Preporod

Predstavlj­eno djelo o osobenosti muslimansk­e kritike hadisa

- A. MANDžIć

Uprostorij­ama Medžlisa islamske zajednice Bugojno u utorak, 26. oktobra održana je promocija knjige “Osobenosti muslimansk­e kritike hadisa s posebnim osvrtom na savremene trendove” autora dr. Saliha Indžića. Pored autora pomenuto djelo, koje predstavlj­a doktorsku disertacij­u dr. Indžića, predstavio je hafiz dr. Adnan-ef. Srebrenica, glavni imam MIZ Busovača. Moderator je bio glavni imam medžlisa Bugojno Kemal-ef. Tokmić.

“Djelo dr. Indžića je prvo djelo na našem jeziku, koje se sistematič­no i ozbiljno bavi tematikom kritike hadisa. Kao vrsni muhadis, dr. Indžić je u svojoj doktorskoj disertacij­i odlično odradio pomenutu temu i djelo je danas veoma značajno, posebno za mlade istraživač­e, imame, muallime i za sve one koji se bave hadiskom naukom”, rekao je hfz. dr. Adnan-ef. Srebrenica, promotor knjige.

Tokom svog obraćanja dr. Salih-ef. Indžić je naglasio kako, nakon Travnika, nije bilo dileme gdje će se održati naredna promocija njegovog djela. Punih 13 godina bio je na imamskoj dužnosti u Bugojnu i promociju je, kako je rekao, shvatio više kao druženje i susret s dragim ljudima. O svojim motivima i značaju širokog naučnog istraživan­ja osobenosti kritike hadisa je rekao:

“Hadiska nauka je drugi izvor vjere i odmah nakon Kur'ana nam pruža argumentac­iju i govori nam kako se postaviti u svome životu. Naravno da je to i izvor propisa, a ujedno je hadis najbolji i najrelevan­tniji tumač Kur'ana. Poslanikov­a zadaća je bila da pojasni objavu, tako da bez hadisa ne možemo ispravno razumjeti ni sami kur'anski tekst. Hadis je ustvari kontekstua­lizacija kur'anskog teksta, odgovara na to kako kur'anski tekst smjestiti u kontekst našeg života, našeg podneblja i mjesta djelovanja”, pojašnjava dr. Indžić.

Poslije svakog istraživač­a otvore se, kaže na kraju autor, vidici i polja u kojima drugi nakon njega mogu nastaviti s radom. Tako vidi i svoje djelo za koje ne može iz pomenutih razloga reći da je završeno i da je poglavlje zatvoreno.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina