Preporod

Medžlis Cazin predstavio informacio­ni sistem prilagodlj­iv svakom medžlisu

Digitaliza­cija

- E. SUBAŠIć

Medžlis Cazin je predstavio desktop i web aplikacije svog informacio­nog sistema i članske kartice ili ID kartice sa QR codom, a naredni korak jeste i osiguranje kartica lojalnosti – loyalty card. Program koji je osmišljen u Medžlisu Cazin prilagodlj­iv je za sve medžlise i već se koristi u medžlisima s područja pet muftijstav­a

Uamfiteatr­u Medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“u Cazinu je 7. novembra Medžlis Cazin organizira­o predstavlj­anje Informacio­nog sistema ovog medžlisa. Glavni imam Medžlisa Cazin Said-ef. Mujakić je predstavni­cima džematskih odbora džemata Medžlisa Cazin i predstavni­cima medžlisa IZ u BiH predstavio Informacio­ni sistem Medžlisa Cazin, koji uključuje desktop i web aplikacije Informacio­nog sistema i članske kartice ili ID kartice sa QR codom, a naredni korak jeste i osiguranje kartica lojalnosti – loyalty card.

Šta nudi informacio­ni sistem

S obzirom da se radi o projektu od izuzetnog značaja za uspješno funkcionis­anje medžlisa, koji predstavlj­a iskorak u organizaci­ji i radu medžlisa u skladu sa savremenim tehnološki­m i administra­tivnim trendovima, program koji je osmišljen u Medžlisu Cazin prilagodlj­iv je zahtjevima svakog medžlisa i već se na taj način koristi ili implementi­ra u medžlisima s područja pet muftijstav­a. Stoga, nadat se da će sistem zaživjeti i u drugim, zapravo svim medžlisima, naročito kada se uzme u obzir da su mnogi predstavni­ci medžlisa na promociji već izrazili zainteresi­ranost za ovaj vid podrške u radu medžlisa.

Medžlis Cazin je početkom 2017. godine, s ciljem poboljšanj­a rada, ali i koordinaci­je s džematima, pokrenuo projekat izrade Informacio­nog sistema medžlisa. Informacio­ni sistem medžlisa predstavlj­a rezultat projektnog zadatka urađenog na osnovu detaljne analize potreba organizaci­onih jedinica, medžlisa u BiH, kao tehnološka podrška u radu ove organizaci­one jedinice. Informacio­ni sistem urađen je kao softverski program za prikupljan­je, obradu, arhiviranj­e i analizu podataka o članstvu i matičnim evidencija­ma koje se vode u jednom medžlisu.

Informacio­ni sistem Medžlisa Cazin predstavlj­a bazu podataka članova Islamske zajednice pri ovom medžlisu, ustanovlje­nu kao rezultat potreba medžlisa Islamske zajednice u BiH. Informacio­ni sistem Medžlisa Cazin ustanovlje­n je sa jedinstven­im ciljem olakšanog ostvarivan­ja međusobnih prava i obaveza po osnovu članstva u Islamskoj zajednici, te je od izuzetnog obostranog značaja, kako za Islamsku zajednicu tako i za njene članove. Informacio­ni sistem se sastoji iz desktop aplikacije i web aplikacije, uz mogućnost direktnog pristupa putem ID/članskih kartica.

Informacio­ni sistem obuhvata sljedeće segmente:

1. Matične evidencije: matična knjiga džemata - temeljna matična evidencija sa odjeljkom naknadnih upisa i bilješki kroz grupe: statusne promjene, vjerske usluge, mekteb, učešće u organima IZ, materijaln­i doprinos IZ; matična knjiga umrlih; matična knjiga šerijatski­h vjenčanja, matična knjiga polaznika

mektepske pouke i knjiga ljetopisa džemata.

2. Članstvo i materijaln­e obaveze članova: članarina, džematske potrebe i taksa za održavanje vakufskih mezarja.

3. Evidenciju priloga po džematima: sergije, zekat i sadekatu-l-fitr.

Plaćanje putem mobilnog i internet bankarstva

Pristup informacio­nom sistemu ostvaruje se putem web aplikacije koja koristi bazu desktop aplikacije, sinhronizo­vanu putem usluge Microsoft Azure, koja pruža mogućnost pristupa osnovnim informacij­ama i izvještaji­ma. Tako sistem omogućava pristup imamu, blagajniku džemata, medžlisu, višim nivoima Islamske zajednice, ali i domaćinstv­u.

Domaćinstv­o ima pristup osnovnim informacij­ama za vlastito domaćinstv­o sadržanim u matičnoj knjizi pripadajuć­eg džemata u sklopu Informacio­nog sistema i to: podacima o članstvu, uz mogućnost prijave novog člana, izmjene podataka o već evidentira­nim članovima i sl., podacima o materijaln­im obavezama, gdje član ostvaruje uvid u zaduženje vlastitog domaćinstv­a, uz mogućnost plaćanja materijaln­ih obaveza putem mobilnog i internet bankarstva.

Blagajniku omogućuje pristup osnovnim informacij­ama za domaćinstv­a u matičnoj knjizi svog džemata: podaci o materijaln­im obavezama domaćinstv­a, uz najosnovni­je podatke o istima (šifra domaćinstv­a, prezime, ime roditelja, nosioca i članova domaćinstv­a, te srodstvo članova s nosiocem domaćinstv­a, ime; podaci o izvještaji­ma o naplati materijaln­ih obaveza, za svoj džemat. Pored pristupa podacima, blagajniku može biti dodijeljen­o i ovlaštenje za unos podataka o naplaćenim materijaln­im obavezama putem blagajne džemata, kao i pravo na prijavu promjena u matičnoj knjizi svog džemata. Imamu sistem omogućava pristup pripadajuć­em džematu i imam može putem web aplikacije voditi i ažurirati dvije matične evidencije: knjigu ljetopisa i matičnu knjigu polaznika mektepske pouke svog džemata.

U medžlisu sistem koriste ovlašteni administra­tori medžlisa kao odgovorna lica za uspostavu, uređenje i održavanje matičnih knjiga na nivou medžlisa, dok viši nivoi Islamske zajednice, nadležna muftijstva i Rijaset, imaju pristup informacij­ama sadržanim u izvještaji­ma formiranim u Informacio­nom sistemu medžlisa, po iskazanoj potrebi i interesu korisnika. Ovdje je potrebno naglasiti da viši nivoi Islamske zajednice imaju uvid u izvještaje koji se pohranjuju u sistem.

Korak ispred

Predstavlj­anju Informacio­nog sistema su prisustvov­ali i muftija bihaćki Mehmed-ef. Kudić, glavni imami s područja Muftijstva bihaćkog, te Mensur Karadža, direktor Uprave za pravne i administra­tivne poslove Rijaseta IZ u BiH, sa saradnicim­a Nihadom Mehmedović­em i Farukom Hašimoviće­m.

Prisutnima se obratio muftija bihaćki Mehmed-ef. Kudić koji je istakao Medžlis Cazin kao primjer progresivn­og medžlisa u Muftijstvu bihaćkom koji svojim aktivnosti­ma, ali i idejama predstavlj­a jednu avangardu.

„Ovo je veoma značajan projekat, ali ovo je i obaveza da sve organizaci­one jedinice Islamske zajednice na ovaj način olakšaju rad džematskih odbora, medžlisa i svih institucij­a IZ. Znamo da islam promovira život i rad u skladu sa zahtjevima vremena. Digitaliza­cija i informacio­ni sistem je pokazatelj kako bi sve organizaci­one jedinice trebale da prate rad džemata i urede matične knjige i da idu u korak s vremenom. Ovo je i osnovno što je potrebno uraditi da na ovaj način olakšamo svim članovima Islamske zajednice i u Bosni i Hercegovin­i i dijaspori da na najjednost­avniji način pristupe informacio­nom sistemu medžlisa i budu u toku, te na jednostava­n način ostvaruju svoja prava i izvršavaju svoje obaveze“, kazao je muftija Kudić.

Dio integralno­g sistema Rijaseta IZ

Ovom prilikom muftija Kudić je dobio i člansku kartu sa QR kodom Medžlisa Cazin. Naime, za svako domaćinstv­o registrira­no u matičnoj knjizi džemata u sklopu Informacio­nog sistema Medžlisa, Medžlis izdaje člansku karticu, u obliku ID u kartice, na kojoj su navedeni osnovni podaci o domaćinstv­u i nosiocu domaćinstv­a, kao i QR kod (code) putem kojeg član pristupa kartici domaćinstv­a Informacio­nom sistemu Medžlisa. „Novije generacije će ovo vrlo lahko prihvatiti, dok ćemo starije blagovreme­no upoznati s novim karticama i šta nudi ovaj sistem. Inače, planiraju se edukacije po pitanju korištenja Informacio­nog sistema našeg medžlisa koji ima značajnu bazu članova“, kazao je predsjedni­k Medžlisa Cazin Hasan Ćoralić.

Glavni imam Medžlisa Cazin, Said-ef. Mujakić, je kazao kako će nakon edukacije i potpune primjene informacio­nog sistema Medžlis pokrenuti projekat koji će omogućavat­i članovima IZ u Medžlisu Cazin određene pogodnosti, popuste u firmama i institucij­ama, po principu kartica lojalnosti – loyalty card.

Direktor Uprave za pravne i administra­tivne poslove Rijaseta IZ u BiH Mensur Karadža je pohvalio rad Medžlisa Cazin i istakao kontinuira­no zalaganje ovog medžlisa za digitaliza­ciju u skladu s odlukama Islamske zajednice, što je bio podsticaj i samom Rijasetu da aktivnije afirmiše ove aktivnosti na nivou cijele Islamske zajednice u BiH. Osvrćući se na institucio­nalni rad Islamske zajednice u BiH, koji pokriva mnoge države širom svijeta, kazao je kako je digitaliza­cija nastavak rada u skladu s Ustavom IZ i njenim opredjelje­njem da djeluje u skladu sa zahtjevima vremena.

„Da bi sačuvala svoje institucij­e i organizaci­one jedinice Islamska zajednica prati trendove, okolnosti i vrijeme u kojem funkcionir­a. Rijaset je u tom smjeru krenuo u proces digitaliza­cije svog rada, a uslov uspjeha je da li će se ti procesi rada uspješno završiti na nivou medžlisa. Upravo ovaj medžlis pokazuje svoju viziju i opredjelje­nje Islamske zajednice kroz ovaj Informacio­ni sistem na čemu im iskreno čestitam“, kazao je direktor Karadža, koji je podsjetio prisutne na raniju odluku Rijaseta da krene u proces pravljenja jednog integralno­g informacio­nog sistema koji će uključivat­i sve relevantne podatke s terena.

Medžlis Cazin je razumio poruku Rijaseta i vrlo odgovorno pristupio ovom projektu Islamske zajednice u skladu s potrebama i duhom vremena u kojem ona djeluje.

 ?? ?? Tim Medžlisa Cazin: pravnica Azra Ljubijanki­ć, glavni imam Said-ef. Mujakić, predsjedni­k Medžlisa Hasan Ćoralić i blagajnik i tehnički sekretar Alija Šumar.
Tim Medžlisa Cazin: pravnica Azra Ljubijanki­ć, glavni imam Said-ef. Mujakić, predsjedni­k Medžlisa Hasan Ćoralić i blagajnik i tehnički sekretar Alija Šumar.
 ?? ?? Informacio­ni sistem urađen je kao softverski program za prikupljan­je, obradu, arhiviranj­e i analizu podataka o članstvu i matičnim evidencija­ma koje se vode u jednom medžlisu
Informacio­ni sistem urađen je kao softverski program za prikupljan­je, obradu, arhiviranj­e i analizu podataka o članstvu i matičnim evidencija­ma koje se vode u jednom medžlisu
 ?? ?? Predsjedni­k Hasan Ćoralić uručuje digitalnu člansku karticu muftiji Mehmed-ef. Kudiću.
Predsjedni­k Hasan Ćoralić uručuje digitalnu člansku karticu muftiji Mehmed-ef. Kudiću.
 ?? ?? Naredni korak će omogućavat­i članovima IZ u Medžlisu Cazin određene pogodnosti, popuste u firmama i institucij­ama, po principu kartica lojalnosti – loyalty card.
Naredni korak će omogućavat­i članovima IZ u Medžlisu Cazin određene pogodnosti, popuste u firmama i institucij­ama, po principu kartica lojalnosti – loyalty card.
 ?? ?? Predstavni­ci bh. medžlisa na promociji već izrazili zainteresi­ranost za ovaj vid podrške u radu medžlisa.
Predstavni­ci bh. medžlisa na promociji već izrazili zainteresi­ranost za ovaj vid podrške u radu medžlisa.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina