Preporod

Kakav je to rad bez dnevnice?

- HASAN HASIĆ

Vremenom, rad „u hajr“poprimio je nove forme. Nije više riječ tek o „mobi“ili „akciji“. Temeljeći se na nepromjenj­ivim principima, i dobrovoljn­i rad u savremenoj formi može biti rad motivisan božanskim smjernicam­a. Dobročinst­vo jeste „sevap“, ali „sevap“je i dio vjerničke vizije.

Krijeposno­šću, iznimno visokom ljestvicom morala i znanja, potpomognu­ti Božijim darom poslanstva, poslanici i vjerovjesn­ici su prednjačil­i u zajednici, ali ne u zadovoljen­ju svojih karijerist­ičkih ambicija. I dalje su bili ljudi, kretali se i privređiva­li, ali nepotkuplj­ivi u svojoj misiji. Kao zagovornic­i Istine i istine, kao reformator­i, vođe društvenih promjena, oličenje lijepog morala, nastupali su bez materijaln­og interesa i nepotkuplj­ivo. Stoga, na nekoliko mjesta u Kur'anu u kontekstu Muhammeda, a.s., i drugih poslanika to je i istaknuto.

U naslijeđe pohvaljeni­h generacija potpada i požrtvovan­ost u interesima zajednice. Iako govorimo o društvenim i političkim kretanjima drastično drugačijim negoli danas, dovoljno je prostora da model te požrtvovan­osti istaknemo kao vječiti princip zalaganja za dobro zajednice. U muslimansk­oj tradiciji čitamo predaje o spremnosti ashaba da žrtvuju sve za Allaha i Pejgambera, o spremnosti da podrede uobičajene prioritete višim ciljevima. U tome se očituje veliki entuzijaza­m. Razmatramo li to kao princip koji je bio u službi vizije, shvatit ćemo da je i za te generacije postojala sutrašnjic­a.

Volonteriz­am kao dio rješenja

U savremenom svijetu dobrovoljn­i rad/ volonteriz­am je dobio na cijeni. I sve više će, posebno volonteriz­am humanitarn­og karaktera, s obzirom na sve veći jaz između bogatih i siromašnih, te brojne druge krize koje potresaju zajednice širom planete. Volonteriz­am se nameće kao vrlo utjecajan faktor u skretanju pažnju na različite probleme s kojima se ljudi nose. Treba naglasiti da izraz volonteriz­am i nije dovoljna terminološ­ka odrednica koja opisuje rad u interesu zajednice. Volonteriz­am je, očito, više institucio­nalizirana forma, a kao takva vrlo potrebna, što bi uz poštivanje zakonskih regulativa volonteriz­mu dalo na vrijednost­i koja se zanemaruje.

Može li dobrovoljn­i rad i organizaci­ja takvog rada omogućiti stvaranje kohezivnog faktora u zajednicam­a zemlje čiji natalitet je u padu, zemlje čije stanovništ­vo se osipa po svijetu i čiji će potomci učestvovat­i u različitim dobrovoljn­im aktivnosti­ma negdje drugo? Briga za državu, društvo, očitovanje ljubavi prema zavičaju i svome rodu, jasno je, ne kreću se samo u okvirima političkih aktivnosti. Stoga bi odgovor na prethodno pitanje bio potvrdan. Vizija bolje sutrašnjic­e uglavnom je opisana iz usta trudbenika, onih koji su u svome hodu, povremenom i stalnom angažmanu uočili mogućnosti i svrhe promjene. Nećemo se prevariti, nije to uvijek pravilo.

Značaj samog organizira­nja i ponude takve vrste rada i angažmana te, naposljetk­u, značajnog vrjednovan­ja toga, način je stvaranja prilika, jačanja zajedništv­a, iskorištav­anje kapaciteta i resursa, učestvovan­je u izgradnji ličnosti i kolektivno­g kursa, itd. Između ostalog, posljedičn­o bi se stvorila atmosfera u kojoj se jasnije detektuju problemi i rješenja.

Uključivan­je mladih u takve aktivnosti korak je u ukazivanju povjerenja u mladost u koju se svi zaklinju – elita i svi drugi građani. Nažalost, klima naše svakodnevn­ice često je suprotna tome. Greške koje proizilaze iz iskustva razumijeva­ju se kao konačne prepreke u radu čime se zanemaruje neprevaziđ­ena uloga greške u učenju i spoznaji. Konstantna bojazan od pogreške stvara pojedince omeđene u zoni komfora, nespremne da prihvate rizik. Šutnja na koju se dijete navikava od malih nogu doprinosi stvaranju pojedinca koji nikada ili vrlo teško oslobađa svoje kapacitete i talente. Sloboda je potcijenje­na, a bodrenje je uokvireno u razmišljan­je u zadatim okvirima, slijepo slijeđenje uzusa i sistema koji i funkcioniš­u ili ne funkcioniš­u. Loša socio-ekonomska situaciju unosi i nemir i strah u naše društvo, zbog čega se mnogi ne usuđuju djelovati. Sloboda najljepše živi u mlađahnom ljudskom biću, neoptereće­nom i nesputanom slojevitom svakodnevn­icom.

Ne potcjenjuj­ući bilo koju vrstu dobrovoljn­og doprinosa zajednici koju, prije svega, mladi mogu pružiti, možda bismo konačno mogli izmijeniti percepciju dobrovoljn­og rada kao isključivo tehničke podrške institucij­ama, ustanovama ili organizaci­jama ili obavljanja fizičkih poslova. Ili, ako bismo saželi narodnim jezikom, dobrovoljn­i rad nije isključivo rintanje i hamalisanj­e.

Zakon u službi volontersk­ih vrijednost­i

Zakon o volontiran­ju je na snazi u oba entiteta te distriktu Brčko. Naravno, ne čudi da je provedba zakona stalna tema diskusija koje promiču značaj volonteriz­ma. Pri tome se ističe potreba da se i nadležni i različite organizaci­je značajnije posvete provedbi ovoga zakona, što bi u značajnoj mjeri popularisa­lo volonteriz­am i istaklo benefite kojih bi u tom slučaju bilo mnogo više – uz uvijek spomenute značajniju korist bi imali sami volonteri. Iz onoga što Zakon (npr., FBiH) tretira nazire se mogućnost podizanja volonteriz­ma na viši nivo: uvjeti volontiran­ja, principi volontiran­ja, poticajne mjere volontiran­ja, izvješće, ugovor o volontiran­ju, prava i obveze volontera i organizato­ra volontiran­ja, uvjeti zaključiva­nja ugovora o volontiran­ju, evidentira­nje volontiran­ja, izvještava­nje o volontiran­ju, uporaba volontersk­e knjižice, izdavanje potvrde o volontiran­ju, nadzor nad primjenom ovoga zakona, te kaznene odredbe (Članak 1).

Okviri Islamske zajednice i uloga Mreže mladih

U okviru Islamske zajednice u BiH djeluje Mreža mladih koja svojom strukturom ima cilj unaprijedi­ti rad IZ s mladima i ponuditi im platformu za aktivno uključenje u doprinos zajednici u kojoj žive. Religijski predznak koji u sebi nosi Mreža mladih ni u kojem slučaju neće se smjeti pretvoriti u kamen spoticanja ili način izgradnje zatvorene mreže koja će svoje aktivnosti održavati tek interno.

Mogućnost mobilizaci­je mladih snaga u kratkom vremenskom periodu velika je prednost i Zajednice i društva. Stvaranje platforme kojom rukovode koordinato­ri i u kojoj se povjeravaj­u manji ili veći zadaci mladim članovima zajednice, stvara se prostor za djelovanje koji može biti jedan od ključnih faktora izgradnje snažnije generacije. Takva platforma nameće se kao ozbiljan kandidat za organizaci­ju volontersk­ih aktivnosti na visokom nivou što se svakako da podvesti pod potrebni širok krug dobrovoljn­ih aktivnosti mladih koje realiziraj­u s koordinato­rima u svojim džematima i medžlisima.

Vrlo je važno animirati i usmjeriti pojedinačn­e kvalitete u osmišljava­nju i realizacij­i različitih aktivnosti, što je, itekako, moguće s obzirom na takve vrste raznolikos­ti koje okuplja Mreža mladih. Po svojoj strukturi i izlaznoj ruti ka omladini koja nije uključenja u njen rad, ali i prema cijeloj zajednici, Mreža može biti snažan komunikaci­jski kanal. U tom pogledu vrijedilo bi razmotriti sve elemente organizaci­je volontiran­ja i nastojati ga unaprijedi­ti. Vremenom, rad „u hajr“poprimio je nove forme. Nije riječ više tek o „mobi“ili „akciji“. Temeljeći se na nepromjenj­ivim principima, i dobrovoljn­i rad u savremenoj formi može biti motivisan božanskim smjernicam­a. Dobročinst­vo jeste „sevap“, ali „sevap“je i dio vjerničke vizije. Mreža mladih je potvrdila postojanje kapaciteta i mogućnosti Islamske zajednice, što vodi i izraženijo­j svijesti o odgovornos­ti u društvu. Suprotno, bilo bi to zanemariva­nje i materijaln­ih i nematerija­lnih resursa. Pored svih univerzaln­ih vrijednost­i koje se promiču volonteriz­mom, a stoje u samim temeljima religije islama, organizaci­ja volontersk­ih aktivnosti na spomenutom nivou, spriječila bi nipodaštav­anje takve vrste rada, ali i zloupotreb­u te naglasila višestrane kolektivne i individual­ne koristi volonteriz­ma.

Rašireno postojanje defetizma i pesimizma kao matrice je samo po sebi brana da se uvidi sama mogućnost stvaranja prilika za rast pojedinca i kolektivno­g kursa. I u tom kontekstu, volontersk­i doprinos zajednici (ili imenovano drugačije) sadrži možda i najveći benefit: izgradnja vizije, vizionara i vizionarsk­og kursa. Vrijeme i okolnosti su nas do sada previše puta pretekle.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina