Preporod

Nabavi mi Preporod, za drugo ne brini

Ibrahim (95) iz Zenice

- E.S.

Prilikom posjete Domu za stara lica u Zenici upoznali smo hadžiju Ibrahima Keljalića koji posti u svojoj 95. godini, a redovni je čitatelj Preporoda

Prilikom posjete Domu za stara lica u Zenici direktor ove ustanove mr. Kemal Efendić informirao nas je kako imaju korisnika redovnog čitatelja Preporoda koji ima punih 95 godina. Tako smo upoznali Ibrahima Keljalića, rodom iz Jajca, kojeg je životna sudbina dovela do Zenice, u kojoj je i ostao, a sada iz zdravstven­ih razloga boravi u Domu.

„Nisam bio redovan čitatelj možda prvih nekoliko godina kad je počeo izlaziti, ali čim sam saznao za njega postao sam i evo sve do danas redovno čitam Preporod. Rekao sam kćerci da mi samo to ne smije zafaliti i da mi to osigura kada sam došao ovdje. Rekao sam: ‘Za drugo ne brini'“, kazao nam je Ibrahim koji pored sebe, na stolu, drži nekoliko posljednji­h brojeva Preporoda.

Sjećajući se bivše države kazao je kako nikada nije imao problema zbog toga što je kupovao i čitao Preporod. „Tada nije bilo, kao sada, da možeš kupiti Preporod i da ti dođe poštom nego si trebao otići u džamiju ili kiosk. Ja počnem čitati od prvog lista i onda pratim. Meni je čitanje ogromno zadovoljst­vo. Prvo informacij­e pročitam šta se zbiva, koje su aktuelnost­i pa onda, kasnije, duže članke. Najradije pročitam vijesti iz islamskog svijeta da vidim šta se događa“, kazao nam je Ibrahim koji je obavio i hadž poslije agresije na BiH.

„To mi je drago što sam obavio. Došao sam u Zenicu poslije rata i nisam imao da uzmem hljeba. Sve mi je ostalo u Jajcu. Ali kad sam došao odmah sam počeo nešto raditi i šparati i tako sam nakon nekoliko godina sabrao sedam hiljada. Sada gazim devedeset i šestu, ništa drugo mi nije drago kao što sam hadž obavio“, kazao nam je hadžija Ibrahim koji u ovom godinama redovno posti. Prema riječima direktora Efendića u Domu mu je osiguran sehur i iftar tokom ramazana i nikada nije prekinuo post.

Ibrahimova soba u Domu je uređena po njegovom ukusu. Na zidu je kalendar s namaskim vremenima, a pored kreveta sedžada koja po izgledu odaje da se na nju Ibrahimovo lice redovno, zapravo često spušta.

 ?? ?? Ibrahim u svojoj sobi u Domu za stara lica u Zenici
Ibrahim u svojoj sobi u Domu za stara lica u Zenici

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina