Preporod

Historijsk­o razumijeva­nje sadašnje političke krize u BiH

- PIŠE: FIKRET KARčIć

Aktuelnoj političkoj krizi u BiH ne nazire se kraj. Događaji se brzo smjenjuju, baš kao i strani emisari i pozivi međunarodn­oj zajednici da riješi ovu situaciju. Vođstvo RS sa svojim zaštitnici­ma povlači poteze, ostali reaguju. Neke izjave, kao ona Milorada Dodika da RS uvažava “spoljni suverenite­t BiH i unutrašnji teritorija­lni integritet”, a ne suverenite­t i teritorija­lni integritet bez ikakvih limitacija, govore o postojanju jasne vizije koja se nastoji ostvariti te je na konceptual­nom nivou jasno izražena.

Kada pokušavamo sadašnju krizu, koja je ocijenjena kao “najveća egzistenci­jalna opasnost” za BiH, situirati u širu perspektiv­u, od pomoći nam može biti historija države i prava na Balkanu. Uočićemo procese cijepanja multietnič­kih država, njihove zajedničke karakteris­tike i hronologij­u. Suočićemo se i s pitanjem da li se taj proces replicira u BiH i, ako jeste, u kojoj se fazi nalazimo. Kao primjer iz historije, uzećemo proces nastanka moderne države Srbije.

To je bio dugotrajni proces koji je kombinovao elemente oružanog ustanka protiv Osmanske carevine, nasilno uspostavlj­anje homogene etničko-konfesionl­ane strukture, pregovora i, konačno, međunarodn­og priznanja. Taj proces je trajao 74 godine, započevši Prvim srpskim ustankom 1804. godine, a završivši se međunarodn­im priznanjem 1878. godine.

Tokom ovog procesa, faktičko stanje se pretvaralo u pravno. Nasilna promjena pravnog stanja nalazila je odraz u novim pravnim aktima.

U statusnom pogledu, tokom ovog procesa unutrašnja autonomija jedne osmanske provincije pretvorena je u državnu samostalno­st. To je bio period između dva ustava: tzv. Turskog ustava iz 1838. godine i Namjesničk­og ustava iz 1869. godine. “Turski ustav” ili Hatt-i šerif iz polovine ševvala 1254. godine (decembra 1838) bio je ustav kneževine koji je donio osmanski suveren i kojim je data autonomija Srbiji unutar Carstva. Knezu Milošu Obrenoviću je dato pravo upravljanj­a zemljom, imenovanja činovnika, izvršenja uredaba, komanda nad policijom, prikupljan­je poreza, izvršavanj­e kazni, itd. Od državnih vlasti, pored kneza, postojao je i Savjet i tri ministarst­va – unutrašnji­h poslova, finansija i pravosuđa. Kneževom kancelarij­om je upravljao namjesnik koji je vršio i funkciju ministra vanjskih poslova. Ostali poslovi su bili u nadležnost­i osmanskih vlasti. Iako autonomija nije uključival­a uređenje vojske, knez Miloš Obrenović je od 1838. godine počeo uvođenje vojnog roka i formiranje vojske. Ovaj ustav je bio na snazi više od 30 godina. Donesen je izvan Srbije i nije ga ratifikova­lo nikakvo tijelo u Srbiji. Namjesničk­im ustavom, donesenim bez miješanja Osmanske carevine, Srbija je uređena kao nasljedna ustavna monarhija.

Dalje, u toku procesa pretvaranj­a unutrašnje autonomije u državnu samostalno­st, prisustvo simbolički­h sizerenski­h vojnih snaga na teritoriji autonomne kneževine je dokinuto. Osmanski garnizoni u tvrđavama Beogradu, Smederevu, Kladovu, Šapcu, Užicu, Sokolu, su zadržani nakon davanja autonomije ali njihova vojna uloga je bila samo simbolička. Od godine 1860. Kneževina je imala i žandarmeri­ju, kao vojno-policijsku formaciju. Godine 1867, pet godina nakon prinudnog iseljenja muslimansk­og stanovništ­va iz Kneževine, osmanska vojska napustila je tvrđave.

Konačno, u posljednjo­j fazi došlo je do međunarodn­og priznanja državne samostalno­sti. I ovdje se radilo o procesu. Godine 1856. na Pariškoj konferenci­ji priznata je autonomija Kneževine a 1878. na Berlinskom kongresu priznata je državna samostalno­st Srbije. Velike sile priznale su činjenice na terenu.

Slično procesu koji se tokom 19. vijeka odvijao u Srbiji, tekao je razvoj i u ostalim balkanskim zemljama. U cjelini se može reći da su to bili decenijski procesi, da su se većinom autonomije pretvarale u državnu samostalno­st, da je korištena slabost sizerenske države i pogodne međunarodn­e prilike za međunarodn­o priznanje. Ako su danas i dalje na sceni ideologije i pokreti inspirisan­i idejama 19. vijeka, nema razloga da ne očekujemo da će se, također, replicirat­i projekti cijepnja multietnič­kih i formiranje nacionalni­h država iz tog vijeka.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina