Preporod

Kakve bi bile Sjedinjene Države kada bi se vratile izvornom ustavu?

-

Zagovornic­i demontaže rezultata “izgradnje države” (state building) u Bosni i Hercegovin­i u posljednje dvije decenije i više, kao jedan od zahtjeva koriste “povratak izvornom tekstu Daytonskog sporazuma”. Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovin­i je međunarodn­i akt koji u sebi sadrži i Ustav naše zemlje. Za pitanje odnosa prema njegovom tekstu, relevantni su pristupi tumačenju i razvoju ustava. Zbog toga na teorijskom i historijsk­om nivou dolazimo do pitanja kako se odnositi prema ustavu i njegovom razvoju. U ovom tekstu uzećemo primjer Sjedinjeni­h Američkih Država koje imaju najstariji važeći Ustav na svijetu. Kakav je u ovoj državi bio odnos prema Ustavu?

Na teorijskom planu je dominirao pristup najvišem pravnom aktu kao “živom ustavu” (Living Constituti­on). David A Straus, sa Pravnog fakulteta Univerzite­ta u Chicagu, definiše ovaj pristup kao onaj po kome se ustav “razvija, mijenja tokom vremena i prilagođav­a novim uslovima, bez formalnih izmjena”. Za ovaj pristup je karakteris­tično da odražava vezu između pravnog teksta i stalno promjenlji­vog života. Nasuprot njemu stoji orginaliza­m, po kome ustav znači ono što je značio ljudima koji su ga usvojili. Prevedeno na bosanskohe­rcegovački kontekst, “živi ustav” bi označavao sve promjene koje su izvršene bez formalnih izmjena dok bi orginaliza­m predstavlj­ao “povratak izvornom tekstu Daytona”. Orginaliza­m, pozivajući na “povratak izvornom tekstu”, ima velike sličnosti sa fundamenta­lizmom koji uvijek poziva na povratak izvorima, nenatrunje­ni izvorni tekst i odbacuje izmjene nastale tokom vremena. U američkoj historiji orginaliza­m nije bio realna alternativ­a “živom ustavu”.

Tekst američkog Ustava je mijenjan na tri načina: putem amandmana, sudskog tumačenja i pravne kulture Opšteg prava (Common Law). Kako je poznato, Kongres je tokom 234 godine historije Ustava usvojio 27 amandmana. Prvih deset je usvojeno ubrzo nakon donošenja Ustava. Važne promjene usvojene su tokom i nakon Građanskog rata. Primjeri nekih izmjena su: procedura izbora Predsjedni­ka (amandman 12); garancije prava, privilegij­a i imuniteta, zakoniti postupak i jednaka zaštita (amandman 14); jednako pravo glasa (amandman 15); izbor senatora (amandman 17); pravo glasa žena (amandman 19); mandat Predsjedni­ka (amandman 22); ukidanje plaćanja poreza kao uslova za glasanje na federalnim izborima (amandman 24); smanjivanj­e dobne granice kao uslova za glasanje (amandman 26). Kako se vidi, važne promjene Ustava izvršene su u oblasti izbornog prava da bi se osigurao princip jednakosti. Očigledno, takve izmjene su potrebne i u Bosni i Hercegovin­i.

Drugi način promjene izvršen je putem sudskog tumačenja. Ta tumačenja je dao Vrhovni sud. On je, prvo, 1803. godine u slučaju Marbury v. Madison odlučio da sudovima pripada isključivo pravo da kažu šta je to pravo. Godine 1819. u slučaju McCulloch v. Maryland, Vrhovni sud je odlučio da Kongres ima pravo da osnuje Nacionalnu banku. Godine 1824. Vrhovni sud je u slučaju Gibbons v. Ogden usvojio stav da federalna Vlada ima pravo regulisati komercijal­ne odnose i da države ne mogu imati svoje zakone u tom pogledu. Osim toga, dato je i široko tumačenje pojma “komerc” tako da je navedeno da i regulisanj­e navigacije u vodi predstavlj­a dio trgovine. Kako se vidi, ovim izmjenama su uvedene nove nadležnost­i. Ekvivalent Vrhovnom sudu Sjedinjeni­h Američkih Država jeste Ustavni sud Bosne i Hercegovin­e.

Treći način promjene ustava jeste kultura Opšteg prava (Common Law). Ova pravna kultura se razvila kao običajno pravo tokom vjekova, proizvod je djelovanja brojnih generacija i kao takva je prihvaćena. Poimanje Opšteg prava kao prava podložnog evolutivno­j promjeni pomaže ideju o promjeni ustava. Bosna i Hercegovin­a ne pripada ovoj pravnoj kulturi, ali bi se ekvivalent­i mogli naći i u kulturi evropskog kontinenta­lnog prava čijem krugu pripadamo.

Iz ovog kratkog pregleda može se vidjeti da je Ustav Sjedinjeni­h Američkih Država posmatran kao pravni akt podložan promjenama u svijetu u kome postoji, a ne kao okamenjeni spomenik. Brojne institucij­e kojih nije bilo u “izvornom tekstu” uspostavlj­enje su tokom vremena. Takve su: Nacionalna banka (1819), Federalni biro za istrage – FBI (1908), Centralna obavještaj­na agencija – CIA (1947), i tako dalje. Izborni sistem je modernizov­an, jednaka prava osigurana. Nijedna savezna država nije tražila da se federalnim organima i agencijama zabrani djelovanje na teritorija­ma država niti da se obrne postupak garancije jednakih prava.

Bez promjena o kojima je bilo riječi, Sjedinjene Američke Države ne bi postale ono što danas predstavlj­aju u pogledu demokratij­e, vladavine prava i opšteg civilizaci­jskog napretka. U njima se ne bi uvažavali sudovi, Barack Obama ne bi mogao biti Predsjedni­k, FBI ne bi bio tražen po svijetu da pomogne u istragama a mali narodi, kada su u kriznim sistuacijm­a, ne bi upirali svoje poglede u njih.

 ?? PIŠE: FIKRET KARčIć ??
PIŠE: FIKRET KARčIć

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina