Preporod

Promocija Sabranih djela Nerkeza Smailagića

- R. ORLOVIć

Upetak, 29. oktobra 2021. godine, u atriju Medžlisa Islamske zajednice Tešanj održana je promocija Sabranih djela Nerkeza Smailagića koju je ovaj Medžlis upriličio u povodu obilježava­nja 12. rebiu-l-evvela, rođendana Muhammeda, a.s., a u okviru manifestac­ije „Salavat ti donosimo, ja Resulallah“, kojom se na ovom području tradiciona­lno obilježava Mjesec mevluda.

Promotori su bili dr. Dževad-ef. Hodžić i muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević. Promociju je moderirao glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić koji je prisutne upoznao sa biografijo­m Nerkeza Smailagića.

U okviru svog izlaganja, dr. Dževad Hodžić istakao je posebnosti Nerkeza Smailagića kao intelektua­lca: “Njegova djela su značajna za jedno vrijeme, ali znanje iz njih nije iscrpljeno protokom godina. Riječ je o intelektua­lcu koji nije službovao u Islamskoj zajednici, ali je njegovo djelo izuzetno važno za muslimane i Zajednicu”, rekao je dr. Hodžić.

Muftija Dizdarević se u svom izlaganju primarno fokusirao na kontekst i vrijeme djelovanja Nerkeza Smailagića naglašavaj­ući pri tome da je svaki autor ili pisac, u manjoj ili većoj mjeri, dijete svog vremena. “Rijetki su oni autori koji uspijevaju nadići svoje vrijeme, koji uspijevaju svome vremenu dati pečat i možda okrenuti neke historijsk­e procese u jednom drugom smjeru. Nerkez Smailagić se može ubrajati u tu vrstu autora.”

Podsjetio je i na islamsko buđenje i tri faze djelovanja Nerkeza Smailagića koje navodi Hilmo Neimarlija: teoretskog opusa, zagrebačke faze i islamske faze navodeći pri tome šta je u kojoj fazi Nerkez radio.

Na kraju promocije obratio se i vlasnik Izdavačke kuće “Kupola” g. Mustafa Bećirović koji je istakao da Sabrana djela Nerkeza Smailagića u izdanju Kupole, sadrže šest naslova, a namjera je da u narednom periodu budu objavljena i Sabrana djela sadržana u 21 knjizi.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina