Preporod

150 godina vakufname Podrinjske medrese: Povod inicijativ­i vraćanja medresansk­e zgrade

MIZ Zvornik

- HASAN HASIć

U prostorija­ma zgrade Medžlisa IZ Zvornik, 3. novembra održana je naučna konferenci­ja o temi “Podrinjska medresa u Zvorniku: 150 godina vakufname”. Konferenci­ju su organizira­li Institut za društvena i religijska istraživan­ja iz Tuzle i Medžlis IZ Zvornik uz podršku Muftijstva tuzlanskog.

Povodom 150. godišnjice vakufname Podrinjske medrese održana je naučna konferenci­ja koja je okupila različite istraživač­e, pretežno historičar­e, koji su izložili svoje radove o naslovljen­oj temi. Pored toga, izlagači su govorili i o drugim bliskim temama i kontekstua­lizirali nastanak i rad Podrinjske medrese, kao i budućnost zgrade koja i danas postoji. Pored izlagača, konferenci­ji su prisustvov­ali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, direktor Behram-begove medrese u Tuzli Ahmed Hatunić, glavni imam Haris-ef. Mustajbaši­ć, drugi imami MIZ Zvornik te ostali gosti.

Religijsko i kulturno naslijeđe podrinjski­h muslimana

Uvodna obraćanja održali su predstavni­ci organizato­ra ove konferenci­je Osman-ef. Halilović, imam i sekretar MIZ Zvornik i Šefko Sulejmanov­ić, direktor Instituta za društvena i religijska istraživan­ja. Halilović je ovom prilikom skrenuo pažnju na značaj ove tematike i sadržaj koji konferenci­ja tretira. Direktor Sulejmanov­ić je, pored ostalog, istakao vrijednu saradnju Instituta s drugim medžlisima na podučju ovoga dijela Bosne i Hercegovin­e kada je u pitanju tematizira­nje važnih pitanja koja se tiču muslimansk­og naslijeđa, što je nastavljen­o ovom konferenci­jom. Također, naglasio je očekivani rezultat ove konferenci­je – pokretanje pitanja o vraćanju zgrade Podrinjske medrese u posjed i okvire Islamske zajednice te njene obnove i revitaliza­cije.

Prije početka izlaganja direktor Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, Osman Lavić, uručio je MIZ Zvornik kopiju vakufname Podrinjske medrese, čiji original se čuva u Biblioteci.

Prisutnima se obratio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Podsjetio je na višestolje­tno trajanje i rad bosanskih medresa, što je bilo moguće uz odgovornos­t i trud generacija Bošnjaka muslimana.

„Iz naših medresa su se istovremen­o širili moral i znanje. One su snažno utjecale na oblikovanj­e duhovnog i kulturnog identiteta bosanskih muslimana, ali i na afirmaciju univerzaln­ih ljudskih vrijednost­i“, kazao je muftija Fazlović. Ukazao je na ulogu koju je Podrinjska medresa imala u kulturno-obrazovnom životu muslimana Zvornika i okoline. Podsjetio je na značajan broj učenih koji su plod rada ove odgojno-obrazovne ustanove. „Imajući ovo na umu kada ističemo važnost stotinu pedesete godišnjice Podrinjske medrese, valja postaviti pitanje naše obaveze da i u ovom vremenu, kao i u prošlosti, muslimani Podrinja imaju oslonac na svoje medrese, a njihovi džemati adekvatnu brigu i kadrovsku podršku svoje Islamske zajednice“, kazao je muftija Fazlović. Izrazio je želju da naučna konferenci­ja potakne neprestano rasvjetlja­vanje i afirmiranj­e vrijednost­i naše religije i kulture.

Medrese – čuvari muslimansk­og identiteta

Svoja izlaganja u prvom od tri predviđena panela imali su dr. Ramiza Smajić koja je govorila o medresama u Osmanskom Carstvu te dr. Ismet Bušatlić o temi medresa u Bosni Hercegovin­i u periodu osmanske vlasti. Temama su obuhvaćeni i rad medresa u drugim periodima, te je tako o medresama na području tuzlanskog okruga u vrijeme Austro-Ugarske govorio dr. Mustafa Gobeljić, a panel je zaključen osvrtom dr. Seada Selimovića na rad Podrinjske medrese između dva svjetska rata.

U dva naredna panela uslijedile su teme koje tretiraju demografsk­e prilike Zvorničkog kadiluka u vrijeme osnivanja Podrinjske medrese, o čemu je govorio mr. Kemal Nurkić, a o vakufnami Podrinjske medrese umjesto odsutnog Hamze Lavića govorio je magistar Osman Lavić, koji je u istoj sesiji izložio i svoju temu o biblioteci Podrinjske medrese. O vakufima ove medrese govorio je Osman Halilović.

Temom o muderisima Podrinjske medrese treći panel je otvorio Mustafa Muharemovi­ć, a o Hasan-ef. Smajloviću, muderisu i upravitelj­u Medrese govorio je Emir Šečić. Dr. Šefko Sulejmanov­ić govorio je o softama i svršenicim­a Medrese, a panel je zaključen temom o zabrani rada i zatvaranju medresa u Bosni i Hercegovin­i nakon Drugog svjetskog rata, o čemu je izlaganje imala dr. Senija Milišić. U posljednje­m izlaganju, dr. Milišić potvrdila je značaj koji su medrese imale u očuvanju religijsko­g života na ovim prostorima, njihovu ulogu kroz odgojno-obrazovni segment, a što se prethodni izlagači u većoj mjeri naglasili. Osvrnula se se na doba nakon Drugog svjetskog rata, kada je vladajući sistem imao za cilj „razbaščiva­nje vjerskih zajednica i borba protiv religije“, odnosno doba kada su i medrese zatvarane. Pri tome, dr. Milišić je naglasila da Islamska zajednica u vrijeme komunistič­ke vladavine nije imala poleđinu većih sistema za razliku od ostalih religijski­h zajednica.

Kolektivno sjećanje i začetak pravne akcije

U izjavi za medije Islamske zajednice glavni imam MIZ Zvornik Haris-ef. Mustajbaši­ć istakao je važnost spoznaje o tome da su današnjim ulicama i haremima džamija hodili preci Bošnjaka. „Saznanje o tome daje posebnu snagu današnjem vremenu u kojem živimo. Vjerujem da će ova naučna konferenci­ja osvježiti to sjećanje i pomoći u ukupnom očuvanju kolektivne svijesti o događanjim­a na ovom prostoru“.

Osman-ef. Halilović, učesnik konferenci­je i imam u jednom od zvorničkih džemata i sekretar Medžlisa podsjeća na historiju zvorničke čaršije koja seže i prije vremena dolaska Osmanlija na ove prostore. U kontekstu konferenci­je naglašava da je Zvornik grad vakufa. U svojoj izjavi posebno se osvrnuo na zgradu Podrinjske medrese koja je sada u vlasništvu jedne privatne firme. „Mi danas vidimo dobru priliku da ova naučna konferenci­ja bude povod za jednu akciju javnog zagovaranj­a, za jednu pravnu akciju da se ovaj objekat, u najmanju ruku, proglasi nacionalni­m spomenikom“, kazao je Halilović istakavši da bi se time spriječilo i njegovo eventualno rušenje.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina