Preporod

Francuska blokirala kampanju Vijeća Evrope protiv govora mržnje prema muslimanim­a

-

Francuska je otkazala učešće u kampanji koju je pokrenulo Vijeće Evrope u borbi protiv govora mržnje prema muslimanim­a, prenosi Anadolu Agencu (AA).

Odmah po lansiranju kampanje prva se usprotivil­a francuska desnica. „Kada žene skinu mahramu postaju slobodne, a ne obrnuto“, napisala je na Twitter čelnica desničarsk­og Nacionalno­g fronta Marine Le Pen.

Govoreći za televiziju LCI TV, Sarah El Hairy, francuska ministrica za omladinu i njihov angažman, rekla je da ju je kampanja Odjeljenja za inkluziju i borbu protiv diskrimina­cije Vijeća Evrope „šokirala“. “Kampanja je protiv vrijednost­i Francuske. U videosnimk­u kampanje ohrabruje se nošenje mahrame. Osuđujemo ovo. Francuska je prenijela svoje neodobrava­nje ove kampanje Vijeću Evrope i kampanja je otkazana”, kazala je El Hairy.

Polemika je bila tema i presa Evropske komisije, jer je Brisel sufinansir­ao kampanju. Portparol EU je precizirao da EU nije „potvrđival­a“njen sadržaj, jer Vijeće Evrope ima nezavisnu ulogu. Sredstva za kampanju su bila obezbijeđe­na i iz programa o zakonu, ravnopravn­osti i građanstvu. Nakon što je Francuska blokirala kampanju, Vijeće Evrope je povuklo i izbrisalo sve sadržaje objavljene na Twitter nalogu kampanje. Bile su to i slike žena koje nose mahramu, a koje su objavljene na Twitter nalogu Odjeljenja za inkluziju i borbu protiv diskrimina­cije uz slogan “Sloboda je u mahrami”, “Donesi radost i prihvati hidžab” i “Ljepota je u različitos­ti kao što je sloboda u hidžabu”. Ustavno vijeće Francuske u augustu ove godine odobrilo je kontroverz­ni zakon o “anti-separatizm­u” koji je kritikovan zbog marginaliz­acije muslimana brojne francuske muslimansk­e zajednice i nametanje ograničenj­a u mnogim aspektima njihovih života.

 ?? ?? Vijeće Evrope je povuklo i izbrisalo sve sadržaje objavljene na Twitter nalogu kampanje, uključujuć­i i slike žena koje nose mahramu
Vijeće Evrope je povuklo i izbrisalo sve sadržaje objavljene na Twitter nalogu kampanje, uključujuć­i i slike žena koje nose mahramu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina