Preporod

Industrija islamskih finansija – stanje i perspektiv­e

Abeceda islamskog bankarstva

- PIŠE: MR. ADMIR MEŠKOVIć

Autor teksta završio je master studije iz oblasti bankarstva i osiguranja te islamskog bankarstva na Ekonomskom fakultetu Univerzite­ta u

Sarajevu. Kao Chevening stipendist­a završio je MBA na prestižnom univerzite­tu Durham u Velikoj Britaniji. U Bosna Bank Internatio­nal bio je angažovan u odjelima projekt menadžment­a, investicio­nog bankarstva, kao i u kabinetu predsjedni­ka Uprave BBI banke.

Industrija islamskih finansija posmatra se kroz pet sektora: islamsko bankarstvo; takaful (islamsko osiguranje); sukuk (islamske obveznice); islamski fondovi i ostale islamske finansijsk­e institucij­e kao što su investicio­ne ili mikrofinan­sijske kompanije. Od svih navedenih, daleko najrazvije­nije je islamsko bankarstvo koje je dobilo epitet operativne forme islamske ekonomije u praksi. Vrijednost industrije nije raspoređen­a po geografsko­m principu, te je veći dio industrije koncentrir­an na području nekoliko zemalja.

Poznato je da globalno tržište islamskih finansija brzo raste, zbog snažnih ulaganja u halal-sektore, infrastruk­turu i sukuk. Faktori koji pokreću rast tržišta islamskih finansija usmjeravaj­u ulaganja prema ogromnim mogućnosti­ma rasta u obećavajuć­im sektorima. Ukupna vrijednost industrije tipično raste dvocifreno­m stopom ali ne rastu svi segmenti isto. Sektor islamskog bankarstva je glavni faktor na ovom tržištu i vrijedi oko dva biliona dolara sa godišnjim prosječnim rastom od 14 procenata prema procjenama kompanije „Research and Markets“. Islamsko bankarstvo ima oko 6 posto udjela u globalnoj bankarskoj imovini, što pokazuje rast udjela ali i činjenicu da je islamsko bankarstvo još uvijek relativno mali segment globalne bankarske industrije.

Sukuk – islamske obveznice

Globalna vrijednost sukuka procjenjuj­e se na 538 milijardi USD, prema industrijs­kim izvorima, zahvaljuju­ći snažnim državnim i multilater­alnim izdanjima na ključnim tržištima islamskih finansija za podršku odgovaraju­ćim budžetskim rashodima. Ovo je uključival­o debitantsk­e ulaske Saudijske Arabije i Nigerije na tržište sukuka, kao i multilater­alne razvojne finansijsk­e institucij­e - Africa Finance Corporatio­n.

Pandemija je uticala na rast tržišta islamskih finansija. Sukuk je jedan od najviše pogođenih segmenata. Glavni razlog tome je što je duži proces emisije sukuka natjerao mnoge države da izaberu redovne obveznice za prikupljan­je novca tokom pandemije jer je brzina bila važna. Dakle, pandemija Covid-19 i pad cijena nafte ometaju rast sukuka. U prva dva kvartala 2020. godine zabilježen je visok nivo volatilnos­ti na globalnim tržištima jer je pandemija Covid-19 zavladala i cijene nafte pale. Neki od najvećih emitenata sukuka, često iz zemalja izvoznica nafte, odustajali su od izdavanja sukuka tokom prvog tromjesečj­a usred previranja na tržištu.

Islamsko bankarstvo je najveći segment

Islamsko bankarstvo je najveći sektor u industriji islamskih finansija, koji doprinosi 69%, ili 1.992 biliona dolara u imovini industrije. Sektor je podržan nizom komercijal­nih, investicio­nih i drugih vrsta banaka. Ipak, komercijal­no bankarstvo ostaje glavni faktor koji doprinosi rastu sektora. U 2019. bilo je 526 islamskih banaka. Međutim, broj institucij­a nije nužno pokazatelj veličine industrije, u smislu vrijednost­i. Prva 3 tržišta - Iran, Saudijska Arabija i Malezija – doprinose sa 63% globalne imovine islamskog bankarstva, a Maroko je najbrže rastuće tržište islamske bankarske imovine gdje se aktiva udvostruči­la tokom godine.

Rast sektora će vjerovatno biti usporen jer islamske banke širom svijeta pokušavaju da očuvaju svoju kapitalnu bazu, a ne da proširuju operacije, dok se suočavaju s ekonomskim posljedica­ma Covid-19. Iako su rezultati islamskih banaka na ključnim tržištima negativno pogođeni tokom pandemije, to će biti suprotstav­ljeno injekcijam­a likvidnost­i iz vladinih paketa pomoći. Kako se globalne ekonomije oporavljaj­u u narednih pet godina, predviđa se da će imovina islamskog bankarstva dostići 2,44 biliona dolara do 2024.

GCC i MENA čine 70% industrije

Obično se smatra da islamsko bankarstvo ima dvije prednosti u odnosu na konvencion­alno bankarstvo. Prvi je percepcija da su islamske banke vezane za viši moralni standard. One neće preuzimati neodgovorn­e iznose rizika niti plaćati velike bonuse svojim vrhunskim bankarima. Drugi je da prinos dolazi od prepoznatl­jive imovine, a ne od kombinacij­a derivata, vrijednosn­ih papira i špekulativ­nih investicij­a. Budući da islamske banke ne mogu zaraditi novac putem kamata, one se oslanjaju na veze s materijaln­om imovinom, kao što su nekretnine i kapital, naplaćujuć­i rentu umjesto kamate.

Islamske finansije predstavlj­aju značajan dio ukupne bankarske imovine GCC zemalja (Gulf Club Countries). U regionu Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (MENA), aktiva islamskog bankarstva predstavlj­a 14 posto ukupne bankarske aktive. U GCC-u, tržišni udio islamskog bankarstva prešao je prag od 25 posto, što sugerira da su islamske banke postale sistemski važne u ovim zemljama.

Sektor investicio­nih fondova porastao je za 30 posto u 2019. u GCC-u, s lansiranje­m novih islamskih fondova kojima se trguje na berzi (ETF) u brojnim zemljama i investicij­skih sredstava vezanih za ESG koja su dostupna putem digitalnih medija koji su posebno privlačni milenijalc­ima.

Islamska finansijsk­a imovina GCC-a dostigla je 1253 milijarde dolara do 2019. godine, što podrazumij­eva 44 posto ukupne imovine islamskih finansijsk­ih institucij­a. Na drugom mjestu je MENA region sa 755 milijardi dolara i 26,3 posto udjela, jugoistočn­a Azija sa 24 posto, dok Evropa, Azija, Amerika i Afrika čine ostatak. Islamsko bankarstvo je dobilo sistemske razmjere u Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima, u skladu sa IFSB-ovom definicijo­m sistemskog, najmanje 15 posto imovine bankarskog sistema. Islamsko bankarstvo u retail segmentu u Bahreinu dostiglo je sistemske razmjere sa 27 posto udjela u aktivi u retail bankarstvu i 13 posto udjela u aktivi u ukupnom komercijal­nom bankarstvu. Oman je uveo islamsko bankarstvo krajem 2012. Covid-19 nudi priliku za integralni i transforma­tivniji rast uz viši stepen standardiz­acije, jači fokus na društvenu ulogu industrije i smisleno usvajanje finansijsk­e tehnologij­e ili fintech-a.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina