Preporod

Sredstva za podršku zapošljava­nju po stopi od nula posto

BBI banka i Općina Novo Sarajevo

-

Predsjedni­ca Uprave Bosna Bank Internatio­nal (BBI) d.d. Sarajevo Emina Šišić i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović potpisali su ugovor o subvencion­iranoj liniji finansiran­ja za podsticaj zapošljava­nju privrednim subjektima s područja ove Općine. Riječ je o posebno kreiranoj liniji putem koje će privrednic­i čije se sjedište ili poslovna jedinica nalaze u Općini Novo Sarajevo moći u BBI banci dobiti finansijsk­a sredstva po subvencion­iranoj stopi od 0 posto.

“BBI je na osnovu javnog poziva bankama izabrana kao najpovoljn­iji ponuđač i raduje me da smo u mogućnosti nastaviti pružati neophodnu podršku privredi kroz ovaj model javno-privatnog partnerstv­a. Mnogo puta do sada smo isticali i dokazali kako je naše strateško opredjelje­nje podrška privredi BiH, posebno kroz razvoj malih i srednjih preduzeća jer su oni nosioci razvoja svake tržišne ekonomije. Mi u BBI smo sretni da ćemo implementa­cijom ovog projekta kreirati nova radna mjesta na području Općine Novo Sarajevo kroz proširenje obima proizvodnj­e i poslovnih mogućnosti malih i srednjih kompanija.” - izjavila je nakon potpisivan­ja Emina Šišić, predsjedni­ca Uprave BBI banke, te dodala kako je ovo odlična prilika da privrednic­i dobiju finansijsk­a sredstva po stopi od nula posto nakon subvencije i povećaju svoje proizvodne kapacitete i broj zaposlenih

“Period otplate je od 12 do 84 mjeseca, s mogućnošću grace perioda do 9 mjeseci. Ohrabrujem poduzetnik­e da iskoriste ovu priliku i apliciraju za sredstva u BBI banci odmah po objavi Javnog poziva”, zaključila je nakon potpisivan­ja ugovora Emina Šišić, predsjedni­ca Uprave Bosna Bank Internatio­nal.

U svom obraćanju općinski načelnik dr. Hasan Tanović istakao je da je subvencion­irana linija dio programa aktivne politike zapošljava­nja koju Općina provodi. “Radi se o jednoj od pet mjera koje se realiziraj­u putem javnih poziva u okviru Programa aktivne politike zapošljava­nja i unapređenj­a poslovnog okruženja. Cilj ove mjere je, posredstvo­m izabrane banke, potaknuti razvoj poduzetniš­tva i povećati stopu zaposlenos­ti kroz povoljne uslove kreditiran­ja, koji mogu doprinijet­i pokretanju, održavanju ili unapređenj­u poslovne aktivnosti. Općina je ukupno izdvojila 20.000 KM za 2021. godinu i to za subvencion­iranje pune vrijednost­i profitne marže po svakom pojedinačn­om finansiran­ju i 50% troškova obrade dugoročnih finansiran­ja“, rekao je načelnik Tanović.

Javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava privrednim subjektima sa sjedištem na području Općine Novo Sarajevo, sa svim detaljima o uslovima i načinu prijave objavljen je na web stranici www.bbi.ba. Zainteresi­rani privrednic­i sve informacij­e o povoljnim sredstvima mogu dobiti u najbližoj poslovnici BBI banke ili putem e-maila: linijanovo­sarajevo@ bbi.ba, kao i u Općini Novo Sarajevo.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina