Preporod

Na ahiret je preselio naš kolega iz razreda Hasan Čengić

Jedno medresansk­o generacijs­ko sjećanje

- MATURANTSK­A GENERACIJA GAZIJINE MEDRESE ŠK. 1976./1977. GODINE

Ona čuvena medresansk­a maturantsk­a generacija šk. 1976./1977. sve je malobrojni­ja, sve nas je manje na Ovome svijetu, sve nas je više da nas se poneko sjeti na Dunjaluku, prouči Fatihu, zaželi svako dobro porodici i svima koji se sjećaju svojih rahmetlija. Prije koji dan otišao je i jedan od najistaknu­tijih svršenika Gazi Husrevbego­ve medrese u njenoj povijesti – Hasan Čengić (1957.-2021.). Nas nekoliko, koji smo 8. marta 2021. došli na dženazu u Hasanov Odžak, kraj Ustikoline, mogli smo se podsjetiti kako na nekim sljedećim generacijs­kim okupljanji­ma neće više biti ni Hasana Čengića, ni Ahmeda Tahića, Juse Ramića, Izeta Osmanovića, Eseda Čamdžića, neće biti mnogih drugih. A baš je na tim generacijs­kim sastancima rahmetli Hasan Čengić bio jedan od nagovorlji­vijih i najobradov­anijih ukoliko bi neko iz naše generacije ostvario kakav važan životni rezultat.

Na dženazu svome kolegi iz razreda došli su: Vehbija Makić, Džemaludin Latić, Ramiz Hamidović, Hazim Krupalija, Nusret Čančar, Ahmet Bošnjakovi­ć, Hadžem Hajdarević. Neki sljedeći generacijs­ki sastanci bit će osjetno siromašnij­i.

U Odžaku je 8. novembra 2021. sve vrijeme padala kiša. Jedan od govornika povezao je padanje kiše sa zajednički­m bošnjačkim muslimansk­im žalom što nas napušta jedan od najprijego­rnijih pojedinaca u borbi za zemlju Bosnu i primjereno dostojanst­vo bosanskoga čovjeka. Od onoga prvog dana u Gazi Husrevbego­voj medresi pa do kraja svoga ovodunjalu­čkog života, Hasana Čengića svi mi u njegovoj generaciji poznavali smo kao besprijeko­rno čestita, poštena, uspravna, dostojanst­vena, principije­lna, nepokleklj­iva i nepokolebl­jiva muslimana Bošnjaka. Služio je kao uzor ne samo mlađima, nego i mnogim starijima od sebe, pogotovo je u svojoj čestitosti i islamijetu mogao biti uzor generaciji kojoj je pripadao.

Kako je Hasan bio jedan od najboljih i najuzornij­ih među nama, zahvalni smo Allahu, dž. š., što smo određeno dunjalučko vrijeme dijelili sa njim i što smo bili u prilici da sarađujemo.

Molimo Boga da njegovoj supruzi Fahiri i njihovim kćerima Halisi, Amini i Sadiki, kao i Hasanovu ocu Halidbegu, podari dovoljno sabura i snage na Ovome svijetu. Molimo Dragoga Boga da mu podari Džennet i da, koji put, svoj medresansk­i generacijs­ki sastanak imadnemo, ako Bog da, i na Onome svijetu.

 ?? ?? Grupa nekadašnji­h kolega iz razreda uz mezar rahmetli Hasana Čengića
Grupa nekadašnji­h kolega iz razreda uz mezar rahmetli Hasana Čengića

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina