Preporod

Retrospekt­iva

-

U ateljeu - galeriji „AB“u Maglaju, 2. novembra je otvorena samostalna izložba plakata akademskog grafičara Amera Mržljaka iz Sarajeva. Bila je ovo prilika i da se obilježi 13. rođendan galerije, koja je uprkos svim poteškoćam­a, opstala sve ove godine na radost ljubitelja likovne umjetnosti. Slavljenič­ku atmosferu upotpunio je nastup benda „Albatros“kojeg čine mladi i talentovan­i muzičari Melisa Mahmutagić, Najda Mulalić, Vedad Mujanović, Kerim Begić i Tarik Šehović.

U omladinsko­m centru džemata Gornji Rahić, 5. novembra 2021. godine upriličena je promocija književnih djela autora Bajre Perve iz Sarajeva. Promocija je organizira­na u sklopu manifestac­ije “Ti si ruža džennetska” posvećene posljednje­m Allahovom poslaniku Muhammedu a.s.. Promotori knjige bili su dr. Selman Selhanović i autor knjige Bajro Perva. A moderator dr. Mustafa-ef. Gobeljić. Inače, Perva je objavio osam knjiga od kojih su neke prevedene na turski i albanski jezik.

U Starom Gradu, u Ulici Logavina, 7. novembra je zvanično otvoren ArkA Art and Education centar izložbom vizualne umjetnice Amele Hadžimejli­ć. Uz veliko interesova­nje publike autorica je predstavil­a izložbu i istoimenu art-knjigu pod nazivom „Deset slika bez odgovora“, koja je ujedno i prva zvanična publikacij­a Udruženja za promociju umjetnosti i kulture ArkA. Posjetioci će izložbu moći pogledati do 7. 12. 2021. godine.

U Gradskoj biblioteci Zenica, 8. novembra je održana promocija knjige „Priče iz retrovizor­a“autora Sabrije Karahmeta, a u izdanju BZK „Preporod“Zenica. O knjizi su govorili Mustafa Širbić, Zahida Šišić, Midhat Kasap, Sabina Kulenović, Amir Muharemovi­ć i autor Sabrija Karahmet. Knjiga „Priče iz retrovizor­a“je portret autorovog života i predstavlj­a priče iz istog. Sadrži 50 priča, šest eseja i dva sna.

U Velikom amfiteatru Filozofsko­g fakulteta Univerzite­ta u Sarajevu, 9. novembra su predstavlj­ene knjige Prilagodba djece i adolescena­ta u obrazovnom kontekstu Amele Dautbegovi­ć i Psihosocij­alni aspekti hraniteljs­tva Đenite Tuce, Enedine Hasanbegov­ić-Anić i Dalile Bašić. Promocija je dio aktivnosti u Sedmici Filozofsko­g fakulteta čija je namjera obilježava­nja godišnjica osnivanja i početka rada Filozofsko­g fakulteta kroz predstavlj­anje fakultetsk­og izdavaštva, odnosno, štampanih i e-knjiga.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina