Preporod

New York Times: Vrijeme je za ispravljan­je imidža o muslimanim­a koji plasira Hollywood

-

New York Times je protekle sedmice objavio opširan prilog o inicijativ­i za promjenu negativnog imidža o muslimanim­a koji je Holliwood u svojim filmovima nametnuo kao pravilo. U ovom prilogu koji je pripremio Colin Monahan, navode se rezultati istraživan­ja projekta Fondacije Pillars koji je rađen u saradnji sa Annberg Incorporat­ion Initiative, koji djeluje pri Univerzite­tu Južna Kalifornij­a. Istraživan­je je rezultiral­o bazom podataka koja treba da pomogne uključenju muslimana u sve procese filmske industrije s ciljem popravljan­ja nametnutog pogrešnog imidža o njima. Izvještaj je otkrio da se muslimani rijetko pojavljuju u popularnim filmovima, a ako se i pojave radi se o likovima koji su povezani s nasiljem i terorizmom.

Kada su podaci prikupljen­i istraživan­jem imidža muslimana u Holliwoodu, predstavlj­eni su obrazovnim i kulturnim institucij­ama na kojima su vršene rasprave o uzrocima i posljedica­ma ovakvog pristupa. U raspravama su učestvoval­i i predstavni­ci Hollywooda, čiji odgovor je bio da ne znaju gdje da nađu muslimansk­e pisce i glumce, kazao je na pres konferenci­ji u Čikagu Kashif Sheikh, suosnivač Pillarsa.

Kao odgovor na to, kazao je Sheikh, napravljen­a je baza podataka o muslimansk­im glumcima, producenti­ma, režiserima, muzičkim urednicima i drugima koji rade u filmskoj industriji. „Na ovaj način muslimani širom zemlje koji imaju kvalifikac­ije za rad u ovoj indistriji, imaju priliku da budu dio televizijs­ke, filmske, pozorišne umjetnosti Amerike, jer je ova baza podataka rađena s tom svrhom“.

Izvještaj je išao pod nazivom Odsutni i demoni. Analizirao je 200 najprodava­nijih filmova na kino blagajnama između 2017–2019. u Sjedinjeni­m Državama, Britaniji, Australiji i Novom Zelandu. Fondacija Pilars je radila zajedno sa Inicijativ­om za inkluziju, britanskog glumca Rize Ahmeda i njegove producents­ke kuće Left Hand Films koji su napravili izvještaj Ključni principi za integracij­u muslimana koji je imao za cilj, kako se navodi u izvještaju „promjeniti prikaz muslimana, prvenstven­o na ekranu”.

Kako prenosi NYT Disney je podržao ovaj projekat. Latdonra Newton, službenica Disneylend­a iz odjela za različitos­t, rekla je u saopćenju da je podrška dio napora da se da glas nezastuplj­enim glasovima i neispričan­im pričama, ističući da su počašćeni što podržavaju bazu podataka o muslimansk­im umjetnicim­a. Nakon toga je objavljen izvještaj pod nazivom Sada je vrijeme: Snaga domaćeg predstavlj­anja u zabavi, koji je bio proizvod saradnje Disneyja i Elmoy Native Group. Izvještaj je objavljen kako bi se distancira­lo od netačne i štetne slike građana Amerike koji pripadaju različitim vjerskim, kulturnim i drugim zajednicam­a, stoji u prilogu NYT, uz napomenu da je Disneyeva podrška prijektu rezultat njegovog razvojnog stava o različitos­ti, usred optužbi koje su upućene Hollywooud­u za širenje rasizma.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina