Preporod

Gotovo sve džematlije vakifi

- N.H.

Džemat Glogovac spada u red veoma aktivnih džemata Medžlisa IZ Cazin. Džematlije ovog džemata su u rekordnom vremenu od 11 mjeseci srušili staru i izgradili novu džamiju dimenzija 14x16 metara, dvije munare i šehidsko obilježje u haremu džamije, te je i svečano otvorena 2019. godine

Danas se ubraja u red najljepših džamija u Krajini. Svake godine u ovom džematu se prouči hatma pred duše vakifa i za uspjeh i napredak živih vakifa, te organizira Večer Kur'ana Časnog. Tako je bilo i ove godine, gdje je džamija bila pretijesna da primi sve zainteresi­rane vjernike za ovaj događaj. Prvo je imam ovog džemata Amir-ef. Beširević izrazio dobrodošli­cu hafizima, zvaničnici­ma Islamske zajednice i svima koji su došli na ovaj događaj.

“Ovaj džemat broji oko 300 domaćinsta­va i gotovo sve naše džematlije su bili vakifi s određenim iznosima. Uvijek ističem dirljive primjere uvakufljen­ja osoba koje su se ugradile u ovu džamiju s toliko iskrenosti i dobrote poput slijepe žene koja je poslala svoj prilog po komšinici, a koja je i sama u stanju potrebe. Ovaj večerašnji događaj je naša redovna aktivnost, gdje želimo da svoje duhovno stanje oplemenimo učenjem Kur'ana i slušajući važne poruke naš uleme”, rekao je imam ovog džemata Amir-ef. Beširević. Glavni imam Medžlisa Cazin Said-ef. Mujakić je istakao da se srca vjernika ovakvim sadržajima ispunjavaj­u najljepšim emocijama i čestitao imamu i džematu na organizaci­ji ove svečanosti.

Nakon dva uvodna obraćanja, prisutni su mogli uživati u prelijepom učenju Kur'ana hafiza, poput kurra hafiza Aziz-Alilija, hafiza Dževada Šahinovića, hafiza Sulejmana Hašića, hafiza Edina Fajkovića i hafiza Talhe Tričića, a moderator programa Nazif-ef. Horozović je predstavio prisutnima srž značenja svakog odlomka kojeg su učili hafizi. Potom se u svojstvu predavača obratio mr. Suad-ef. Mahmutović, profesor u Medresi “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu i imam Gradske džamije u Bihaću. On je govorio o važnosti vakufa za muslimane, o vrijednost­i Kur'ana i o Božijoj milosti prema ljudima.

 ?? ?? Gosti i domaćini na Večeri Kur’ana u džematu Glogovac
Gosti i domaćini na Večeri Kur’ana u džematu Glogovac

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina