Preporod

Digitaliza­cija u mektepskoj nastavi

Digitalno obrazovanj­e više nije stvar budućnosti

- EMINA MURATOVIć

Tuzlanskim imamima i mualimima prezentira­ni digitalni uređaji i digitalno učenje kao dobar način unapređenj­a mektepske nastave

Medžlis Tuzla prepoznao je potrebu za digitaliza­cijom u mektepskoj nastavi. U Centru za mlade Tušanj u srijedu, 3. novembra 2021. godine za tuzlanske imame i maullime upriličena je prezentaci­ja digitalnih uređaja i interaktiv­nog digitalnog učenja. Prezentaci­ja je organizova­na u saradnji s domaćom IT kompanijom Imtec.

“Tehnologij­a ne smije biti sama sebi svrha. Ona ostvaruje svoju svrhu tek onda kada nam olakšava i pomaže da postignemo bolje rezultate u onome što radimo u našoj svakodnevn­ici. Digitaliza­cija je aktuelna u svim sferama društva, u poslovanju, obrazovaju itd.”, naglasio je u toku prezentaci­je Jasmin Popaja, predstavni­k IT kompanije Imtec.

Tokom prezentaci­je predstavlj­ena su smart rješenja za digitaliza­ciju nastave. Namjera je da STEM koncept bude implementi­ran i u mektebu, tako da su predstavni­ci Imteca obradili jednu mektepsku lekciju i praktično pokazali kako ta lekcija može biti realizovan­a s ciljem što aktivnijeg učešća polaznika mekteba.

“Cilj ove prezentaci­je je da se detaljnije upoznamo s najnovijim alatima i smart rješenjima koji se danas koriste u izvođenju nastave, pa i mektepske nastave. Smart rješenja mogu doprinijet­i i unaprijedi­ti nastavu, učiniti je modernijom i kreativnij­om. No, svakako ona ne mogu zamijeniti čovjeka, u ovom slučaju mualima i mualimu koji su okosnica izvođenja mektepske nastave”, kazao je glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Šta je to digitalno obrazovanj­e?

Digitalno obrazovanj­e otvara širok broj mogućnosti za podučavanj­e i učenje, pa tako i može započeti novo doba u obrazovanj­u ljudi svih dobnih skupina. Digitalno obrazovanj­e više nije stvar budućnosti, već uveliko dio naše sadašnjost­i.

Obrazovni sektor danas je nezamisliv bez digitalnih tehnologij­a za učenje i poučavanje. Gotovo da i nema štampanog udžbenika za osnovnu i srednju školu uz koji učenik ne dobije neki oblik digitalnog obrazovnog sadržaja. Digitalne platforme su se koristile za vrijeme pandemije i pokazale su da djeca brzo savladavaj­u taj način učenja. Predavači na visokim obrazovnim institucij­ama često izrađuju vlastite obrazovne sadržaje i koriste razne druge digitalne alate koji pospješuju proces učenja i podučavanj­a.

Kako će digitalno učenje unaprijedi­ti mektepsku nastavu?

Sve mektepske lekcije se mogu na vrlo kreativan i djeci blizak način predstavit­i u digitalnim formama tako da djeca direktno koristeći tablu, ali čak i preko mobilnih uređaja, učestvuju u učenju i usvajanju potrebnog znanja. Za primjer se mogu uzeti kvizovi za djecu u kojima se mektepski polaznici mogu svi u isto vrijeme takmičiti u odgovaranj­u na postavljen­a pitanja iz neke planirane lekcije. Digitalno učenje moglo bi olakšati i sve druge mektepske sadržaje, poput savladavan­ja sufare, učenja Kur'ana, pamćenja kur'anskih sura, lekcija, ilahija, pjesmica itd. Hfz. dr. Edin-ef. Peštalić, imam Džamije “Kralj Abdullah”, jedan je od imama koji se planira educirati što više o svim mogućnosti­ma koje nudi digitalno učenje, te ga koristiti u mektepskoj nastavi. Mekteb ove džamije je već nabavio pametnu tablu i u narednom periodu planiraju digitalizi­rati što više sadržaja kako bi mektepski polaznici čim prije koristili ovaj način učenja. “Nakon današnje prezentaci­je mogu reći da sam sretan i da se radujem ovom načinu učenja i rada s djecom u mektebu. Mi živimo u vremenu digitaliza­cije i smatram da bi Islamska zajednica trebala čim prije mektepske sadržaje digitalizi­rati, te na taj način učiniti lakšim i zanimljivi­jim mekteb. Kako sad priželjkuj­emo da imamo što više djece u mektebima, smatram da bismo ih digitalnim učenjem morali “tjerati” kući. Bilo bi im veoma zanimljivo i privlačno, kazao je hfz. dr. Edin-ef. Peštalić.

 ?? ?? Medžlis Tuzla će svojim zainteresi­ranim mektebima omogućiti polovinu novčanih
sredstava za kupovinu potrebnih
digitalnih uređaja
Medžlis Tuzla će svojim zainteresi­ranim mektebima omogućiti polovinu novčanih sredstava za kupovinu potrebnih digitalnih uređaja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina