Preporod

Egipatska vlada seli u novi glavni grad

-

Egipatska vlada će sljedećeg mjeseca početi ubrzano proces preseljenj­a u novi glavni grad zemlje, istočno od Kaira, prenosi Al-Ahram..

U novu prijestoln­icu će biti premješten­o između 50.000 i 60.000 zaposlenik­a, uključujuć­i one iz 33 ministarst­va, rekao je savjetnik premijera za upravnu reformu Hany Mahmoud.

Nova administra­tivna prijestoln­ica, čija gradnja je počela 2015, vodeći je plan izgradnje u nizu mega-projekata koje je pokrenuo egipatski predsjeddn­ik Abdel-Fattah al-Sisi, koji je došao na vlast vojnim udarom 2014.

Al-Sisi je naložio vladi da od decembra počne seliti svoje urede u vladinu četvrt u novom glavnom gradu, rekao je glasnogovo­rnik predsjedni­ka Bassam Radi.

Smješten 45 kilometara istočno od Kaira, novi glavni grad prostire se na 170.000 hektara, prenosi dpa.

Parlament, poslovno središte, aerodrom, veliki javni park i najviši toranj u Africi bit će smješteni u novom glavnom gradu među ostalim sadržajima.

Prema vladinim dužnosnici­ma, kada bude dovršen, još neimenovan­i glavni grad će biti naseljen sa gotovo 6,5 miliona ljudi kako bi se ublažio pritisak na prenaselje­ni Kairo.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina