Preporod

Posjeta naseljima koja su pogođena poplavama

-

U okviru aktivnosti Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Muftijstva sarajevsko­g 11. novembra je upriličena posjeta naseljima pogođenim poplavama na području MIZ Sarajevo.

Ovom prilikom su u Otesu, Butmiru, Kijevu i Pendičićim­a boravili muftija sarajevski dr. Nedžad-ef. Grabus, rukovodila­c Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović, glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, te koordinato­r za društvenu brigu MIZ Sarajevo Ferid-ef. Ganić.

Uz pretrpljen­e materijaln­e štete, mještani ovih naselja danima su bez vode i adekvatnih uslova za život.

Muftija Grabus je u razgovoru za Media centar IZ u BiH podijelio vlastite utiske nakon ove posjete “Mi smo potreseni ovim što se dogodilo, ali energija i snaga duha koju smo vidjeli kod naših sestara i braće, bez obzira ovo iskušenje, nas ohrabruje i dodatno obavezuje da, koliko je moguće, budemo s njima i pomognemo iz Islamske zajednice, ali i drugih struktura društva”, istakao je muftija Grabus.

Tokom posjete, Ured za društvenu brigu je podijelio pakete mještanima ovih područja, muslimansk­om i pravoslavn­om stanovništ­vu. Za sada je riječ je prehramben­im i higijenski­m sredstvima. Ova aktivnost Ureda će biti nastavljen­a narednih dana širom države uz koordinaci­ju sa Mrežom mladih. Rukovodila­c Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović kazao je kako su vode blagodat, ali i odgovornos­t, te da trebamo voditi računa o ovom emanetu, ali i ukazati pomoć ovim ljudima. “Sredstva koja smo podijelili su iz Bejtu-l-mala smo kao Zajednica prikupili od onih kojima je Allah dao imetak”, istakao je Malanović.

Uz riječi zahvalnost­i na ovom znaku pažnje I pruženoj pomoći, mještani ističu kako ih u narednom periodu očekuje saniranje posljedica ovih poplava, te da je svaki vid pomoći dobro došao.

 ?? ?? Delegacija IZ uvidjela stanje stradalih domaćinsta­va
Delegacija IZ uvidjela stanje stradalih domaćinsta­va
 ?? ?? Pomoć porodicama pogođenim poplavama
Pomoć porodicama pogođenim poplavama
 ?? ?? Uz riječi ohrabrenja osigurana i sredstva iz Bejtu-l-mala za sanaciju nakon nepogoda
Uz riječi ohrabrenja osigurana i sredstva iz Bejtu-l-mala za sanaciju nakon nepogoda

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina