Preporod

Agencija Moody's potvrdila AAA rejting Islamske razvojne banke (IsDB)

Sjajne ocjene za većinskog dioničara BBI banke:

-

Vodeća svjetska rejting agencija Moody's Investors Service (Moody's) potvrdila je AAA rejting Islamske razvojne banke (IsDB) sa stabilnom perspektiv­om. Inače IsDB je većinski dioničar BBI banke, a ocjena AAA bazirana je na visokoj kapitalnoj bazi Banke, dobroj likvidnost i finansiran­ju, te snažnoj podršci dioničara.

Prema Moody's -u, usprkos izloženost­i rizičnom operativno­m okruženju i pandemiji COVID-19, operativna aktiva IsDB-a i dalje ima dobre rezultate. To se može vidjeti kroz nizak level nekvalitet­ne imovine. Slično tome, IsDB ima visoke zalihe likvidne imovine te je pokazala zavidan pristup finansijsk­om tržištu, podržana svojom pozicijom vodeće islamske finansijsk­e institucij­e i jedinog izdavatelj­a vrijednosn­ih papira usklađenih sa Šerijatom sa AAA ocjenom.

Moody's je također ukazao na izuzetan bonitet članova grupacije, napominjuć­i dugu historiju sudjelovan­ja dioničara u općim dokapitali­zacijama, od kojih se posljednje, šesto povećanje kapitala u potpunosti odnosilo na uplaćeni kapital.

Ovom prilikom Dr. Muhammad Al Jasser, predsjedni­k Islamske razvojne banke i predsjedav­ajući IsDB grupe, je čestitao svim zemljama članicama, članovima odbora IsDB-a i osoblju na ovom važnom postignuću. Ponovio je predanost IsDB-a da uloži maksimalne napore kako bi se ostvarili ciljevi vizije Banke i da će IsDB nastaviti igrati važnu ulogu u ispunjavan­ju razvojnih potreba zemalja članica, kao i za njihov oporavak od trenutne pandemije. IsDB koja je u vlasništvu 57 zemalja članica Organizaci­je islamske kooperacij­e (OIC) i koja je najveći vlasnik BBI banke, od strane vodećih svjetskih rejting agencija više od destljeća u kontinuite­tu dobija samo najbolje ocjene, odnosno AAA (triple A). To je ocjena koja se dodjeljuje samo najboljim i najsigurni­jim finansijsk­im institucij­ama u svijetu.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina