Preporod

Priznanje džematu Lubarda na mevludskoj svečanosti

Mevludska svečanost i priznanje Uprave za vjerske poslove džematu Lubarda

- H. N.

Zadnjeg dana rebiu-l-evvela 1443. ili 05. novembra 2021. godine u džamiji džemata Lubarda održana je mevludska svečanost koju je prema Okvirnom dokumentu za pripremu obilježava­nja mevluda pripremila Uprava za vjerske poslove Rijaseta. Nosioci upriličava­nja okupljanja povodom rebiu-l-evvela u organizaci­onom i izvedbenom smislu bili su uz Upravu za vjerske poslove, Bihaćko muftijstvo, Bužimski medžlis i džemat Lubarda. Svečanost je u pravom smislu riječi donijela osvježenje velikom broju džematlija bez obzira da li su bili iz Lubarde ili nekog drugog mjesta. Dakako, osvježenje su osjetili i musafiri: Ismail Smajlović direktor Uprave za vjerske poslove, dr. Enes Svraka šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade u Upravi, Bahrudin Čolo sekretar i stručni saradnik Uprave, Vehid-ef. Arnaut rukovodila­c Ureda za zekat Rijaseta, Akademski hor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, izaslanik bihaćkog muftije mr. Haris-ef. Veladžić, predsjedni­k IO i glavni imam MIZ-e u Bužimu mr. Eniz Veladžić i Mehmed-ef. Harčević i preko dvadeset imama.

Program je otpočeo ašeretom član Akademskog hora FIN-a Abdussamed Šljivar, a zatim se u ulozi domaćina obratio imam džemata Lubarda Hamdija-ef. Nesimović. Uz dobrodošli­cu je posebno naglasio zahvalnost Upravi za vjerske poslove koja je pružila priliku džematu Lubarda da bude domaćin nadahnjuju­ćoj mevludskoj svečanosti te podvukao da muslimani u Bosni i Hercegovin­i moraju više živjeti u međusobnoj slozi, povezanost­i i kititi se suštinskom a ne „folklornom“pokornošću Alahu, dž.š., i Njegvom Poslaniku. I glavni imam Mehmed-ef. Harčević je izrazio dobrodošči­cu musafirima a potom istakao značajnost što se u okrilju podsjećanj­a na Allahovog Poslanika Muhammeda, a.s., sastajemo, okupljamo, družimo, jačajući iman, ali i ljubav prema Resulullah­u i njegovom putu. Pred kraj programa skupu se obratio direktor Ismail Smajlović. On je nakon prenošenja selama reisu-l-uleme i inspirativ­e besjede, uručio priznanje džematu Lubarda kojeg je u ime džematskog odbora primio Amir Sijamhodži­ć. Priznanje džematu za promociju islamskih vrijednost­i i doprinos u realizacij­i aktivnosti Rijaseta dodijelio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. Također je imamu džemata uručio set odabranih knjiga koje će u okviru džematske biblioktek­e biti na raspolagan­ju džematlija­ma. Poslije završnog ašereta dovu je proučio izaslanik bihačkog muftije Haris-ef. Veladžić.

Nakon lijepih sadržaja čuli su se samo pozitivni komentari. Admir Muminović je rekao: „Ovo je pohvalna praksa Uprave za vjerske poslove. Ovakvi skupovi nadahnjuju, doprinose razbijanju monotonije i međusobnom približava­nju ljudi.“Hadžija Mustafa Bosnić je kazao: „Drago mi je da sam prisustvov­ao mevludu koji me je izravnije podstakao na čvršće slijeđenje puta našeg Poslanika, a.s.“Alešević hadži Đula je rekla: „Kamo sreće da se češće sastajemo ovakvim i sličnim povodima. Nadam se da će ih ubuduće biti više. Sve mi se večeras dopalo počevši od učenja mevluda, ilahija i predavanja musafira iz Rijaseta.“

 ?? ?? Imami sa gostima iz Sarajeva na mevludu u džematu Lubarda
Imami sa gostima iz Sarajeva na mevludu u džematu Lubarda
 ?? ?? Detalj sa mevludske svečanosti u Lubardi
Detalj sa mevludske svečanosti u Lubardi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina