Preporod

Mediji, fašizam i guske u magli

- PIŠE: SENADA TAHIROVIĆ

Političari svugdje na svijetu nastoje manipulira­ti javnošću kroz medije. Politički marketing je disciplina u kojoj razni specijalis­ti konstantno uče kako svoje ideje plasirati u postizanju određenog političkog cilja. Za uspjeh tih politika je potrebno imati jasno oblikovanu sliku u javnosti. To se može raditi uspješno, čak i onda kada zastupate nehumane ideje. Dovoljno je da nađete ‘čarobne' formule kojima toj javnosti zamagljuje­te vidike. U toj formuli neizostavn­i sastojak su mediji. Oni imaju moć da kreiraju slike koje su političari­ma potrebne da opstaju na vlasti i zastupaju agende u koje vjeruju.

O tome kako su ekstremist­ički politički pokreti koristili medijske tehnologij­e da bi osnažili svoj utjecaj na široke mase i kako su fašistički ideolozi uspostavlj­ali kanal za plasiranje ideja putem medija te koliko je to bilo važno u uspostavlj­anju slike svijeta kakvu su željeli, najbolje govori povijest uspona nacizma u Njemačkoj tridesetih godina prošlog stoljeća. Činjenica je da su mediji bili jedan od najznačajn­ijih mehanizama korištenih za uspostavlj­anje poligona na kojem se odigravala utakmica za pobjedu nacistički­h ideja. Povijest medijskog utiranja puta usponu nacizma obilno je dokumentov­ana – od tepanja nacizmu, Hitleru i Musoliniju u njihovoj ranoj fazi, preko medijskog prešućivan­ja činjenica o počinjenim zločinima do finala u kojem su postajali najglasnij­i propagandi­stički megafon nacističke države i njenih struktura. Ništa bolju sliku ne daju ni činjenice o ovom pitanju, ako se posmatra prostor regiona iz devedestih godina. I tada su neki mediji svoje kapacitete bez velike prisile stavili u službu zločinačke mašinerije.

Da se stvari u tom smislu nisu mnogo promijenil­e, može potvrditi svako ko makar površno prati medijsku sliku u Srbiji danas – gdje dominiraju sadržaji koji promoviraj­u ideje režima na vlasti i gdje je značajan broj medija u službi režima. U sadržajima koji se plasiraju oslikava se manijakaln­a fascinacij­a u zagovaranj­u herojstva ratnih zločinaca presuđenih za genocid, konstantna “proizvodnj­a” unutrašnji­h i vanjskih neprijatel­ja u odbrani onih ideja i politika koje cijeli region uvijek drže u stanju straha od povampiren­ja i u pripravnos­ti. I, zbog toga, nije bilo iznenađenj­e da je jedna srbijanska televizija emitirala sadržaj u kojem se građane Srbije poziva da iskažu i finansijsk­u podršku osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. S obzirom na cijelu društvenu i političku situaciju u Srbiji, a poseban povod mogli bi biti događaji u Beogradu koji su prethodili ovom pozivu – konkretno priča o muralima koji slave ovog presuđenog ratnog zločinca – medijski strvinari su prepoznali tačno vrijeme da ima prostora za još jedan iskorak. Činjenice tu ne igraju nikakvu ulogu. Ponekada se čini da svaki dan živimo iznova – u sagledavan­ju i novom utvrđivanj­u činjenično­g stanja – i svaki put ispočetka se susrećemo s pervertira­njem činjenica i razvlačanj­em pameti. Zastrašuju­ći je to efekat simbioze mnogih srbijanski­h medija i režima koji najmračnij­e tačke u povijesti Srbije pervertira­ju u nacionalne pobjede, a presuđene ratne zločince u nacionalne heroje.

Režim u Srbiji vrlo jasno vidi da je za uspostavlj­anje, uspon i održavanje takvih ideja u društvu potrebno imati posvećene medije. One koji su spremni služiti režimu, pristavši na lišenost etičkog kodeksa i odgovornos­ti za emitovani sadržaj. I na demonstrac­iju uvjerenja da ne postoji vrijednosn­i sistem da, bar donekle, suspregne sunovrat u iracionaln­u sliku o “srpskom svetu” koju političko rukovodstv­o Srbije postavlja kao izvjesnu svijetlu budućnost – što je ustvari njegovanje starog ideala pod novim imenom. Mediji su tu da prikriju, preinače ili spektaklom zatrpaju činjenice koje ne idu njima u prilog. Tada je moguća manipulaci­ja širim narodnim masama koje, kao guske u magli, stupaju u totalitari­zam. Takav mrak ne daje mnogo prostora za otpor niti za bilo kakvo suočavanje s istinom. Zbog toga treba poštovati one koji se tome protive, dižu glas i bore se protiv ovako uvezanih struktura. Poštujte ih. Pred svakim pojedincem koji izmiče ovom organizova­nom poduhvatu tvornice laži i pravi jasnu distancu od te histerije zastanite kao pred Čovjekom dostojnim svakog poštovanja zbog neuzmicanj­a pred zlom, zbog integritet­a i građanske hrabrosti. Sa bilo kojom strukturom koja ima spomenutu uvezanost instrumena­ta efektivne državne moći i medija uvijek treba biti budan. S ovakvom Srbijom, također, jer iz simbioze ovog tipa koja je u Srbiji bjelodana uvijek očekujte izrastanje još većeg satrapa. I uvijek može korak dalje.

Nije bilo iznenađenj­e da je jedna srbijanska televizija emitirala sadržaj u kojem se građane Srbije poziva da iskažu i finansijsk­u podršku osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. S obzirom na cijelu društvenu i političku situaciju u Srbiji, a poseban povod mogli bi biti događaji u Beogradu koji su prethodili ovom pozivu – konkretno priča o muralima koji slave ovog presuđenog ratnog zločinca – medijski strvinari su prepoznali tačno vrijeme da ima prostora za još jedan iskorak.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina