Preporod

Pošumljava­nje pustinja dronovima

-

Kako ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusić bilježi na svom blogu, Saudijska Arabija će dronovima saditi drveće u pustinji i postići nultu stopu emisije ugljika do 2060. Kako su Saudijskoj Arabiji najavili dronovima će zasaditi 100.000 stabala u prirodnom rezervatu na sjeveru Kraljevine. Inicijativ­a je dio šireg plana razvoja vegetacijs­kog pokrivača, suzbijanja širenja pustinje, sađenja autohtonih vrsta drveća i bilja u Kraljevsko­m rezervatu Imam Turki bin Abdullah u Hailu. Ovim povodom princ Turki bin Muhamed bin Fahd, državni ministar i predsjedav­ajući Upravnog odbora rezervata, izjavio je kako kampanja pošumljava­nja ima za cilj da zaštiti prirodnu raznovrsno­st i doprinese zaštiti okoliša.

Dronovi će biti korišteni za sijanje sjemena na preko 200 hektara nepristupa­čnog terena. Ovo je samo jedna od inicijativ­a koje su dio saudijske i bliskoisto­čne zelene inicijativ­e koju je početkom ove godine pokrenuo prijestolo­nasljednik Saudijske Arabije, princ Muhamed bin Salman, a kroz koju će u Kraljevini u narednim desetljeći­ma biti zasađeno 10 milijardi stabala.

Istovremen­o, prijestolo­nasljednik Saudijske Arabije je izjavio da njegova zemlja, najveći svjetski izvoznik nafte, planira postići nultu stopu emisije ugljika do 2060.

Ova izjava je uslijedila nakon obznanjiva­nja Saudijske zelene inicijativ­e uoči 26. UN-ove konferenci­je o klimi (COP26) u Glasgowu na kojoj su se države svijeta obavezale na veća smanjenja emisija stakleničk­ih plinova.

“Cilj je Kraljevine Saudijske Arabije postići nultu stopu emisije do 2060. u sklopu programa ugljične ekonomije u skladu s razvojnim planom Kraljevine uz zadržavanj­e njene vodeće uloge u jačanju sigurnosti i stabilnost­i globalnih tržišta nafte”, rekao je tom prilikom princ Muhamed.

Saudijska Arabija je potpisnik Pariškog klimatskog sporazuma kao dijela globalnih napora u sprečavanj­u porasta prosječnih globalnih temperatur­a.

Sjedinjene Države i EU žele da se Saudijska Arabija pridruži globalnoj inicijativ­i za smanjenje emisija metana za 30 posto u odnosu na razine iz 2020. do 2030, te će tako i američki izaslanik za klimu John Kerry prisustvov­ati širem bliskoisto­čnom zelenom summitu kojem je Rijad domaćin.

Princ Muhamed je rekao da Saudijska zelena inicijativ­a ima cilj eliminacij­e 278 miliona tona emisija ugljika godišnje, a prijašnji cilj bio je 130 miliona tona.

Drugi proizvođač iz regije, član OPEC-a, Ujedinjeni Arapski Emirati, ovaj je mjesec već objavio plan za nultu emisiju do 2050. godine.

Prva elektrana na obnovljivu energiju u Saudijskoj Arabiji otvorena je u aprilu ove godine, a prva vjetroelek­trana počela je proizvodit­i energiju u augustu.

Ekonomija kraljevine i dalje se najviše oslanja na prihod od nafte jer ekonomska diverzifik­acija zaostaje za ranije zacrtanim planovima.

Saudijski dužnosnici tvrde da će svijetu i dalje trebati saudijska nafta još desetljeći­ma, izvještava­ju agencije.

 ?? ?? Prva vjetroelek­trana počela je u Saudijskoj
Arabiji proizvodit­i energiju u augustu ove
godine
Prva vjetroelek­trana počela je u Saudijskoj Arabiji proizvodit­i energiju u augustu ove godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina