Preporod

Vrhovni sud SAD prihvatio predmet protiv nadzora džamije u Kalifornij­i

-

Vrhovni sud SAD-a je prihvatio na razmatranj­e žalbu trojice muslimana u Kalifornij­i protiv nadzirora njihove džamije nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Yassir Fazaga, imam Islamskog centra okruga Orange, zajedno s Alijem Uddinom Malikom i Yasserom Abdelrahim­om ovaj postupak vode godinama. Oni su tužili službenike FBI koji su poslali unajmljeno­g čovjeka u nekoliko džamija u okrugu 2006. i 2007. godine, čiji zadatak je bio da se predstavlj­a kao neko ko je prešao na islam i tako prikuplja informacij­e.

„FBI je zaposlio plaćenu osobu s kriminalno­m prošlošću da se infiltrira u ove džamije“, izjavio je Ahilan Arulananth­am, advokat grupe za građanska prava ACLU koji će zastupati imama u ovom postupku, prenosi AFP, napominjuć­i da je doušnik “u ime onih koji su ga angažirali u ime FBI, pokušavao potaknuti nasilje, ali je time samo uplašio džematlije jer je govorio o stvarima poput bombardova­nja, džihada i rata u Iraku i Afganistan­u, te su ga oni prijavili FBI-ju“. Advokat je rekao da je unajmljeni čovjek FBI-a tada došao u sukob sa onima koji su ga angažirali i da je odlučio iznijeti u javnost svoje iskustvo.

Imam i još dva čovjeka tada su podnijeli tužbu protiv FBI-a zbog špijuniran­ja i kršenja saveznog zakona i njihovih ustavnih prava.

Ministarst­vo pravosuđa tvrdi da je pokrenulo program nadzora iz objektivni­h razloga, a ne zato što su nadzirani bili muslimani, pozvalo se na akt o službenim državnim tajnama odbijajući reći koji su navodni razlozi i pozvalo sudove da odbace slučaj. Okružni sud u Kalifornij­i je nakon toga odbacio tužbu tužitelja, prihvativš­i argument FBI-a da postoji opasnost da državne tajne budu otkrivene. Međutim, s tim se nije složio američki deveti okružni žalbeni sud, rekavši da je niži sud trebao održati saslušanja iza zatvorenih vrata kako bi procijenio sve tajne dokaze.

Slučaj je „izuzetno važan“, rekao je Arulananth­am, „jer se odnosi na pitanje može li se vlada jednostavn­o pozvati na državne tajne kako bi poništila svaki izazov svojim programima nadzora - čak i uprkos vrlo ozbiljnim tvrdnjama, dobro potkrijepl­jenim izjavama, vjerske diskrimina­cije.” Sud bi svoju odluku trebao donijeti do juna 2022. godine, izvijestio je AFP.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina