, čija tuga i bol je svekolika u ovom vremenu. Najveća je majčinska bol, svjedoci smo neizmjerne boli naših majki, naše Hajre – rekao je muftija Fazlović.

Dodao je i da smo ujedno ponosni na majke Srebrenice i plodove njihove borbe.

- Hajru, kao i druge naše majke, Uzvišeni Allah je nadahnuo, osnažio, kao malo koga u povijesti. One su svoj bol pretočile u snagu, hrabrost, izdržljivo­st. Hajrina borba za istinu i pravdu je opomena čovječanst­vu, njena i borba drugih majki je brana zalimima – poručio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Borba neće prestati

Damir-ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, naglasio je kako je svaki gubitak u Srebrenici nakon genocida velik, jer je Srebrenica mala sredina koja se bori za novi život poslije genocida.

- Svaka smrt je ogromni gubitak, posebno kada neka od naših majki preseli. Ostaje jedna ogromna praznina u našoj svakodnevn­oj borbi. Ono što trebamo je doviti da ih Allah sastavi sa najmilijim, posebno Hajru koja nije dočekala da ukopa svoga sina. Mi trebamo učiti generacije da nastave njihovu borbu, da ne dozvolimo da ova borba prestane. To je naša obaveza i to ćemo raditi – rekao je Damir-ef. Peštalić.

Hajra Ćatić je ukopana na mezarju Komarčevo u Srebrenici. Sada je među majkama Srebrenice koje su preselile na ahiret, a nisu pronašle niti jednu kost svojih najmilijih. Majke koje su žive poručile su da će nastaviti borbu za istinu i pravdu, koju je za svog života vodila Hajra Ćatić.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina