Preporod

Hafiska dova Lamiji Šehić i Isaau Barakatu

Kakanj

- ELVEDIN IBRAHIMSPA­HIĆ

U nedjelju, 7. novembra 2021. godine, u Čaršijskoj džamiji u Kaknju proučena je hafiska dova za prva dva hafiza Škole hifza Medžlisa IZ Kakanj, hafizima Lamiji Šehić i Isaau Barakatu. Ovo dvoje hafiza su ujedno i trinaesti i četrnaesti hafizi Škole hifza Muftijstva sarajevsko­g pri kojem djeluje i Škola hifza Kakanj.

Kako to nalažu običaji u Bosni i Hercegovin­i nakon položenog hifza Kur'ana pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH, prouči se hafiska dova i upriliči svečanost na kojoj se okupi porodica, prijatelji i drugi vjernici koji uz zahvalnost Allahu, dž.š., obznane ovu veliku blagodat, te čestitaju novim hafizima na velikom uspjehu.

Hafiskoj dovi u Kaknju prisustvov­ao je veliki broj hafiza, uleme i vjernika.

Moderator programa bio je mr. Elvedin-ef. Ibrahimspa­hić, imam Čaršijske džamije i voditelj Škole hifza Kakanj, koji je u kratkim crtama predstavio Školu hifza.

U ime domaćina prisutnima se obratio mr. Sulejman-ef. Čeliković, glavni imam MIZ Kakanj, koji je izrazio zadovoljst­vo što u Kaknju, koji ranije nije imao jaku tradiciju hifza i hafiza, imamo dva nova hafiza.

Najljepši plodovi

Izaslanik muftije sarajevsko­g bio je hafiz mr. Sadrudin-ef. Išerić koji je ujedno i voditelj Škole hifza Mufijstva sarajevsko­g i jedan od začetnika ovog hairli projekta u svim medžlisima Muftijstva.

Hafiz Išerić je istakao angažman hafiza iz Turske, Ibrahima Alparslana, kao odličan potez Medžlisa Kakanj koji je evo urodio najljepšim plodovima ali i pokazao da je jezik Kur'ana isto razumljiv u svim vjerničkim srcima pa je jezička barijera između muhaffiza iz Turske i polaznika hifza iz Bosne lahko prevaziđen­a. Hafiz Išerić je istakao da su se ova dva hafiza, pored naučenog Kur'ani-kerima, pokazali i kao dva veoma odgojena mlada insana i da je to rezultat njihovog druženja sa Allahovom Knjigom. Poslije obraćanja izaslanika muftije, hafiza Išerića, prisutni hafizi su proučili po ašere a onda su i novi hafizi proučili zadnju suru iz Kur'ana nakon čega je glavni imam MIZ Kakanj, mr. Sulejman-ef. Čeliković proučio hafisku dovu.

Visoka kvaliteta hifza

Prisutnima se obratio i izaslanik reisu-l-uleme, dr. hafiz Mensur-ef. Malkić, koji je čestitao novim hafizima i uručio im diplome. U svom obraćanju hafiz Mensur-ef. Malkić istakao je da su ovi hafizi prilikom polaganja hifza pokazali visok stepen kvalitete naučenog hifza u koji je uloženo nekoliko godina truda, predanosti i upornosti.

Na kraju programa prisutni su uz tekbire čestitali novim hafizima a mnogi su ih i darivali poklonima.

 ?? ?? Uručene hafiske diplome za dvoje novih hafiza
Uručene hafiske diplome za dvoje novih hafiza

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina